newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cizrna - proč jíst luštěniny?

 
Cizrna - proč jíst luštěniny?

Máme tady podzim a s přicházejícím chladem budeme víc pečovat o svojí vnitřní pohodu těla. Budeme potřebovat víc organismus zahřívat. Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, to znamená, že díky luštěninám můžete omezit konzumaci živočišných bílkovin, které v přehnaném množství škodí zdraví. Svým složením luštěniny čistí a tím i chrání naše cévy a srdce, mohou pomoci se snižováním cholesterolu, krevní ho tlaku, hladiny cukru v krvi a posilují funkci střev. Patří mezi „superpotraviny“, které pomáhají v prevenci zhoubných nádorů.

 

Máme tady podzim a s přicházejícím chladem budeme víc pečovat o svojí vnitřní pohodu těla. Budeme potřebovat víc organismus zahřívat. Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, to znamená, že díky luštěninám můžete omezit konzumaci živočišných bílkovin, které v přehnaném množství škodí zdraví. Svým složením luštěniny čistí a tím i chrání naše cévy a srdce, mohou pomoci se snižováním cholesterolu, krevní ho tlaku, hladiny cukru v krvi a posilují funkci střev. Patří mezi „superpotraviny“, které pomáhají v prevenci zhoubných nádorů.

Obsahují mnoho minerálních látek např. draslík, hořčík, zinek, železo, vápník i měď. Z vitamínů zejména skupiny B – je důležitý  thiamin B1, riboflavin B2 dále niacin a vitamín E. Mají vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny.

Dnes si napíšeme o cizrně beranní, která je skvělou potravinou. Jiným označením se jí říká římský hrách nebo garbanzo. Pochází z oblasti Středního východu Sýrie nebo jihovýchodního Turecka, kde byla vyšlechtěna před 7 000 lety.

Pohledem čínské dietetiky

Konzumace luštěnin obecně posiluje ledviny a podporuje i oblast slinivky a sleziny. Cizrna je navíc využívána pro posílení žaludku a srdce, což je hlavně okruh sleziny a patří k prvku zemi. Na růžici je to střed. Člověk se zdravým středem stojí oběma nohama na zemi a soustředěně vykonává své úkoly. Jestliže se ze svého středu vychýlí, jeho myšlenky budou bez přestání kroužit okolo určitých problémů, aniž by dospěl k nějakému výsledku.

Pro vegetariány je významnou složkou jejich stravy.  Je jednou z nejlépe stravitelných luštěnin se doporučuje dětem i těhotným ženám. Pro svůj obsah železa je vhodná pro ženy během menstruace. Díky svému nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky. Cizrna udržuje jemnou a pevnou pokožku.

Cizrna se také pražila a přidávala do kávy a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny- prý pro lepší pěnu. 

Použití v kuchyni
Cizrnu namočte na cca 10-15 hodin a pak vařte 45-50 minut v papiňáku nebo 2-3 hodiny v obyčejném hrnci.
Je výborná v salátech, rozmixovaná do krémových omáček, polévek či pomazánek.

Recept na pomazánku
Na základní hummus budete potřebovat:
- 200 g cizrny
- 1 lžíce pasty tahini – zdravé pasty ze sezamových semínek
- šťávu z jednoho citronu, olivový olej, petrželku, sůl
- můžete použít i česnek

Postup
- cizrnu přes noc namočte
- vodu slijte a uvařte v nové vodě do měkka v obyčejném hrnci hodinu a půl až dvě, v papiňáku 45-  50minut. V polovině varu 
  přidejte sůl.
- získaný vývar slijte do hrnku
- uvařenou a vychladlou cizrnou rozmixujte do hladka
- v průběhu mixování přilijte vývar. Dle originální arabské receptury se však má přilévat ledová voda, aby hummus zůstal krémový a
   zároveň tuhý.
- přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu.
 Znovu chvíli mixujte a dochuťte.

Za redakci přejeme dobrou chuť!

www.realityprozeny.cz

 

Recept byl použit z:
www.varilamysicka.cz

Text je úryvkem z knihy:

Foto: Pixmac

 

 

2012.12.18 | Vendula Králová | přečteno: 30765x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví; zdravá strava; luštěniny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké jsou letošní trendy pro dámské podzimní bundy?

Léto se již přehouplo do své druhé poloviny a to znamená, že je ten pravý čas pomalu se poohlédnout po nových kouscíc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.10 | přečteno: 30920x

Saunování nevynechávejte ani v letních měsících!

Léto sice ještě nezačalo, ale sluníčko už hřeje některé dny na maximum. Užívejte si horkých letních dní, ale nezapomínej...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.29 | přečteno: 30925x

Krása z plastu

"Tu PETku nevyhazuj, ještě se může hodit..!" Už jste někdy slyšela tato slova z úst své kamarádky? Dost mož...
 
celý článek | Bc. Eliška Střelková | 2014.06.30 | přečteno: 30871x

5 skvělých tipů na dárky pro ni!

Vánoce se blíží mílovými kroky a vánoční šílenství sílí! Tak jako každý rok hledáme ty nejvhodnější a nejkrásnější dárky...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.13 | přečteno: 30928x
 

Portál pro ženy