newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cizrna - proč jíst luštěniny?

 
Cizrna - proč jíst luštěniny?

Máme tady podzim a s přicházejícím chladem budeme víc pečovat o svojí vnitřní pohodu těla. Budeme potřebovat víc organismus zahřívat. Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, to znamená, že díky luštěninám můžete omezit konzumaci živočišných bílkovin, které v přehnaném množství škodí zdraví. Svým složením luštěniny čistí a tím i chrání naše cévy a srdce, mohou pomoci se snižováním cholesterolu, krevní ho tlaku, hladiny cukru v krvi a posilují funkci střev. Patří mezi „superpotraviny“, které pomáhají v prevenci zhoubných nádorů.

 

Máme tady podzim a s přicházejícím chladem budeme víc pečovat o svojí vnitřní pohodu těla. Budeme potřebovat víc organismus zahřívat. Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, to znamená, že díky luštěninám můžete omezit konzumaci živočišných bílkovin, které v přehnaném množství škodí zdraví. Svým složením luštěniny čistí a tím i chrání naše cévy a srdce, mohou pomoci se snižováním cholesterolu, krevní ho tlaku, hladiny cukru v krvi a posilují funkci střev. Patří mezi „superpotraviny“, které pomáhají v prevenci zhoubných nádorů.

Obsahují mnoho minerálních látek např. draslík, hořčík, zinek, železo, vápník i měď. Z vitamínů zejména skupiny B – je důležitý  thiamin B1, riboflavin B2 dále niacin a vitamín E. Mají vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny.

Dnes si napíšeme o cizrně beranní, která je skvělou potravinou. Jiným označením se jí říká římský hrách nebo garbanzo. Pochází z oblasti Středního východu Sýrie nebo jihovýchodního Turecka, kde byla vyšlechtěna před 7 000 lety.

Pohledem čínské dietetiky

Konzumace luštěnin obecně posiluje ledviny a podporuje i oblast slinivky a sleziny. Cizrna je navíc využívána pro posílení žaludku a srdce, což je hlavně okruh sleziny a patří k prvku zemi. Na růžici je to střed. Člověk se zdravým středem stojí oběma nohama na zemi a soustředěně vykonává své úkoly. Jestliže se ze svého středu vychýlí, jeho myšlenky budou bez přestání kroužit okolo určitých problémů, aniž by dospěl k nějakému výsledku.

Pro vegetariány je významnou složkou jejich stravy.  Je jednou z nejlépe stravitelných luštěnin se doporučuje dětem i těhotným ženám. Pro svůj obsah železa je vhodná pro ženy během menstruace. Díky svému nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky. Cizrna udržuje jemnou a pevnou pokožku.

Cizrna se také pražila a přidávala do kávy a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny- prý pro lepší pěnu. 

Použití v kuchyni
Cizrnu namočte na cca 10-15 hodin a pak vařte 45-50 minut v papiňáku nebo 2-3 hodiny v obyčejném hrnci.
Je výborná v salátech, rozmixovaná do krémových omáček, polévek či pomazánek.

Recept na pomazánku
Na základní hummus budete potřebovat:
- 200 g cizrny
- 1 lžíce pasty tahini – zdravé pasty ze sezamových semínek
- šťávu z jednoho citronu, olivový olej, petrželku, sůl
- můžete použít i česnek

Postup
- cizrnu přes noc namočte
- vodu slijte a uvařte v nové vodě do měkka v obyčejném hrnci hodinu a půl až dvě, v papiňáku 45-  50minut. V polovině varu 
  přidejte sůl.
- získaný vývar slijte do hrnku
- uvařenou a vychladlou cizrnou rozmixujte do hladka
- v průběhu mixování přilijte vývar. Dle originální arabské receptury se však má přilévat ledová voda, aby hummus zůstal krémový a
   zároveň tuhý.
- přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu.
 Znovu chvíli mixujte a dochuťte.

Za redakci přejeme dobrou chuť!

www.realityprozeny.cz

 

Recept byl použit z:
www.varilamysicka.cz

Text je úryvkem z knihy:

Foto: Pixmac

 

 

2012.12.18 | Vendula Králová | přečteno: 30206x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví; zdravá strava; luštěniny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Aerobic is not dead

Aerobik nezmizel z povrchu zemského, přestože jeho původní podobu v režii Jane Fondové už byste nenašli. Aerobik se, ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.03 | přečteno: 30262x

Společný orgazmus není nemožný, jen vyžaduje hodně trpělivosti

Díváte se na romantický film, kde právě vrcholí milostná scéna. Ti dva se poznali před několika dny, možná dokonce ho...
 
celý článek | Lea Kubová | 2016.02.16 | přečteno: 30216x

Každý den není posvícení

Asi každá z nás to zná, občas se zadaří, že se prostě nedaří… Řada neúspěšných, bezútěšných dní za se...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.18 | přečteno: 30436x

Side - jedna z perel Turecké riviéry

Teprve přemýšlíte o letošní dovolené a láká vás Turecko? Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to skvělá volba. Krásn...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.15 | přečteno: 30439x
 

Portál pro ženy