newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dobroty z málo známých druhů ovoce

 
Dobroty z málo známých druhů ovoce

Aronie, kdoule, mišpule, moruše, oskeruše…

To nejsou zaklínadla z příběhů Harryho Pottera, ale jména méně známých druhů ovoce, které naše prababičky běžně používaly v kuchyni a vařily z nich úžasné a zdravé dobroty – samozřejmě v BIO kvalitě. 

 

Právě období na přelomu podzimu a zimy je ideální pro sklizeň tohoto ovoce, protože jeho  plody získávají zralost až po projití mrazem.

Pro svůj vysoký obsah vitamínu C a koktejl minerálů jsou ideální potravinou v nastávajícím období rým, chřipek a dalších nemocí z nachlazení.

Všechny plody se hodí především k výrobě kompotů, šťáv, sirupů a likérů, ale jsou také výborným zpestřením pokrmů z masa, například v podobě čatní.

Aronie (černá jeřabina)

Její temné plody plné fialové šťávy jí daly také české jméno temnoplodec.

Jsou výborným lékem na vysoký krevní tlak, zpevňují kapiláry a snižují množství cholesterolu v krvi.

 

©  Farma Blatnička 2015

 

Punč z aronie

 

2 l

plodů aronie, nejlépe jednou přemrzlé mrazem

1,5 kg

cukru

750 ml

bílého vína

100 ml

rumu

1 hrst

listů čerstvé máty

1 lžíce

mleté skořice

8 ks

hřebíčků


Asi 2 litry plodů aronie propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme okapat.

Okapané plody nasypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem, zalijeme vínem a rumem, přidáme hrst listů čerstvé máty, lžíci mleté skořice a 8 roztlučených hřebíčků.

Vaříme za občasného míchání 30 minut, pak mátu vyjmeme, silně koncentrovanou šťávu i s plody plníme do vyvařených skleniček, dobře uzavřeme, nemusíme sterilovat.

Na hrnek horkého punče dáme 2 lžíce koncentrátu z aronie i s částí bobulek, zalijeme vroucí vodou a nápoj ještě ozdobíme plátkem citrónu.

Kdoule

Exotické kdoule znali již staří Řekové a byly považovány za symbol plodnosti a zdraví.

Kdoule obsahují vitamin B a C a minerální látky jako je draslík, měď, fosfor, železo, vápník a zinek.

Byly používány jako lék proti průjmu, při žaludečních obtížích a krvácení. Mají specifickou vůni a zajímavou chuť, která skvěle vynikne v kompotu nebo marmeládě.

Zkvašením kdoulí vznikne chutný likér.

 

© Thinkstock.com

 

Kdoulový sýr

Dříve hojně používaná pasta zvaná „kdoulový sýr“ je dnes méně známou delikatesou.

Recept na její výrobu je velmi jednoduchý - rozvařené zralé kdoule se smíchají s cukrem a kyselinou citronovou.

K dochucení se používá kandované ovoce nebo ořechy.

Mišpule

Ovoce pocházející z Orientu, které obsahuje celou řadu významných látek - vlákninu, cukry, železo, vitamín C, kyselinu jablečnou, třísloviny.

Pro svůj vysoký podíl pektinů se využívá zejména k přípravě rosolů, džemů a marmelád.

 

© Tomáš Svoboda

 

Marmeláda z mišpulí

1 kgmišpulí

0,5 kgcukru

citronová šťáva  

Mišpule umyjeme, vyndáme semínka a dáme vařit do velkého hrnce.

Postříkáme je citronovou šťávou a přidáme polovinu cukru. Jakmile se začnou vařit, přidáme druhou půlku cukru a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne.

Moruše

Moruše jsou plody tvarem a barvou připomínající ostružiny.

Nejčastěji pěstovanými druhy jsou morušovník bílý (sloužící jako žírná rostlina pro housenky bource morušového, z jejichž zámotků se získává přírodní hedvábí) a morušovník černý.

Moruše obsahují množství cukru, organické kyseliny, pektiny, minerální látky aj. Tmavé plody obsahují velké množství léčivého resveratrolu, který zpevňuje cévy a zamezuje ukládání cholesterolu.

Moruše se používají k výrobě šťávy, sirupů, kompotů, marmelády nebo vína. Usušené a rozemleté moruše se používaly i jako mouka, která se přidávala do těsta.

Sušené plody jsou velmi trvanlivé a dokáží nahradit cukr – naši předkové je rozemílali a sladili jimi koláče a kaše.

 

©www.botanika.borec.cz

 

Morušová zmrzlina

200g moruší, 300g hustého bílého jogurtu, 33% smetanu, 70g cukru, 2 lžičky citrónové šťávy

Všechny suroviny rozmixujeme do hustého koktejlu a dáme zmrazit. Po zmražení konzumujeme.

Oskeruše (také oskoruše)

Plody tohoto jeřábu připomínají vzhledem malé žlutozelené nebo žlutohnědé hrušky, či jablíčka.

Lze je využít k výrobě kompotů, marmelád, šťáv, likérů či pálenky – oskerušovice.

Prášek ze sušených oskeruší se používá k ochucení sladkých pokrmů, chutí připomíná skořici.

V lidovém lékařství se plody oskeruše používaly k léčbě průjmu, na revma a při horečce.

 

© Vít Hrdoušek

 

Oskorušový rumový hrnec

Vypeckované zralé plody rozmačkáme do hrnce s přiměřeným množstvím rumu, přidáme badyán, celou skořici, rozinky, perníkové koření a přiměřeně cukru.

Necháme tři měsíce uležet. Jíme s přáteli.

 

 

Zdroj úvodní fotografie: Jana Kučerová 

http://www.domacidelikatesy.cz/produkty/4-marmelady

 

 

2015.11.11 | Mgr. Martina Fabšičová | přečteno: 30326x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: málo známé ovoce aronie kdoule mišpule moruše oskeruše recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Funkční oblečení něco stojí, nezničte ho zbytečně nesprávným praním

Ať už se chystáme běžet maraton, nebo jdeme na obyčejnou procházku, při zvýšení fyzické aktivity vyžadujeme od oblečení ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.02.24 | přečteno: 30221x

Simulujte!

Nemáme na mysli předstírání nemoci, ale návštěvu netradičního světa simulátorů, které vás přenesou tu do pilotního kř...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.11.18 | přečteno: 30160x

Další miminko je na cestě aneb Jak na něj připravit budoucího staršího sourozence

Příchod dítěte do rodiny provází ve většině případů všeobecné nadšení. Rodiče a příbuzní se těší na přírůstek, ale v náv...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.01.27 | přečteno: 399x

Placené volno z práce na pohřeb: kdy na něj máte nárok?

Plánujete se zúčastnit pohřbu? Seznamte se s podmínkami, které vám umožňují vzít si volno z práce. Podle Zákoníku práce ...
 
celý článek | Admin | 2017.10.17 | přečteno: 30799x
 

Portál pro ženy