zaf-aff-banner-120x600.png
reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Švýcarsko – lyžařský ráj

 
celý článek | Admin | přečteno: 1276x 2015.08.13

Cestování v autobuse tenkrát a dnes

 
celý článek | Meridene | přečteno: 2908x 2014.04.01

MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK II.

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 3072x 2014.03.27

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dýňobraní

 
Dýňobraní

Doba dýňová je tu. Okrasné dýně plní ozdobné truhlíky i parapety domů, dekorace se známou oranžovou tématikou potkáte snad na každém kroku a možná i vy se o víkendu chystáte na dlabání dýňového strašidláka. Já, ač nejsem moc úspěšný pěstitel dýní všeho druhu, opět jsem byla obdarována, tentokrát tou jedlou.... Malá dýně nám zdobí lavičku, větší posloužila k pokusu. Vyzkoušela jsem osvědčený recept na polévku, i zajímavou novinku, která mě mile překvapila…

 

 

Ráda bych se s vámi podělila o nejlepší recepty z dýně:

Tradiční dýňová polévka (má původ ve Švýcarsku)

 

Potřebujeme:

Lžíci oleje nebo másla

1 malou cibuli

1/2 kg dužiny z dýně

2 brambory

Litr zeleninového vývaru

Asi 1 dl smetany (33% tuku)

Sůl, pepř

 

Postup:

Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji nebo másle, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambor, lehce opečeme a zalijeme vývarem. Vaříme asi půl hodiny do úplného změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, znovu přivedeme k varu a zalijeme smetanou. Ochutíme solí a pepřem. Díky své výrazné barvě vynikne dýňovka na talíři sama o sobě, můžeme ji ale ozdobit kudrnatou petrželkou, libečkem nebo třeba bazalkou.

 

 

Variant této polévky je celá řada, liší se v podstatě jen dochucováním. V Čechách se dýňová polévka nejčastěji ochucuje česnekem, sójovou omáčkou nebo klasicky špetkou muškátového květu a lžící zakysané smetany při servírování. Při vaření je možné vynechat brambory a polévku zahustit domácí máslovou jíškou. V každém případě je polévka jemná, šetrná k žaludku a je velmi vhodná i pro děti. Podávat ji lze s pečivem, s toasty nebo třeba s krutony, a to jak z pečiva, tak z dýně samotné. Takže pokud vám dýně zbyla, zkuste jednoduchý a rychlý zlepšovák:

Dýňové krutony

Dýni nakrájenou na kostičky vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Zakapeme olejem nebo máslem a pečeme za občasného promíchání v předehřáté troubě dozlatova. Výborně se hodí do polévky – a to nejen do té dýňové.

 

Pečená dýně - skvělé jídlo i příloha

Dýni Hokaido i se slupkou nakrájíme na plátky a vložíme na plech s pečícím papírem. Pokapeme olejem nebo tence poklademe máslem. Osolíme, můžeme i pokmínovat. Pečeme v předehřáté troubě. Dá se podávat jako lehké hlavní jídlo, ale výborně se hodí i jako příloha k masu – například k vepřovému na šťávě.

 

Komu chybí sladká tečka, nabízím jednoduchý recept na sladké dýňové mlsky

 

Potřebujeme:                                                                   

Semínka z jedné dýně

5 lžic krupicového cukru

1/4 lžičky skořice

1/4 lžičky zázvoru (lze vynechat)

Olej nebo máslo

 

Postup:

V míse promícháme polovinu cukru s kořením. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme tuk a vhodíme semínka. Přidáme zbytek cukru a mícháme asi minutu, než směs začne karamelizovat. Potom přesuneme hotovou směs do mísy s cukrem a kořením a dobře promícháme. Necháme zchladnout. Můžeme přidat i jiná jedlá semínka nebo ořechy.

 

 

Nebo nezavařovaný dýňový kompot

 

Potřebujeme:

3/4kg dýňové dužiny

Šťávu z 1 citrónu

1/4 lžičky kyseliny citrónové

 

Postup:

Dýni zalijeme asi litrem vody, přidáme šťávu z citrónu a kyselinu citrónovou. Necháme naloženo 6 - 12 hodin. Poté přidáme:

20 dkg cukru

2 ks hřebíčku

1 menší kousek celé skořice

Můžeme použít i směs na přípravu svařáku (obsahuje navíc badyán). Vaříme společně pozvolna po dobu asi 20 minut.

Dýně by měla být měkká při zapíchnutí vidličky, zároveň ale nemá být rozvařená. Kompot můžeme podávat zatepla i vychlazený. Dokáže zahřát i osvěžit.

 

Vyzkoušejte některý z receptů, rozhodně nebudete litovat!

Dobrou chuť!

 

  

 

Image courtesy of voraorn, Stoon, Serge Bertasius Photography, tiramisustudio, Tina Phillips, vorakorn, antpkr and Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

2014.10.16 | Kateřina Pořízová | přečteno: 3045x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dýně; dýňové pokrmy; recept na dýňovou polévku; nezavařovaný dýňový kompot; dýňové mlsky; pečená dýně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak udržet stabilní vaginální prostředí

  Svědění, pálení a zarudnutí v oblasti intimních partií. Jak se těchto nepříjemností vyvarovat, případně ja...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.18 | přečteno: 887x

Užijte si romantický pobyt na Karlštejně!

Přemýšlíte o tom, jak překvapit vašeho partnera? Líbila by se vám představa strávit romantický víkend v luxusním...
 
celý článek | Admin | 2016.02.24 | přečteno: 888x

Kakaové mlsání kombinuje požitek i zdraví

  Věděli jste, že nepražené kakao je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů? Navíc kakaové produkty...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.02.20 | přečteno: 3875x

Požární sport

Jestli hledáte takový sport, ve kterém uplatníte svoji rychlost, zdatnost, fyzickou i psychickou sílu a zapojíte...
 
celý článek | Darina Adámková | 2014.01.06 | přečteno: 3099x
reklama 8 v magazínu pro ženy
 

Portál pro ženy