newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Hledáte ideální zábavu na dlouhé zimní večery? Vyzkoušejte malování podle čísel

 
Hledáte ideální zábavu na dlouhé zimní večery? Vyzkoušejte malování podle čísel

Nejdelší noc této zimy máme už za sebou a dny se začínají pomalu, ale jistě prodlužovat. Ještě to však bude dlouho trvat, než nás sluníčko a hezké počasí vyláká trávit venku celé dny až do pozdního večera. Mnoho z nás tak přemýšlí, čím si zpříjemnit aktuální dlouhé zimní večery. Máme pro vás skvělý tip. Vyzkoušejte malování podle čísel! Tato aktivita si získává čím dál větší oblibu a není se čemu divit. Jde o krásnou a smysluplnou činnost, kterou vyplníte volný čas sami sobě a klidně i celé rodině. A ještě vám vzniknou obrazy, kterými si můžete zkrášlit svůj domov nebo obdarovat své blízké. Malování podle čísel je nejen skvělá zábava pro všechny, ale také výborná relaxační pomůcka, která vám pomůže zbavit se stresu a dodá vám pozitivní energii. A to už je dost důvodů, proč se na malování podle čísel podívat podrobněji. Tak si o něm pojďme něco bližšího říct.

 

Co nejraději děláte v tyto dlouhé zimní večery, kdy je venku brzy tma a také zima, že by člověk ani psa nevyhnal? Pustíte si doma televizi? Jako naprostá většina z nás nejspíš docela často ano. Jenže většina pořadů a seriálů se tam stále opakuje. A navíc možná také máte problém vydržet jen tak koukat na obrazovku a nedělat při tom ještě něco jiného. Nebo si vlezete pod peřinu s knížkou a hrnkem čaje? To je skvělá zábava, ale i od čtení to chce si občas odpočinout. Nabízí se samozřejmě další klasické činnosti jako pletení, háčkování, skládání puzzle nebo hraní stolních her s rodinou. To všechno je moc fajn, ale nechtělo by to zkusit něco nového? Ano, chtělo! Malování podle čísel je trefou do černého a když se do něj pustíte, určitě nebudete litovat. Naopak je docela možné, že mu úplně propadnete.

Malířem i bez talentu či kurzů

Možná teď kroutíte hlavou, že malovat zkrátka neumíte, protože na to nemáte talent. To ale vůbec nemusí být překážkou v tom, aby pod vašima rukama vznikla krásná díla, která si s radostí vyvěsíte doma na zeď. Vážně, nedělám si legraci. Jistě si z dětství pamatujete klasické omalovánky, možná si v nějakých zrovna malují vaše děti. Věřte, že podobně jednoduché je i malování podle čísel. Jen s tím rozdílem, že místo vybarveného listu papíru vám vznikne skutečný obraz malovaný na plátně, který si můžete někam pověsit. Vlastnoručně tak namalujete své umělecké dílo plné dotažených detailů, aniž byste absolvovali kurzy malování nebo měli malířský talent.

Myslíte si, že je malování podle čísel jen momentální výkřik módy, který nemá velkou budoucnost a nestojí za to se o něj zajímat? Tak to určitě není. Tuto zábavu si oblíbili miliony lidí po celém světě. Opravdu, historie této techniky malování je totiž hodně dlouhá. První jednoduché umělecké sady na malování vymyslel už v 50. letech minulého století Dan Robbins, komerční umělec z Detroitu. Robbinsovy sady Paint-by-Numbers se staly v Americe hitem a brzy se rozšířily do celého světa. Ale ani Robbins nebyl prvním, kdo takové číslování plátna použil. Inspirací mu totiž byl samotný Leonardo Da Vinci, který rozdával očíslované vzory svým učňům, aby věděli, jaké barvy použít při tvorbě částí obrazů nebo menších děl, u kterých mistr jejich pomoc využíval. Až Robbins byl ale tím, kdo tuto techniku přetvořil v zábavu a umění dostupné všem.

