newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Křečové žíly – příčiny vzniku a léčba

 
Křečové žíly – příčiny vzniku a léčba

Křečové žíly jsou trápením, které mnoho žen řeší skrýváním nohou pod kalhotami a dlouhými sukněmi. To ovšem není správná cesta. Varixy, jak se křečové žíly odborně nazývají, nejsou jen problémem estetickým, ale mohou stát i za vážnými zdravotními komplikacemi. A tomu je jistě dobré předejít.

 

Co jsou vlastně zač?

Jde o onemocnění cévního systému, které postihuje především dolní končetiny. To je dáno tím, že právě odsud je krev vytlačována proti působení gravitace, což je pro cévní systém velmi náročné. Bez perfektního fungování žilních chlopní, které krev zadrží a pomohou odvést zpět k srdci, dochází k městnání krve v povrchových žilách. Následkem toho dochází ke zvětšení a zprohýbání žil. Vznikají na nich výdutě, které pak jsou vidět pod kůží. Tento problém se u nás týká až dvou třetin žen a také třetiny mužů.

Jak se onemocnění projevuje?

Křečové žíly nepřichází z ničeho nic. Obvykle jim předchází pocit těžkých a unavených nohou, který se během dne při stání a námaze stupňuje. Později přichází bolest nohou a začínají se objevovat prosvítající modré žilky, které vystupují a zvětšují se.

Proč křečové žíly vznikají?

Z velké části za vznik „křečáků“ může genetika. Pokud na ně trpí vaše maminka, babička nebo kdokoliv jiný z rodiny, pravděpodobnost jejich výskytu i u vás je dost vysoká. Nezanedbatelný vliv na jejich vznik mají ženské hormony, tedy především výkyvy jejich hladiny v období těhotenství a menopauzy. Proto postihují tyto potíže ve větší míře ženy. Jak brzo a jak moc vás tento problém potrápí, však můžete ovlivnit samy svým životním stylem. Mezi faktory zvyšující riziko vzniku varixů patří sedavé zaměstnání a málo pohybu, kouření, obezita, vysoký krevní tlak nebo i chronická zácpa. Vyvarovat se tedy těmto záležitostem a vést zdravý životní styl je nejlepší prevencí, ani to však bohužel nemusí stačit.

Jaká rizika přináší?

Jak jsem již zmiňovala, není tento problém pouze estetický. Varixy mohou stát za vážnými zdravotními komplikacemi, proto je potřeba je léčit včas. Jinak vás může potkat nepříjemný a bolestivý zánět povrchových žil, při kterém nemocná žíla zduří. Hrozí i riziko bércových vředů, kdy se žíla otevře na povrchu kůže. Velmi nebezpečné je pak riziko žilní trombózy, která přímo ohrožuje život pacienta.

Jak se varixy léčí?

Způsobů je více a záleží především na stavu, v jakém se onemocnění nachází. U začínajících potíží často stačí pouze konzervativní kompresivní léčba, která podporuje funkci povrchového žilního systému. Nošení kompresivních punčoch nebo obinadel však neodstraní již vzniklé varixy. S těmi si neporadí ani masti a léky, ty se užívají jen jako pomocný prostředek k odstranění bolestí a zabránění rychlému zhoršování stavu. Pokud jsou již jednou žíly poškozené, pomůže pouze chirurgický zákrok.

Jaké jsou typy zákroků k odstranění křečových žil?

Existuje několik variant, jak lze poškozené žíly odstranit. O tom, který způsob bude ve vašem případě nejvhodnější, musí vždy rozhodnout lékař po důkladném vyšetření.

Zdroje informací o metodách odstranění varixů:

http://www.plasticka-chirurgie.info/zakroky/lecba-krecovych-zil-varixu

http://www.perfectclinic.cz/cevni-chirurgie-operace-krecovych-zil

Miniinvazivní operace CHIVA

Při operaci se neodstraňuje celá žíla, ale pouze její poškozené části. Metoda je vhodná k odstranění drobných žilek mimo hlavní kmen. Provádí se ambulantně a je vysoce účinná.

Léčba laserem

Jde o moderní metodu, kdy je malým vpichem do žíly zavedeno vlákno diodového laseru, které žílu zevnitř zataví a zneprůchodní. Ta se poté postupně vstřebá, může ale být i vytažena hned. Laser je velmi účinný, u větších žilek ale nemusí být dostačující.

Sklerotizace

Tento postup je vhodný u mikrovarixů, malých červených a modrých žilek. Přímo do těchto žilek se jehlou vpraví speciální látka, která je chemicky zničí a tělo je pak vstřebá. Sklerotizace se používá jako doplňková léčba při operacích větších žilek, nebo při léčbě izolovaných menších ložisek.

Metoda VNUS Closure Fast

Jedná se o miniinvazivní léčbu radiofrekvenčním katetrem, který má podobné účinky jako laser.

 

Máte-li pocit těžkých a bolavých nohou, nebo se u vás už dokonce objevily viditelné žilky, neodkládejte návštěvu odborníka. Jen zkušený lékař vám může doporučit vhodnou léčbu, která vám pomůže zbavit se těchto nepěkných a nebezpečných společníků.

 

Zdroj: www.perfectclinic.cz

 

 

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

2015.06.29 | Martina Limbergová | přečteno: 30167x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: křečové žíly varixy příčiny vzniku léčba chirurgické zákroky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Červený samet

Dnes vám představím recept pro trošku odhodlanější cukráře… Red Velvet je cukrářským pojmem hlavně v ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.05 | přečteno: 30159x

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

Proč zařadit do svého jídelníčku hlívu ústřičnou? Je to houba, která chutná a má protizánětlivé, protivirové i protirako...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.11.15 | přečteno: 30083x

Jana (36): Měla by dcera doma pomáhat?

S manželem se nemůžeme shodnout na výchově naší dcery. Od malička byla jeho princeznou, která si ho uměla omotat kolem p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.09.16 | přečteno: 512x

ZDRAVÁ PRSA: JAK SE SPRÁVNĚ A DOSTATEČNĚ CHRÁNIT PŘED RAKOVINOU?

Strašák zvaný rakovina prsu. Víte, jak chránit svá prsa před touto zhoubnou nemocí? Jaká je účinná prevence? Proč je důl...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.03.23 | přečteno: 30060x
 

Portál pro ženy