reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vařit fenykl

 
Jak vařit fenykl

Aromatický fenykl není v naší kuchyni až tak obvyklý. To je škoda, protože je skvělým lékem na trávicí potíže a mnoho dašího.

 

Méně tradiční zelenina je fenykl, bílá bulva s typickým aroma není až tak obvyklá při vaření. Fenykl je však přírodní lék pro zažívací soustavu, odstraňuje nadýmání, uklidňuje podrážděný žaludek a upravuje správné trávení. Navíc je podporuje tvorbu mléka kojících matek, nemocným ulehčuje odkašlávání, poradí si s červy v uších a také má močopudné účinky.

Fenykl má silné aroma, které nemusí každý dobře snášet. Při vaření je tak dobré zavřít všechny dveře do kuchyně a naopak otevřít veškerá okna. Je skutečně výtečným lékem na trávicí soustavu i při nachlazení, proto to občas zkuste přetrpět. Vhodné je nakrájet na kousky a ty povařit v osolené vodě. Poté již je dobré připravovat podle chuti.

Gulášová polévka z fenyklu

Bude chutnat jako opravdová gulášová polévka, akorát nemusíte použít ani gram masa či uzeniny. Stačí, když do hrnce s povařeným fenyklem vhodíme na kostičky nakrájené dvě až tři brambory, bobkový list, pár kuliček nového koření, také několik kuliček pepře, přisolíme, a zamícháme sladkou papriku (lepší je pálivá, ale každý nemusí ostré). Opět necháme povařit, až jsou brambory uvařené a dochutíme. Koření zahubí fenyklové aroma a polévka skvěle chutná.

Zapečený fenykl s žampiony

Pokud vám typická fenyklová chuť a aroma nevadí, vyzkoušejte zapečený fenykl, na jehož přípravu budete potřebovat asi kilo a půl oloupaných a na plátky nakrájených brambor, pět hlíz fenyklu, kilo žampionů, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Nejprve si připravíme žampiony, které nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvi s pár stroužky prolisovaného česneku osmahneme. Přidáme trochu vody a vaříme, dokud se voda nevypaří. Na další pánvi (nebo na té stejné, když žampiony vyjmeme) opět rozpálíme olej, osmahneme česnek a nakrájený fenykl. Smažíme asi 10 minut a poté přidáme brambory. Jakmile jsou trochu změklé, přidáme žampiony, sůl a pepř a klademe na plech nebo do zapékací mísy a pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou brambory měkké.

Zdroje: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-trendy-krasa/102883/pestry-svet-zeleniny.html

2013.07.08 | Darina Adámková | přečteno: 31431x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: fenykl vaření aroma brambory polévka zapečené žampiony trávení žaludek nadýmání nachlazení nemoc

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dřevěné postele s úložným prostorem jako skvělá volba do každé ložnice

Pro většinu z nás znamená každý den kromě radostí i mnoho povinností a starostí, které unaví. Není proto nic lepšího ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.21 | přečteno: 31599x

Jaké barvy bot budou vládnout na svatbách tuto sezónu?

Chystáte se na svatbu v této sezóně a přemýšlíte, jaké barvy bot budou trendy a perfektní k Vašemu outfitu? Boty jsou ve...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.03 | přečteno: 31424x

Dagmar (54): Sestra je sobec a jen využívá naše rodiče

Moje mladší sestra byla vždycky tak trochu sobec, co se staral jen sám o sebe. Naši rodiče si přáli mít hodně dětí, ale ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.16 | přečteno: 31462x

5 faktů o ženských prsou, které možná ještě neznáte

  Pojďte se s námi podívat na fakta týkající se největšímu zájmu se „těšící“ části ženského těla. Některá z nich...
 
celý článek | Admin | 2014.07.22 | přečteno: 31429x
 

Portál pro ženy