newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Červená řepa

 
Červená řepa

 

Už od dětství tuhle zeleninu naprosto miluju, přestože první setkání bylo ve školní jídelně a její formu si každý pamatuje. Oblemcaná růžová miska plná nakládaných kostiček. Neodradilo mě to, naopak se na mém tácku shromažďovaly misky zbytku třídy.

 

V dnešní době seženete řepu syrovou téměř v každém obchodě s potravinami. Já vám dnes ukážu, jak řepu upravuji já ;)

Tip číslo 1: PEČENÁ ŘEPA

Řepu omyjete, osušíte, pevně zabalíte do alobalu, uložíte na plech a šoupnete do trouby na 200°C na hodinku až dvě. Já peču raději dvě a řepy třeba kilo. Aby se mi to pečení vůbec vyplatilo ;). Po upečení nechám vychladit a loupu až před podáváním. Pečená v uzavíratelné nádobě vydrží řepa v lednici i 5 dnů.

Takhle předchystanou řepu přidávám do salátů. Nebo jen krájím na tenčí plátky, rozložím po talíři, přidám trošku rukoly, kozího sýra, soli, pepře, olivového oleje a zlehounka zakápnu citronovou šťávou. A spořádám s čerstvou bagetkou.

Nebo můžete řepu nahrubo nastrouhat, smíchat s nasekanými vlašskými ořechy a přidat zakysanou smetanu, potom jen dosolíte a je to.

Tip číslo 2: POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Musím se přiznat, že jsem ještě neměla odvahu naservírovat ji rodině a proto ji vařím jen v malém sama sobě ;)

Je potřeba syrová nastrouhaná řepa, cibulka nadrobno, trošku oleje-na kterém cibulku a následně řepu orestujeme. Zalijeme konzervou krájených rajčat a přidáme zeleninový vývar, třeba z kostky. Povaříme, dokud řepa nezměkne. Poté rozmixujeme, dosolíme a dopepříme a na talíři jen zjemníme jogurtem, nebo smetanou.

Řepu (vařenou, nebo pečenou) přidávám i do různých moučníků, kvůli obarvení těsta, a také proto, že je těsto krásně vláčné. A samozřejmě do BORŠČE, ale to už by vydalo na samostatný článek.

A co vy a řepa?

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2014.11.10 | Andrea Tomanová | přečteno: 30689x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: červená řepa; nakládaná řepa; řepa recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Proč semenařit ve 21. století?

Žijeme ve světě nadbytku a hojnosti. Přeplněné supermarkety nás o tom přesvědčují dnes a denně přetékajícími regály j...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2016.06.29 | přečteno: 30647x

Můj stoletý hrdina

Tahle knížka mě zaujala tak, že mám potřebu o ní napsat. Nechci fušovat do řemesla literárním kritikům, jen se podělí...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.06 | přečteno: 30746x

Mexická BOLA – krásný dárek pro klid budoucího miminka i maminky

Oznámil vám někdo z vašich blízkých, že čeká miminko? Nebo jste sama těhotná? Ať už chcete udělat radost sobě nebo někom...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.29 | přečteno: 31079x

Pláčete??

Já ano, možná až příliš často. Odvážím se říct, že nejsem plačka. Jen jsem velmi emotivní člověk a i slzy jsou projev...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.24 | přečteno: 30897x
 

Portál pro ženy