reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevěřte mýtům o vejcích. Jsou nejen chutná, ale hlavně zdravá

 
Nevěřte mýtům o vejcích. Jsou nejen chutná, ale hlavně zdravá

Není to tak dávno, kdy se vejce ocitla na „černé listině“ nezdravých potravin kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Dnes už víme, že patří naopak mezi nejzdravější, a zároveň nejvýživnější suroviny.

 

Vejce jsou bohatá na vitaminy a minerály, ale obsahují také zdravé tuky a antioxidanty a jsou skvělým zdrojem kvalitních proteinů. A s cholesterolem je to úplně jinak, než se domnívali odborníci na výživu před 30 lety. Proč by tedy vejce v našem jídelníčku neměla chybět?

Zpomalují stárnutí

Ve vejcích najdeme tuky obsahující velké množství nenasycených mastných kyselin, které mají na zdraví přímo blahodárný vliv. Významnou složkou jsou fosfolipidy. Tyto látky působí především v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a brzdí proces stárnutí organismu. Zároveň fungují jako emulgátory, takže spojují jednotlivé ingredience pokrmů. Proto se bez vajíček některé pokrmy vůbec nedají připravit.

                                                                

Podporují paměť

V jednom větším vejci se nachází až 147 miligramů cholinu, který hraje klíčovou roli při vývoji a fungování mozku. Podporuje paměť i dobrou náladu a je základní součástí acetylcholinu patřícího mezi základní neurotransmitery, tedy látky přenášející vzruchy mezi jednotlivými nervovými buňkami. Nedostatek cholinu může způsobit neurologické poruchy, ale také zhoršenou činnost celého mozku.

Udržují štíhlou linii

Pokud chcete konzumaci vajíček využít i pro svou štíhlou linii, jezte je ráno. Z důvěryhodného experimentu vyplynulo, že lidé, kteří ráno konzumovali vajíčka, během dne pak snědli o celých 81 % méně energie než lidé, kteří snídali cornflakes s mlékem, tedy jídlo s menším obsahem bílkovin a vysokým glykemickým indexem.

                                                                

Posilují imunitu

Jedno větší vejce obsahuje skoro 25 % doporučené denní dávky selenu, který patří k základním stavebním kamenům naší imunity, a je také součástí důležitých enzymů, jenž v těle pomáhají likvidovat volné radikály. Nedostatek selenu může způsobit závažná onemocnění srdce, kostí a kloubů.

Zásobí tělo vitaminy

Obyčejná vejce obsahují neobyčejné množství vitaminů. Najdete v nich vitamin A, D, E, K, vitaminy skupiny B nebo karoteny. Z minerálních látek se ve vejcích skrývá především velké množství železa.

                                                     

A cholesterol?

Špatná pověst vajec ohledně vysokého obsahu cholesterolu byla důvěryhodnými výzkumy vyvrácena. Ano, ve vejcích najdete hodně této látky, ale – cholesterol se dělí na dvě skupiny. Laicky ho označujeme jako „dobrý“, který obsahuje v přiměřeném množství nasycené tuky pro tělo potřebné, a takzvaný cholesterol „špatný“, což je ten, který nám škodí. A optimální hladina cholesterolu „dobrého“ dokáže snižovat množství toho „špatného“.

Vychutnejte si pořádnou vajíčkovou „bombu“.

Na závěr vám mohu nabídnout rodinný recept, který vás zaručeně nasytí na dlouhou dobu, ačkoli neobsahuje nic, co by pro váš organismus nebylo zdravé.

                                                                

Připravte si „Skleněná vejce“

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 střední cibule oloupané
  • kvalitní rostlinný olej
  • bio olivový olej

Vejce nakrájejte na tenké plátky, rozložte na připravené talíře a jemně posolte. Cibuli nakrájejte na kolečka, a mezitím nechte v pánvi rozehřát rostlinný olej. Plátky cibule vložte do horkého oleje a nechte dusit, dokud cibule nezesklovatí. Pak ji z pánve vyndejte a nechte důkladně okapat. Připravenými cibulovými kroužky poklaďte plátky vajec a vše jemně přelijte olivovým olejem. Dle potřeby dosolte.

Cibule dodá vajíčkům příjemnou nasládlou chuť a vy dostanete dávku „dobrého“ cholesterolu minimálně na celý den.

Dobrou chuť.

 

2021.09.15 | Jana Brandtlová | přečteno: 31390x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vejce cholesterol stárnutí imunita hubnutí vitamíny zdravá vejce recept na vejce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Hledáte stylové a kvalitní vybavení kuchyně? Vsaďte na léty prověřené smaltované nádobí

Když si vzpomenu na oblíbenou vůni svého dětství, vždycky se mi vybaví babička a její neodolatelná bábovka. Ačkoliv se j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.23 | přečteno: 31391x

Jarischův roztok - nejlevnější micelárka

Micelární voda jako jednička v péči o pleť je skloňovaná ve všech pádech. Jistě už také máte svou oblíbenou micelárku...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.09.26 | přečteno: 31603x

Vytvořte si doma pohodlný pracovní kout, s kvalitním nábytkem je to snadné

Vybrat si vybavení do kanceláře většina z nás nemůže, to je věc zaměstnavatelů. Ti naštěstí už celkem dobře vědí, že výb...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.08.26 | přečteno: 31398x

Okenní umývačky vs. ruční mytí: Který způsob je pro vás ten pravý?

Mytí oken obvykle nepatří mezi nejoblíbenější činnosti, ale čas od času se tomu nedá vyhnout. Na oknech se usazuje spous...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.05.14 | přečteno: 31406x
 

Portál pro ženy