V sadě najdete vše potřebné

A co tedy budete k malování obrazů podle čísel potřebovat? Jak začít malovat? Stačí jen vybrat a zakoupit sadu s motivem, který se vám líbí. V takové sadě na malování totiž zakoupíte rovnou vše potřebné. Nemusíte obíhat papírnictví a obchody s výtvarnými potřebami, což by jistě bylo otravné a od malování vás nejspíš i odradilo. Základem sady je bílé plátno s předtištěnými a očíslovanými políčky. Čísla políček souhlasí s čísly barev, které dostanete také už připravené a namíchané v potřebných odstínech. V sadě nechybí ani potřebné štětce a barevná předloha, která vám napoví, jestli se při tvorbě ubíráte správným směrem. Po rozbalení balíčku se tak můžete klidně hned pustit do malování. Budete postupně vybarvovat jednotlivá políčka barvami podle daných čísel. Linky vám ukážou, jak přesně máte vést tahy štětcem. Můžete se jich přesně držet a snažit se nepřetahovat. Ale třeba zjistíte, že vás víc baví popustit uzdu vlastní fantazii a barvy necháte jemně prolínat nebo si dokonce namícháte vlastní odstíny. To už záleží jen na vás. Důležitá je totiž jen vaše radost z tvorby a také skvělý pocit hrdosti, který vás zaplaví při dokončení vlastního díla.

Společná aktivita pro celou rodinu

Malování podle čísel je opravdu jednoduché a zvládne je každý. Stačí si vybrat z různých typů obtížnosti ten, který by vám vyhovoval. Právě díky různým obtížnostem je tato aktivita vhodná opravdu pro celou rodinu, od malých dětí po seniory. Když vyberete každému z rodiny vhodnou úroveň a oblíbený motiv, rázem máte krásnou rodinnou aktivitu, u které strávíte společný čas, popovídáte si a utužíte vztahy. A to je daleko lepší, než když si každý zaleze se svým telefonem, k počítači nebo k televizi, že?

Zábavné procvičování hlavy i rukou

Začít s malování podle čísel mohou už předškolní děti, kterým se jistě zalíbí hezké dětské motivy. Ostatně děti a malování přece odjakživa patří k sobě, tak proč je takto nepodpořit. Tvoření vlastních obrazů jim pomáhá rozvíjet jemnou motoriku, zlepšovat koordinaci pohybů, trénovat soustředění a trpělivost i zvyšovat důvěru ve své schopnosti. Taková činnost je skvělá nejen pro malé děti, ale třeba i pro seniory, kterým už ruce neslouží jako dřív. I pro ně je malování podle čísel skvělým tréninkem motorických schopností. A také dobrý procvičováním mozkových závitů i hravou náplní volného času, kdy by se jinak mohli nudit a propadat trudným myšlenkám. Je to zkrátka zábava, která má smysl v každém věku.

Arteterapie v praxi

Malování podle čísel umí být také dobrou terapeutickou pomůckou. Ubíjí vás stres z práce, svírá vás melancholie z pošmournéh tmavé zimy a chybí vám energie? Chtělo by to odpoutat myšlenky od všeho, co vás užírá, a soustředit se na něco pozitivního. Při malování nebudete mít čas přemýšlet nad starostmi ani si přehrávat seznam povinností, které na vás ještě čekají. Vaše mysl se bude soustředit na správné vymalování políček a s každým dalším hotovým kouskem obrazu se budete cítit spokojenější. Ostatně ne nadarmo je výtvarná činnost jednou z metod používaných při arteterapii, tedy léčbě uměním. Takto můžete její blahodárné účinky využívat, kdykoliv se nebudete cítit nejlépe. Uvidíte, jak se vám brzy zvedne nálada i sebevědomí.

 

Úrovně obtížnosti od začátečníků po mistry malování

Jak už bylo řečeno, důležité je vybrat vhodnou obtížnost, aby bylo malování zábavou a neodradilo začátečníky přílišnou složitostí. Pro předškolní děti a seniory vyberte obrázky s velmi snadnou úrovní obtížnosti, kde jsou políčka k vymalování poměrně velká a barev se nestřídá mnoho. Dětské motivy se jim určitě budou líbit a kákat je k malování. Pro školní děti je vhodná snadná obtížnost, kde je už políček více a jsou menší, ale dobře je dokážou zvládnout i méně trpěliví a precizní školáci, případně dospělí začátečníci. Střední obtížnost je už trošku náročnější, ale pokud vám nejsou cizí ruční práce, zvládnete napoprvé i takový obrázek. A už to bude jistě obraz, který si pyšně vystavíte na zdi. Po tréninku na této úrovni možná budete chtít přejít na vyšší úroveň. V takovém případě sáhněte po složitých obrázcách, kde už půjde o soustředěnou práci s mnoha políčky i barvami. Výsledkem bude krásný obraz plný detailů. Ani na této úrovni však ještě nemusíte skončit. Pokud se malování podle čísel stane vaší vášní, nejspíš se propracujete až na nejvyšší obtížnost, kde budete střídat malířské techniky a velikosti štětců, až vlastníma rukama vytvoříte obraz k nerozeznání od maleb umělců.

