newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kdo to ťuknul? Jak postupovat v případě nehody na parkovišti.

 
Kdo to ťuknul? Jak postupovat v případě nehody na parkovišti.

Stává se to běžně: majitel auta zaparkovaného těsně vedle vás neopatrně otevře dveře nebo nešikovně vymanévruje při odjezdu. Občas z toho vyjdete s nepatrným škrábnutím na laku, někdy ovšem přijdete ke škodě za několik desítek tisíc. Jak postupovat při nehodě na parkovišti a uchránit od jejích následků svoji peněženku?

 

Nehoda na parkovišti

Řešíte-li odřené auto na parkovišti, zaručeně se setkáte s jedním z těchto dvou scénářů:

  • Viník je na místě a k nehodě se přizná.

  • Viník z místa nehody ujel, případně vinu popírá.

Pokud je viník nehody na místě a je ochotný s vámi problém řešit, případně vám na sebe nechal kontakt, máte vyhráno. V případě obyčejného ťuknutí není ani potřeba volat na místo policii, s viníkem pouze sepíšete Záznam o dopravní nehodě a vše řádně zdokumentujete. Viník také událost nahlásí na svou pojišťovnu, a náklady na opravu vašeho vozidla jdou pak z jeho povinného ručení.

Nabourané auto bez viníka nehody

Komplikovanější situace nastane, pokud člověk, který vás na parkovišti naboural, ujel bez zanechání kontaktu. Zde vám pomůže pouze havarijní pojištění, jinak musíte buď škodu uhradit ze svého, nebo se alespoň pokusit viníka dohledat. Událost nahlaste na Policii České republiky. Zjistěte si, zda parkoviště není hlídané kamerovým systémem, pokud ano, požádejte, aby byl záznam vydán policii. Zejména parkoviště poblíž nákupních center monitorovány bývají. Pokud jste zaparkovali přímo na hlídaném parkovišti, určitě se co nejdříve obraťte na jeho pracovníky. V případě, že se viníka nehody najít nepodaří, škodu za vás uhradí provozovatel parkoviště. Pokuste se sehnat svědky události, vyzkoušet můžete i například různé facebookové skupiny – hlavně v menších městech je hledání svědků tímto způsobem celkem běžnou praxí. Ne vždy se setkáte s úspěchem, nicméně pokud nemáte sjednané havarijní pojištění, je nalezení viníka jediným způsobem, jak se vyhnout hrazení nákladů ze svého.

Havarijní pojištění vás ochrání v případě, že se po viníkovi nehody slehne zem

Na děravou peněženku po bouračce na parkovišti existuje jedna spolehlivá záplata – dobré havarijní pojištění, kterým pokryjete škody na vašem voze. Událost řádně zdokumentujte a neodkladně nahlaste své pojišťovně. Ta za vás pak provede šetření, načež vám vyplatí škodu. U havarijního pojištění ovšem většinou počítejte se spoluúčastí: například u Kooperativy je její minimální výše 5 000 Kč a odvíjí se od ní cena pojištění – čím vyšší si sjednáte spoluúčast, tím větší máte slevu na pojistném. Událost můžou orgány vyhodnotit buď jako nehodu, nebo jako vandalismus. Havarijní pojištění vám může pokrýt obojí.

Co když nehodu způsobím já?

Pokud nehodu naopak způsobíte vy, v žádném případě z místa činu neodjíždějte. Nemusíte se obávat placení, škodu hradí vaše povinné ručení. Naopak ujetí od nehody se považuje za přestupek, za který přijdete o peníze i o body na řidičském průkazu.

 

2022.09.26 | Lea Kubová | přečteno: 30811x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nehoda auto havarijní pojištění

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Stylová móda pro muže IV.: Kvalitní pánské košile nemohou chybět v šatníku žádného muže

Pánská košile je jednou z věcí, kterou má ve své skříni pravděpodobně každý muž. Kolik jich vlastní pak záleží v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.10 | přečteno: 30586x

Útrapy a radosti rodičovství

Každý den jezdíme se synem ze školky autobusem domů a zážitky z cestování jsou nevyčerpatelnou studnicí zábavy. ...
 
celý článek | Meridene | 2015.01.28 | přečteno: 30019x

Zima je prima. Jak na to, aby byly i vaše klouby přes zimu fit?

Lyžování, běžkování, turistika – stačí malý sněhový poprašek a velké lákadlo je pro řadu z nás tady. Je však tř...
 
celý článek | Lea Kubová | 2016.01.25 | přečteno: 30030x

Outdoorové boty- na co se zaměřit při jejich výběru?

Trávit volný čas venku je báječným způsobem, jak si odpočinout a zregenerovat tělo i mysl od každodenního shonu. Outdoor...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.11.22 | přečteno: 30150x
 

Portál pro ženy