newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

 
PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

Věděli jste, že pomocí bylinek můžete při vaření nahradit sůl? Právě pažitka je jednou z nich, vaše jídla dochutí a krásně ozdobí. Pěstování této zelené rostlinky není těžké, dá se pěstovat na záhonku i doma v květináči, dobře se skladuje a uchovává i přes zimu a dodá vašemu tělo velké množství vitamínů. Teď na jaře patří mezi první bylinky, které vyraší.

 

Pažitka získala svůj název podle pažitu, což znamená trávník, známe ji též pod lidovým názvem šnytlík, často je označována jako tzv. „zelené koření“. Jedná se vytrvalou rostlinu z čeledi amarylkovitých, z botanického hlediska patřící do rodu česnek. Tomu odpovídá i její aroma a štiplavá chuť.

Na zahrádce se jí daří bez větší péče, stačí jí slunné stanoviště s přiměřenou zálivkou, nejlépe prospívá v hlinitopísčité hlíně a vydrží růst několik let. Dlouhé natě seřezáváme, abychom zajistili obnovu a jemnost výhonků. Pokud chcete zachovat šnytlíku šťavnatost, neměli byste mu nechat mnoho květů.

Do jídelníčku je vhodné pažitku zařadit při potížích se zažíváním, podporuje trávení a chuť k jídlu. Také snižuje krevní tlak i cholesterol. Její konzumací vašemu tělo zcela jistě prospějete, obsahuje velké množství vitamínu C a B, z minerálů pak draslík, železo a vápník. Obsahuje hodně vody a vlákniny.

POUŽITÍ V KUCHYNI

Čerstvé lístky se hodí do sekané, do polévek, omáček, pomazánek, salátů, majonéz, na ozdobu pečených mas a ryb a na obložené chlebíčky. Do zeleninových salátů se hodí i květy, kterými salát posypeme.

UCHOVÁNÍ

Přes zimu vám pažitka vydrží dlouho dobu v mrazáku, pěstovat si ji můžete i za oknem v květináči. Vyžaduje dostatek světla, tepla a pravidelnou zálivku.

Na rozdíl od většiny zelených bylinek ji však nesušíme do zásoby, protože sušením ztrácí svoje aroma a nemá pak téměř žádnou chuť.

 

Naši předkové prý věřili, že je pažitka ochrání před zlem a používali ji k věštění. V mnohých zahrádkách dnes slouží i jako dekorativní květina. Do vaší kuchyně vždy přinese závan čerstvosti a zdraví, jistě oceníte její jednoduché pěstování a všestranné použití.

 

 

2020.04.26 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30214x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pažitka bylinky vitamíny pěstování zahrada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Fenomén Facebook

Právě dnes, 1. února, je to deset let, co Mark Zuckerberg spustil Facebook. Je to až neuvěřitelné, kam se za tu dobu ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.01 | přečteno: 30122x

Maluj podle čísel. Lepší antistresovou aktivitu nenajdeš

Stres je příčinou řady onemocnění. Dokonce nejen těch psychických, ale i fyzických. Jenomže říct si: „Nestresuj se!“, to...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.07 | přečteno: 30107x

Kakaové mlsání kombinuje požitek i zdraví

  Věděli jste, že nepražené kakao je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů? Navíc kakaové produkty...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.02.20 | přečteno: 30046x

Je libo rostlinnou ústřici?

Již jste někdy ochutnali ústřice? Tato pochoutka obzvláště oblíbená ve Francii může být lákavá i odpuzující zároveň...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2016.04.06 | přečteno: 30131x
 

Portál pro ženy