newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co je žaludová káva a proč ji pít?

 
Co je žaludová káva a proč ji pít?

Nedávno jsem tu psala o zelené kávě a jejích blahodárných účincích na zdraví i hubnutí. Kamarádka mi při debatě o tomto článku prozradila, že má dobré zkušenosti nejen s ní, ale také s žaludovou kávou. „Cože? Něco takového existuje?“, byla moje první otázka. Ano, existuje a zdá se, že jde o velmi prospěšný nápoj. Nedalo mi to nezjistit si o tom více, a tak si i vy můžete přečíst, co to ta žaludová káva je a proč bychom se o ni měli zajímat.

 

 

Novinka? Ale kdepak!

Žaludy využívali již naši dávní předci, Germáni i Slované. Pro ty byl dub dokonce posvátným stromem a z jeho plodů mleli mouku na chleba i vařili kávu a to dlouho předtím, než byly dovezeny první plody kávovníku. Ještě v první polovině minulého století byla žaludová mouka i káva běžně konzumována, pak se ale na využití žaludů téměř zapomnělo. Až dnes, s rostoucí oblibou alternativních možností a způsobů, jak díky přírodě podpořit své zdraví, se žaludová káva opět vrací do popředí zájmu. Svou chutí by se dala přirovnat k cikorce nebo meltě.

 

Na hubnutí i klidný žaludek

Žaludová káva má silný dietetický účinek a také zklidňuje žaludek, játra a slezinu. Obsahuje velké množství tříslovin, které pomáhají proti průjmu, dále i mnoho bílkovin a škrobů. Je hutná a tak zasytí. Oproti klasické kávě neobsahuje kofein, takže si ji mohou dopřát i lidé, kteří by ho z nějakého důvodu neměli konzumovat.

 

Kdy je dobré ji užívat?

Žaludová káva byla odjakživa užívána při žaludečních a střevních potížích a při jaterních problémech. Brání ale také nadměrnému pocení, má dobrý vliv na pokožku, protože obsažené třísloviny na ni působí protizánětlivě a stahují ji. Může tak pomoci i v boji proti úpornému akné. Oceníte ji i při onemocněních močového měchýře či při potížích s lymfatickým systémem. Ale pít ji můžete, i když vás zrovna nic netrápí. Má skvělý posilující účinek na celý organizmus.

 

Jak žaludovou kávu připravit?

Nejjednodušší je koupit si v prodejnách zdravé výživy balení namleté žaludové kávy a uvařit si ji jako běžnou kávu, tedy lžičku směsi přelít horkou vodou. Pokud máte možnost nasbírat si žaludy, můžete si vyzkoušet i její domácí výrobu: Žaludy vyloupejte, nasekejte nebo namelte a poté v troubě či na pánvi opražte. Pak ještě drť rozmixujte na jemno a skladujte v dobře uzavřené nádobě stejně jako klasickou kávu.

 

Image courtesy of sattva/ FreeDigitalPhotos.net

2014.08.06 | Martina Limbergová | přečteno: 30647x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Zdraví; pomoc přírodní cestou; žaludová káva

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 tipů, jak si skutečně přivydělávat na rodičovské

Jakmile se ženě narodí dítě, změní se jí celý život. Často se stává, že se maminky cítí vyvržené ze společnosti, případn...
 
celý článek | Admin | 2016.04.14 | přečteno: 30116x

Vyhrajte vstupenky do zábavního vědeckého centra VIDA!

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům Jaromírovi T., Anetě Z., Karlu P., Janě A. a Katce S.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.04.20 | přečteno: 30183x

Vybíráte tiskárnu? Zvolte takovou, která nebude provozně příliš náročná

Pokud stojíte před výběrem tiskárny, zvažte, do jaké míry budete doma toto zařízení využívat. Pokud jen sporadicky, pak ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.02.19 | přečteno: 30222x

Chůze, pramatka všech cvičení

Chůze. Všichni ji považujeme za něco tak samozřejmého, že by většinu z nás ani nenapadlo zařazovat ji mezi ostatní cv...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.10.25 | přečteno: 30095x
 

Portál pro ženy