newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Padá na vás v zimě únava? Jak se jí vyhnout?

 
Padá na vás v zimě únava? Jak se jí vyhnout?

Nedostatek energie se netýká jen jarního období. Už v zimě se vás může zmocnit únava. Poděkujte za ni nedostatku přirozeného světla a vitamínů. Ale především hektickému životnímu stylu, který vás i v náročném zimním období nutí fungovat na sto procent.

 

 

Řešení? Obyčejný spánek

Spousta lidí řeší únavu povzbuzujícími potravinami nebo doplňky stravy. Taková řešení ovšem přinášejí pouze dočasnou úlevu. Únava je zoufalým voláním těla, které si žádá odpočinek. Když ho nabudíte, únavu pouze odsouváte na později, kdy zaútočí s mnohem větší intenzitou. Neřešený problém může časem vyústit i v závažné zdravotní potíže.

 

K čemu je dobrý spánek?

Mohlo by se zdát, že spánek je pouhým pasivním procesem. To je ale velký omyl. V průběhu spánku vaše tělo a mozek procházejí intenzivní regenerační a revitalizační kúrou. Myslete proto na správnou spánkovou hygienu a únavě předcházejte právě dostatečným a kvalitním spánkem.

 

Nevíte, jak usnout?

1. Dbejte na pravidelný spánkový režim

Choďte spát přibližně ve stejnou dobu. Budík potom natáhněte také na stejnou ranní hodinu.

2. Používejte postel jen ke spánku

Když budete svou postel využívat třeba k práci, studiu nebo ke sledování zábavných videí, naladit se na spánek a rychle usnout pro vás nejspíš bude obtížnější.

3. Před usnutím vyvětrejte a v ložnici udržujte nižší teplotu

Ideálně by se teplota místnosti, ve které spíte, měla pohybovat v rozmezí 17–20 °C.

4. Relaxujte

Před spaním se vyvarujte náročných činností. Pokud fandíte meditaci, před usnutím je na ni vhodný čas.

TIP: Rozhodně se v době před usnutím vyhněte modrému světlu. Produkují ho obrazovky (televize, tablet, telefon), ale i obyčejné zářivky.

 

Pozor na spánkovou prokrastinaci

Spánková prokrastinace je fenoménem moderní doby. Jedná se o stav odkládání spánku jako něčeho nedůležitého, co lze jednoduše odsunout na později. A v tom je ta potíž. Nemůžete nespat nebo spát málo, a potom spánek dohánět.

Průměrně byste si měli dopřát minimálně 7,5 hodiny kvalitního spánku každou noc. Spousta lidí ale spánek odsouvá a místo něj se v nočních hodinách raději věnuje pracovním restům, sledování televize nebo internetu. Je to lákavé. Ukrojit ze dne ještě kousíček a pár hodin noci věnovat svým koníčkům. Jenže je to také velmi nebezpečné. Spolu se spánkem se totiž doslova okrádáte o regeneraci těla i mysli. Raději se naučte, jak efektivněji nakládat s volným časem. Potom si dopřejte dostatek spánku a zimní únava si na vás už nepřijde.

 

2022.02.02 | Nina Albertová | přečteno: 30219x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov zdraví spánek nedostatek energie únava doplňky stravy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Proč si nevyrobit psí boty?

V létě ráda nosím baleríny a různé plátěné boty bez podpatku a čím originálnější, tím lépe... A proč si vlastně nevyr...
 
celý článek | Potvora Fintivá | 2014.06.25 | přečteno: 30433x

KDYŽ UHODÍ MRAZY, JAK MOC TRPÍ VAŠE VLASY?

V zimním období vlasy potřebují náležitou péči, zaslouží si hýčkat. Nejen vlivem mrazivého počasí a nošení nezbytné pokr...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.01.26 | přečteno: 30098x

Konečně jaro

  Miluju přírodu a to, jak se v každém ročním období mění. Na jaro se ale vždycky těším nejvíce. Myslím, že ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.03.18 | přečteno: 30293x

Chcete pěstovat potraviny, které podpoří vaši imunitu? Vsaďte na tyto tři rostliny!

Současná situace nám nedává moc možností, jak trávit čas mimo svůj domov. Spousta z nás kvůli opatřením nechodí ani do p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.04.20 | přečteno: 30085x
 

Portál pro ženy