newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jižní Morava - kraj slunce, vína, zajímavých památek a úchvatné přírody

 
Jižní Morava - kraj slunce, vína, zajímavých památek a úchvatné přírody

Jaro je v plném proudu a pomalu se blíží i léto, se kterým obvykle přichází i tolik očekávaná dovolená. Přemýšlíte už, kam letos vyrazíte? Co třeba překrásná jižní Morava? Najdete tu bezpočet dechberoucích přírodních scenérií, skvostné historické památky, dobré jídlo a pití, prostě vše, co od skvělé dovolené očekáváte.

 

 

Momentální stav kolem koronaviru a vládních opatření zatím příliš nepřeje velkým plánům na prázdniny. Tak jako to loňské, i letošní léto bude nejspíš trochu jiné. Mnoho lidí se kvůli nepředvídatelné situaci raději ani nechystá na zahraniční dovolenou. To ale není důvod ochudit se o krásné zážitky. I v Česku je spousta míst, na která budete s láskou a radostí vzpomínat. A jižní Morava je bezpochyby jedním z nich.

Pestrý výběr ubytování

Co se týče ubytování, výběr tu budete mít široký. Najdete tu romantické bydlení na samotě, rušné hotely v centrech měst i kempy, kde to žije. A samozřejmě ten nejvíce vyhledávaný střed - penziony, menší hotely, apartmánové domy nebo chalupy. Právě chaty, chalupy a apartmány jsou dlouhodobě velmi oblíbenou volbou, ale v minulém a letošním roce to platí obzvlášť. Ať už se to týká vládních nařízení, nebo přirozené obavy z nemoci, většina z nás raději vyhledává menší kolektivy lidí nebo přímo ubytování v soukromí. Nabídka je tu ale široká, takže bude kde hledat. Nenechávejte to však raději na poslední chvíli. Ubytování Jižní Morava nabízí i stylové a netradiční, třeba ve vinném sklípku, na hradě, v bývalém vojenském bunkru nebo na lodi.

Úžasná Pálava

Když se řekne jižní Morava, vybaví se většině lidí víno. A není divu, vína z tohoto kraje jsou proslulá a vinice se tu táhnou široko daleko. Týká se to především oblasti na jih od Brna, okolí Pálavských vrchů, Mikulovska, Břeclavska a Hodonínska. Právě Pálava patří k místům, kam stojí za to se vydat. Její typická silueta viditelná z daleka je úžasným dílem přírody. Můžete se tu vydat na výšlap ke zřícenině Děvičky nebo mnoha rozhlednám v kraji, podívat se, kde našli pověstnou Věstonickou Venuši, užít si koupání, rybaření či vodní sporty v nádržích Nové mlýny nebo se jen tak procházet po okolních vinicích a užívat si klidu. A samozřejmě můžete navštívit některý z bezpočtu vinných sklípků a nechat se pohostit lahodným mokem ze zdejších prosluněných strání.

 

Okouzlující Mikulov

Vínem je proslulý i Mikulov a jeho okolí. Také on patří do známé vinařské oblasti. Kromě toho tu ale můžete navštívit třeba moc pěkný zámek, dozvědět se něco o pohnuté židovské historii města nebo si vyjít na Svatý kopeček a pokochat se báječným výhledem. Ubytování Mikulov nabízí rozmanité, od chatek po hotely. Stačí si tedy vybrat to, co je vám nejbližší.

 

Překrásný Lednicko-Valtický areál

Zavítat můžete ale třeba ještě o kousek níž, až k samotným hranicím s Rakouskem. Kousek od Pálavy a Mikulova se nachází obdivuhodný soubor památek a komponované krajiny, který je zapsaný i na seznamu světového dědictví UNESCO. Jedná se o Lednicko-Valtický areál, který tu v průběhu 18. a 19. století vybudoval bohatý šlechtický rod Lichtenštejnů. Lednické rybníky, dechberoucí zámky v Lednici a Valticích a mnoho dalších menších staveb roztroušených v půvabné krajině si vás svou krásou a rozmanitostí určitě získají.

 

 

To je jen malá ukázka toho, co se dá na jihu Moravy vidět a zažít. Je to nádherný kraj s pestrou krajinou, kulturou i historií. Nechte se jí okouzlit i vy.

 

 

2021.04.09 | Martina Limbergová | přečteno: 30369x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cestování dovolená léto jižní Morava ubytování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bulharsko láká na lyžování pro Čechy bez negativního PCR testu

Desítky tisíc Čechů vyráží každoročně na letní dovolenou k Černému moři. Bulharsko nově láká tuzemce na zimní dovolenou,...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.01.25 | přečteno: 30205x

Červený samet

Dnes vám představím recept pro trošku odhodlanější cukráře… Red Velvet je cukrářským pojmem hlavně v ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.05 | přečteno: 30171x

Tisíc a jedna rada, jak si usnadnit úklid v domácnosti

Známe to snad všichni. Vyhazujeme peníze za prostředky, které buď ani nečistí, nebo čištění s nimi zabere spoustu námahy...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.10 | přečteno: 30032x

Tymiánové dopisy. Pocta obětem genocidy zasazená do současnosti

Tymiánové dopisy je zkraje krásné, hebké, voňavé čtení, u kterého budete přímo před očima mít pečené jehněčí na tymiá...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.06.20 | přečteno: 30069x
 

Portál pro ženy