newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak docílit ideálního stínění interiéru?

 
Jak docílit ideálního stínění interiéru?

Po letošním chladném jaru se už většina z nás těší na teplé léto plné slunečných dní. Ne vždy jsou ale ostré sluneční paprsky vítány. Pokud jde o interiér našeho domova, jistě v létě oceníme spolehlivé stínění oken. Jaké jsou typy žaluzií a jejich výhody?

 

 

I když máme asi všichni rádi v interiéru denní světlo, někdy je ho zkrátka moc. Málokterý pokoj se proto obejde bez dobrého zastínění. Žaluzie dnes už patří ke standardnímu vybavení a těžko si bez nich okna svého domova umíme představit. Chytře vybrané žaluzie nám poskytnou kýžený stín, ale pomohou také zkvalitnit náš spánek a ochránit soukromí. Vybírat můžeme z různých typů stínění. Máte už svou představu? Zvolíte vnitřní, nebo venkovní variantu? A dáte přednost klasickému hliníku, či raději elegantní látce?

Vnitřní žaluzie

Horizontální žaluzie

Tím nejběžnějším typem zastínění jsou horizontální žaluzie. Jak už název napovídá, lamely těchto žaluzií směřují vodorovně napříč oknem a jejich natáčením získáte různou míru stínu. Tyto lamely bývají vyrobeny z lehkého a zároveň velmi odolného hliníku. Vybírat můžete ze široké škály barev, není tedy problém je sladit s celkovým designem interiéru. A problémem pro ně nejsou ani střešní okna. Výhodou horizontálních žaluzií je jejich variabilita a také jednoduchá montáž, nejčastěji na vnitřní stranu oken, případně mezi okenní skla. A příznivá bývá i jejich cena a dlouhá životnost.

 

Vertikální žaluzie

Další variantou vnitřního zastínění jsou vertikální žaluzie. Lamely vertikálních žaluzií tvoří pruhy látky zavěšené v horní kolejnici. Výběr z typů látek a jejich designu je veliký. Ostatně tento typ žaluzií je považován nejen za praktický, ale také právě za designový prvek interiéru. Mohou se klidně stát výrazným dekoračním prvkem, který nikdo nepřehlédne. Ale mohou i nenápadně splývat s okolím a nenarušovat celkový vzhled místnosti. Záleží jen na vás, pro kterou variantu se rozhodnete. Co se týče největších výhod, jistě sem patří možnost zastínění i velkých ploch, včetně atypicky tvarovaných. Lze je také velmi snadno použít k rozdělení větších místností. Mimo světla tlumí tkaniny dobře také hluk.

 

Venkovní žaluzie

Kromě instalace dovnitř interiéru se nabízí i možnost předokenních venkovních žaluzií. Tento typ stínění poskytne dostatek světelného komfortu i soukromí. Navíc působí i jako výborná termoizolační vrstva. V zimě pomáhají venkovní žaluzie zabránit úniku tepla skrz okenní tabule, v létě přes ně nepropustí tolik horka. Značně tak přispějí k vytvoření příjemného klima v interiéru. A v neposlední řadě je třeba zmínit také jejich bezpečnostní funkci, kdy se značně stíží přístup do domu případným zlodějům. I tady můžete vybírat z mnoha designů a sladit je tak s celkovým rázem vašeho domu.

 

 

 

2021.05.31 | Martina Limbergová | přečteno: 30238x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení domov stínění interiér žaluzie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zařiďte si pravé wellness i doma: Luxusní rituály pohody a relaxace

V dnešním uspěchaném světě hledáme stále více způsobů, jak se odreagovat a načerpat novou energii. Wellness a péče o seb...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.10.03 | přečteno: 530x

8 tipů, jak oživit interiér bez nutnosti rekonstrukce

Jaro přichází a s ním také nová energie a chuť ke změnám. Pokud i vy toužíte po oživení vašeho života, doporučujeme z...
 
celý článek | Admin | 2016.05.03 | přečteno: 30098x

Třetí dítě

Troufám si tvrdit, že následující otázka napadne všechny dvojnásobné matky. „Jsou dvě děti akorát a co kdyby by...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.07.19 | přečteno: 30094x

Letní pobyt na Pálavě? Poznejte to nejhezčí z jižní Moravy

Jižní Morava je krajem slunce, vína a pohody. Nádherná příroda, krásné památky a zajímavé akce sem lákají každý rok tisí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.08.08 | přečteno: 772x
 

Portál pro ženy