newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kde se vzaly, tu se vzaly aneb Čokoládové figurky a kolekce

 
Kde se vzaly, tu se vzaly aneb Čokoládové figurky a kolekce

Čokoláda na stromeček prostě patří, resp. stále je naší představou spojenou s tradičními Vánocemi. Málokdo ale ví, že původně to bylo úplně jinak. Ve světě nikde nic takového nenajdete. Čokoládové figurky na vánočním stromku je výhradně československá tradice.

 

První vánoční kolekce čokoládových figurek se objevily koncem 19. století a byly záležitostí majetnějších vrstev obyvatelstva. Šlo totiž o cukrářské skvosty z luxusní čokolády, které odpovídala také cena. Zatímco tedy naši prapředci mohli ve většině případů o kolekci pouze snít, s nástupem socialismu se stala dostupným, ba přímo všudypřítomným artiklem. Samozřejmě v úplně jiné kvalitě.

Dárek pro podporu „správných“ názorů

Tehdejší vláda chtěla změny. Namísto Ježíška toužila národu importovat ruského Dědu Mráze, což se ani po urputných snahách naštěstí nezdařilo. Nicméně, vynález socialistických kolekcí „pro všechny“ se ujal velmi dobře. Lidé kvitovali, když od ROH (dnešní odbory) dostali bonus v podobě velké vánoční kolekce – bonboniéry, která měla připravené obaly se šňůrkami k pověšení na stromeček. Ten, kdo měl jedno dítě, dostal jeden kus. Kdo měl děti dvě, bral kolekce po dvou. A co víc, tímto způsobem se geniálně vyřešil problém nedostatku vánočních ozdob na trhu.

                                                                                                                                

Z nouze ctnost

Čokoládové náhražky v lesklém barevném papíře se sice snědly, ale na stromečku udělaly skoro stejnou parádu, jako vánoční koule. Na fotkách dokonce figurky připomínají mistrnou práci sklářů. Z toho, že se tyto vánoční ozdobičky dají sníst, měly samozřejmě radost především děti – a rodiče bohužel věděli, že za rok dostanou figurky nové.

Skrytý Děda Mráz

Možná si vaši rodiče nebo i vy sami ještě vzpomenete na krabici čokoládových ozdob, kde mezi sněhuláky, šiškami a hvězdičkami občas vykoukl stařík s pytlem – Děda Mráz. I vánoční kolekce se hodily pro propagandu a další skrytou snahu vnutit Čechům jinou autoritu namísto Ježíška. Nicméně, čokoláda jako čokoláda, Děda Mráz chutnal stejně jako zbytek bonbónů, takže ani tudy cesta nevedla.

                                                                

Kolekce mají své zasloužené místo

Vánoční kolekce se v socialistických podnicích rozdávaly až do roku 1989, pak se po nich na čas slehla zem. Dnes se moderní stromečky zdobí čokoládou jen v případě, že jde o rodinu s dětmi. Teď už si ale rodiče i děti mohou vybrat – trh je plný roztodivných tvarů a barev nejen čistě čokoládových výrobků.

Byla by škoda na tento historický (ne)úspěch zapomenout. Jsme v této tradici opravdu jediní na světě a čokoláda na stromečku s sebou nese svéráznou sváteční zábavu navíc. Kdo to kdy viděl, aby se jedly vánoční ozdoby?

 

2023.12.16 | Jana Brandtlová | přečteno: 469x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čokoláda čokoládové figurky v celofánu barevné čokoládové ozdoby na stromeček kolekce figurek na stromeček

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak účinně bojovat se zadržováním vody v těle

Trápí vás otoky, cítíte se nafouklí nebo se nepřiměřeně potíte? Jednou z možných příčin může být přílišné zavodnění v...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.07.13 | přečteno: 30239x

Koloběh – perfektní lék na špatnou náladu i slabou fyzičku

Jsou to dva roky, co jsem si pořídila svůj první dvoukolý stroj a zařadila se mezi nadšené koloběžkáře. Za tu dobu se zm...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.07.13 | přečteno: 30169x

Těšení

  Text písně Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka mnohé napoví:     Těšení, veliké jak de...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.06.24 | přečteno: 30236x

Alexandr (19): Jsem gay. Jak to přiznat homofobnímu tátovi?

Možná se divíte, že Vám píše dotaz muž. Ale po přečtení asi pochopíte, že mi ženský svět není tak vzdálený. Můj příběh j...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.06.27 | přečteno: 30280x
 

Portál pro ženy