newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ani ochucené nealko pivo není pro děti tou správnou volbou

 
Ani ochucené nealko pivo není pro děti tou správnou volbou

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. U pití alkoholu to platí dvojnásob. Není zbytečné v zemi, která dlouhodobě obsazuje přední příčky světových žebříčků v konzumaci alkoholických nápojů, šířit osvětu o škodlivosti i malého množství alkoholu na lidský organismus, a to zejména dětský? Odborníci to nevzdávají a neměli by ani rodiče.

 

Pití alkoholu od osmnácti let je legální, ne vždy je ovšem tato věková hranice mezi mladými lidmi dodržována. Popíjení alkoholu teenagery před dovršením plnoletosti je nejen u nás celkem běžnou praktikou. Přirozenou touhou dospívajících je experimentovat, a zároveň porušovat pravidla. K tomuto trendu bývá společnost tolerantní a často ho nepovažujeme za problém. Jak ale vnímáme popíjení alkoholických nápojů u ještě mladších dětí?

                                                                

Nealko verze může usnadnit přechod k alkoholickým nápojům

Velké procento dětí ochutná svůj první alkoholický nápoj už v útlém dětství, a to od rodičů. Na první pohled nevinné namáčení dudlíku do piva nebo olizování pivní pěny může podle odborníků znamenat větší problém, než si myslíme. Stejně tak rostoucí obliba ochucených nealkoholických piv a nízkoalkoholických „radlerů“ může mít za následek vytváření návyku na alkoholické nápoje, funguje totiž jako jakýsi možný trénink na piva alkoholická.

Ačkoliv některá z nich alkohol skutečně neobsahují, stále se jedná o pivo se všemi jeho charakteristikami a i malý konzument si je toho vědom. Nabízení alko i nealko piva dětem je utvrzuje v postoji, že pití piva je normální. Už odmala si zvykat na chuť chmele nemůže vést k ničemu jinému než k holdování těmto nápojům i v budoucnu.

                                                                

Ač si to připouštíme nebo ne, alkohol je droga, a to nejsnáze dostupná. Kromě toho, že bývá v mnoha podnicích pivo levnější než nealkoholické nápoje, nebývá výjimkou, že se prodává nezletilým. Bez něj si málokdo dokáže představit oslavu nebo jakoukoliv jinou společenskou událost.

Alkohol pod dohledem?

Mnoho rodičů zastává názor, že je lepší zkusit první skleničku takzvaně pod dohledem než se později opíjet nelegálně s vrstevníky. Zabrání jim to však v pozdější konzumaci alkoholických nápojů? Jistě, jedno pivo vypité s pubertálním potomkem nezpůsobí konec světa ani nevyléčitelnou nemoc, jde však o to už od mala nevyrůstat v prostředí, kde je pití alkoholu bráno jako běžné nebo jim je dokonce nabízeno.

                                                                

Alkohol by měl být dětmi vnímán jako příležitostná aktivita rodičů, nikoli jako zlozvyk, ne něco, co je naprosto v pořádku. Zdánlivě miniaturní množství alkoholu, které se dostane do malého dětského těla v jednom doušku, pro jeho tělo představuje nesrovnatelně větší zátěž, než pro dospělého. Odborníci tvrdí, že jakékoli množství alkoholu před úplným dozráním nervové soustavy může jeho funkci ohrozit.

Rychlé špunty jako legalizace pití

Podobně funguje i podávání nealkoholických „Rychlých špuntů“ na dětských oslavách. Děti sice nevypijí ani kapku alkoholu, ale vnímají, že pijí svou „dětskou verzi“ alkoholu. Nehledě na to, že nápoje označené jako nealkoholické občas obsahují o něco vyšší procento alkoholu, než tvrdí. Při přepočtu na váhu dítěte se tak může stát, že po vypití půllitrové plechovky nealka bude mít v těle měřitelnou hodnotu alkoholu.

                                                                

Cestou, jak neohrozit své děti škodlivými alkoholickými nápoji, je nepřistupovat k nim jako k něčemu, bez čeho se neobejdeme na žádné akci, ať už se jedná o alko či nealko verzi. Naučme je vnímat alkohol jako něco, co si občas dopřejeme, ačkoliv víme, že to našemu tělu škodí. Zakázané ovoce nejvíc chutná, takže přísnými zákazy dětem v pití alkoholu nezabráníme. Můžeme být ale upřímní a vnímaví a mluvit s nimi narovinu, tím jim prokážeme mnohem větší službu než zákazy nebo naopak adorací alkoholu.

 

2022.07.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30531x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nealko pivo pivo alkohol děti alkohol v rodině

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Life is too short

Věříte na znamení? Rozhlížíte se kolem sebe a hledáte odpovědi na situace, které se vám dějí, které vás zaskočily a p...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2014.02.28 | přečteno: 30146x

Nestárnoucí české stavebnice, které budou bavit i vaše děti

Jsou hračky, které prostě nestárnou. Bavily nás, někdy už i naše rodiče a budou bavit i naše potomky. Právě mezi ně p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.11.20 | přečteno: 30380x

Švédsko, Polsko, Maďarsko 2012 - 4 města ve 4 dnech (Göteborg, Gdaňsk, Stockholm, Budapešť)

Dlouhé období na zemi (už skoro víc, než měsíc) a taky příjemné pracovní povinnosti mi nachystali přímo vyzývající ví...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.07.31 | přečteno: 30022x

Zlato nebo stříbro? Kombinujte obojí!

Tak jako v případě oblečení a bot, i v nošení šperků se odráží módní trendy. Starší generace se zdobily hlavně zlatem, p...
 
celý článek | Adéla Hessová | 2021.07.08 | přečteno: 30444x
 

Portál pro ženy