newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Hokkaido dvakrát jinak

 
Hokkaido dvakrát jinak

Zimu už máme na krku, ale dýním ještě zdaleka neodzvonilo. Naopak. Stále jsou k dostání a mohou vám zachutnat na milion způsobů. Jsou důležitým zdrojem vlákniny a dalších velmi prospěšných látek, zejména pak vitamínu B a C, které našemu organismu mohou v tomto období chybět.

 

 

Hokkaido, asi nejoblíbenější zeleninová dýně, může být vynikajícím zpestřením jídelníčku, a to nejen na podzim a v zimě. Její výhoda spočívá v tom, že se nemusí loupat, protože její slupka při vaření krásně změkne. Stačí ji pouze zbavit semínek a dát se do přípravy.

Pojďte se tedy zahřát snadnou a výživnou dýňovou polévkou a osladit si život dýňovým koláčem s ořechy.

 

Rychlá dýňová polévka

Potřebujeme následující suroviny:

4 menší cibule

1 menší celer

1 mrkev

1 brambor

2 lžíce rajčatového protlaku

500 g dýně hokkaido

olej, sůl, pepř, bobkový list, muškátový oříšek, strouhaný nebo mletý zázvor podle chuti

asi 1 litr zeleninového vývaru (nejlépe domácího)

smetana dle chuti (obyčejná nebo zakysaná)

bazalka, petržel, libeček, řeřicha nebo jiná oblíbená bylinka na ozdobu

 

Postup

Cibule nakrájíme a necháme zesklovatět na malém množství oleje. Přidáme nakrájený celer, brambor, mrkev, dýni, protlak, bobkové listy, muškátový oříšek a zázvor podle chuti. Zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Poté vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme ponorným mixérem.

Při podávání můžeme přidat lžíci smetany a snítku čerstvých bylinek.

Polévku podáváme s pečivem, chlebovými nebo dýňovými krutóny ochucenými česnekem.

 

                  

      

 

Dýňový koláč s ořechy

Jaké ingredience budeme potřebovat?

Těsto:

250 g mouky (nejlépe polohrubé a celozrnné špaldové v poměru 1:1)

125 g másla

75 g cukru

1 vejce

špetka soli

 

Náplň :

asi 400g dýně hokkaido

2 větší jablka

3 lžíce třtinového cukru, případně medu

2 dl jablečného džusu (nemusí být, stačí voda)

200 g tvarohu

1 vejce

citronová šťáva (stačí z půlky citrónu)

lžička skořice

dvě hrsti sekaných vlašských ořechů

 

Postup

Ze surovin uhněteme těsto, které zabalíme do folie a dáme asi na půl hodiny odpočinout do lednice.

Dýni a jablka pokrájíme na menší kousky, smícháme s cukrem a skořicí, zalijeme v hrnci jablečným džusem a podusíme doměkka. Poté rozmixujeme na pyré. Po vychladnutí směsi přidáme citrónovou šťávu a vmícháme tvaroh s vejcem.

Těsto rozválíme, vložíme do koláčové nebo dortové formy a posypeme hrstí ořechů. Potom navršíme dýňové směs a posypeme druhou hrstí ořechů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 35 - 40 minut.

 

              

              Foto: Josef Sládek

 

Přeji vám dobrou chuť!

 

Image courtesy of Stoonn, tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

2015.11.25 | Kateřina Pořízová | přečteno: 11805x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Hokkaido dýně recept dýňová polévka dýňový koláč

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Z New Yorku do Paříže: 16 nádherných úlovků pro cestovatele

Láká vás volání dálek, ale jediné cestování, kterého se vám dostává, je to prstem po mapě? Nevadí. Stačí si domů poří...
 
celý článek | Admin | 2016.06.06 | přečteno: 9962x

Slovníček wellness pojmů - 2. díl

Pokračujeme druhým dílem lexikonu wellness a spa. Znáte všechny termíny? ...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.02.29 | přečteno: 9745x

Nikdy není pozdě začít sportovat

Na začátku 90.let přišel náš atletický oddíl v restitucích o stadión. Členové buď skončili úplně se sportem nebo...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.08.16 | přečteno: 9576x

Tajemství jedné knihovny

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2017.06.13 | přečteno: 10217x
 

Portál pro ženy