Jaký motiv se vám líbí?

Taky už máte chuť vzít štětec do ruky a začít malovat? Tak stačí vybrat obrázek, který vás osloví. A že těch motivů je k dostání opravdu spousta! Líbí se vám zátiší, krajinka, přírodní scenérie nebo máte raději zvířata? Chtěli byste mít na zdi proslulou Eiffelovku, nezaměnitelné newyorské taxíky na ulici, typickou sanfranciskou scenérii s tramvají nebo romantickou kulisu Hallstadtu? Měst, míst a staveb máte také na výběr mnoho. Stejně tak portrétů, ať už slavných osobností, filmových a komiksových postav nebo bezejmenných lidí. Jídlo a pití, znamení zvěrokruhu, romantické scény nebo abstraktní obrazy, to vše není problém. A děti jistě ocení i výběr dětských motivů, od pohádkových postaviček po krásně barevné obrázky oblíbených zvířátek. Samotnou kapitolou jsou pak díla svalných umělců. Dokážete si představit tu reakci, až přátelům při návštěvě sdělíte, že ty Van Goghovy Slunečnice a Da Vinciho Monu Lisu jste sami malovali? Jistě budou velmi překvapení.

 

Hledáte originální dárek? Malování podle čísel nezklame

Vánoce jsou zase na nějaký čas za námi, ale i v průběhu roku se najde dost příležitostí, ke kterým potřebujeme vybrat vhodný dárek. Takový, který obdarovaného potěší a neskončí zapomenutý někde na dně skříně. Chcete udělat radost kamarádce, mamince, manželovi, svým dětem nebo dětem příbuzných? Vyberte jim některý ze stovek obrázků a nechte je okusit pocit hrdosti, až se jim podaří dokončit své vlastní umělecké dílo. Malování podle čísel je originální dárek, který se hodí pro každého alespoň trochu tvořivého člověka. Myslíte si, že by třeba vaše babička neměla dost trpělivosti na vymalovávání políček nebo by to vašeho tatínka zajisté nebavilo? Tak jim obraz vymalujte vy a darujte jim ho už připravený k pověšení na zeď. Takový ručně malovaný obraz, kterému jste věnovali svůj čas a úsilí, je přece báječný dárek. Stejně tak můžete malovaný obraz darovat třeba jako svatební dar novomanželům. Zkrášlí jim společný domov a ještě jim bude připomínat jejich velký den. Co jim třeba namalovat jejich společnou fotografii? I to totiž není problém, klidně můžete mít malovaný obraz podle vlastní fotografie. Pořád nevíte, jaký obraz si vybrat? Inspirujte se nejoblíbenějšími motivy malování podle čísel na Zuty.cz.

 

2022.01.14 | Martina Limbergová | přečteno: 30126x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: malování podle čísel zábava volný čas dárek malování umění

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ani s příchodem podzimu nezanedbávejte péči o svá chodidla

V jarních a letních měsících většina z nás žen dbá na pravidelnou pedikúru. Uzavřené boty totiž vystřídají sandálky a je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.10.02 | přečteno: 30120x

Sedací souprava jako dominanta obývacího pokoje

Sedací souprava je asi nejdůležitějším prvkem obývacího pokoje. Vždyť právě tam tráví většina z nás velkou část ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.08.16 | přečteno: 30107x

Jak si ušetřit čas a námahu při psaní bakalářské práce?

Studium vysoké školy je otázkou prestiže a pozdějšího lepšího pracovního uplatnění, právě z těchto důvodů se do něj p...
 
celý článek | Admin | 2014.12.16 | přečteno: 30093x

Které bylinky povolat do služby pro zářivé vlasy?

Vlasy, považované za korunu krásy, mohou v zimě pořádně strádat. Podílí se na tom jak úbytek sluníčka, tak nepříznivé po...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.02.11 | přečteno: 284x
 

Portál pro ženy