reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

 
celý článek | Tereza Nechvílová | přečteno: 30208x 2020.04.26

Objevte kouzlo hraček z Dánska

 
celý článek | Admin | přečteno: 30154x 2022.05.03

Proč čistit pleť olejem?

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 30095x 2017.02.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Červená řepa

 
Červená řepa

 

Už od dětství tuhle zeleninu naprosto miluju, přestože první setkání bylo ve školní jídelně a její formu si každý pamatuje. Oblemcaná růžová miska plná nakládaných kostiček. Neodradilo mě to, naopak se na mém tácku shromažďovaly misky zbytku třídy.

 

V dnešní době seženete řepu syrovou téměř v každém obchodě s potravinami. Já vám dnes ukážu, jak řepu upravuji já ;)

Tip číslo 1: PEČENÁ ŘEPA

Řepu omyjete, osušíte, pevně zabalíte do alobalu, uložíte na plech a šoupnete do trouby na 200°C na hodinku až dvě. Já peču raději dvě a řepy třeba kilo. Aby se mi to pečení vůbec vyplatilo ;). Po upečení nechám vychladit a loupu až před podáváním. Pečená v uzavíratelné nádobě vydrží řepa v lednici i 5 dnů.

Takhle předchystanou řepu přidávám do salátů. Nebo jen krájím na tenčí plátky, rozložím po talíři, přidám trošku rukoly, kozího sýra, soli, pepře, olivového oleje a zlehounka zakápnu citronovou šťávou. A spořádám s čerstvou bagetkou.

Nebo můžete řepu nahrubo nastrouhat, smíchat s nasekanými vlašskými ořechy a přidat zakysanou smetanu, potom jen dosolíte a je to.

Tip číslo 2: POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Musím se přiznat, že jsem ještě neměla odvahu naservírovat ji rodině a proto ji vařím jen v malém sama sobě ;)

Je potřeba syrová nastrouhaná řepa, cibulka nadrobno, trošku oleje-na kterém cibulku a následně řepu orestujeme. Zalijeme konzervou krájených rajčat a přidáme zeleninový vývar, třeba z kostky. Povaříme, dokud řepa nezměkne. Poté rozmixujeme, dosolíme a dopepříme a na talíři jen zjemníme jogurtem, nebo smetanou.

Řepu (vařenou, nebo pečenou) přidávám i do různých moučníků, kvůli obarvení těsta, a také proto, že je těsto krásně vláčné. A samozřejmě do BORŠČE, ale to už by vydalo na samostatný článek.

A co vy a řepa?

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2014.11.10 | Andrea Tomanová | přečteno: 30080x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: červená řepa; nakládaná řepa; řepa recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

Léto se překlopilo do druhé poloviny a to znamená jediné, sezóna zavařování je v plném proudu! Tak ji nepromeškejte a pu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.08.08 | přečteno: 30085x

Autem z půjčovny z Prahy do Vídně a zpět

Chcete udělat manželce radost, protože pořád žadoní, abyste si udělali zajímavý výlet? Jste sice v jednom kole, ale j...
 
celý článek | Admin | 2014.06.20 | přečteno: 30034x

Jak ochladit sebe a svůj byt během letních veder

Ačkoliv se na horké letní počasí většina lidí těší, pokud se jim začne hromadit teplo uvnitř domu, dobrá nálada většinou...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.14 | přečteno: 30149x

Kontakt

a ...
 
celý článek | Admin | 2013.11.27 | přečteno: 37994x
 

Portál pro ženy