reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Královna svatojánského kvítí

 
celý článek | Admin | přečteno: 30173x 2017.05.29

Trendy obývací stěny? Vzdušnost a funkčnost jdou ruku v ruce

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30083x 2018.03.29

Hvězdička pod vánoční stromek

 
celý článek | Admin | přečteno: 30099x 2017.11.17

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

8 tipů, jak si zefektivnit a ulehčit pravidelné uklízení domácnosti

 
8 tipů, jak si zefektivnit a ulehčit pravidelné uklízení domácnosti

Pravidelný úklid domácnosti není pro většinu lidí žádná zábava, spíše nutná a nudná součást života, kterou musíme tolerovat a věnovat se jí. Úklid domácnosti může být časově náročný a vyčerpávající. Co když ale existují způsoby, jak si proces uklízení ulehčit?

 

 

Udržování čistoty má příznivý vliv na lidské zdraví a pohodu. V uklizené místnosti tráví lidé čas mnohem raději a dokáží se efektivně věnovat práci i odpočinku. Naopak nepořádek v obývacím pokoji nebo kuchyni může být důvodem vaší nervozity, stresu a úzkosti. Čistá domácnost je navíc méně náchylná k hromadění alergenů a zdraví škodlivých látek, čímž se může snížit riziko respiračních onemocnění i alergií.

Jak ale udržet zdravé prostředí v domácnosti? Podívejte se společně s námi na 8 užitečných tipů, jak uklízení v domácnosti změnit, aby bylo rychlé, efektivní a trochu více snesitelné.

  1. Chce to plán

Máte pocit, že vám úklid domácnosti zabírá příliš mnoho času a energie? Možná, že by vám pomohla organizace času a plán, který pomůže celý proces časově zefektivnit. Pokud se naučíte pracovat podle úklidového plánu, bude se vám vaše domácnost udržovat uklizená mnohem snadněji.

Základem je vytvořit si plán, který bude sloužit jako základ úklidové rutiny. V každém takovém plánu je třeba zvážit, kterým domácím pracem je nutné věnovat se každý den, týden, měsíc, rok.

Svůj plán byste měli přizpůsobit vašim potřebám a také velikosti domácnosti. V pondělí se můžete věnovat například vytírání, v úterý mytí koupelny, ve středu praní prádla a podobně. Uvidíte, že najednou budete mít díky plánu mnohem více času na jiné aktivity a úklid bude probíhat rychleji. Pokud se totiž udržování čistoty a pořádku v domácnosti věnujete s pravidelností, nestrávíte jednotlivými pracemi hodiny, ale jen pár desítek minut.

Flylady

Flylady je americký program, který vymyslela Marla Cilley. Jedná se o program, který pomáhá zefektivnit úklid i celkově lépe zorganizovat domácnost. Pokud máte zájem, podívejte se na oficiální webové stránky tohoto programu, kde naleznete tipy a triky pro zvládnutí úklidu. Případně můžete navštívit blog Terapie Domova kde je metoda přeložená do češtiny.

Zónový úklid

S udržováním čisté domácnosti vám pomůže například princip zónového úklidu. Celý prostor vaší domácnosti rozdělíte na jednotlivé zóny a každý den věnujete zvýšenou pozornost jedné zóně. Díky rozdělení domácnosti na zóny dokážete uklízet efektivně.

V pondělí můžete čas věnovat ložnici, v úterý obývacímu pokoji, ve středu kuchyni, ve čtvrtek pracovně, v pátek dětskému pokoji a v sobotu koupelně. Každou z těchto místností v určené dny pořádně uklidíte a ve zbývajících dnech se pouze snažíte udržet základní pořádek.

Aplikace pro usnadnění úklidu

Pokud si s vytvořením vlastního plánu nevíte rady, a přesto byste rádi podle plánu pracovali, nevadí. Existuje celá řada aplikací a plánovačů, které vám s úklidem pomohou. Tady jsou některé z nich:

Home routines

Home routines je placená aplikace, což může některé uživatele odradit, ale nutno podotknout, že za 129 Kč získáte dobrou aplikaci se širokou škálou užitečných funkcí, včetně vytváření plánů na úklid. Aplikaci si oblíbí zejména ti, kterým vyhovuje princip zónového úklidu.

Homey

Homey je výborná aplikace, pokud chcete uklízení učit i svoje děti. V této aplikaci sice nedostáváte přesný plán úklidu, ale můžete jednotlivé domácí práce v domácnosti rozdělovat mezi jednotlivé členy vaší domácnosti s ohledem na jejich věk, zátěž nebo časovou vytíženost.

Zároveň můžete za splněné domácí práce vyplácet finanční odměnu a prostřednictvím chatu zpřesňovat vaše požadavky na úklid. Kromě základní verze si můžete připlatit i placenou verzi, která disponuje více možnostmi.

OurHome

OurHome je aplikace, která v sobě spojuje aspekty obou výše zmíněných aplikací. Vytvářet zde můžete různé plány úklidu, jednotlivé úkoly přidělovat členům domácnosti i nastavit odměny za splněné úkoly.

Housy: plán úklidu domácnosti

Housy je další jednoduchou aplikací, která pomůže s udržováním čisté domácnosti a zároveň prostřednictvím výzev a sbírání denních bodů motivuje a dělá úklid zábavnějším. Aplikace vám dokáže vygenerovat plán úklidu na základě vybraných místností, nastavit si můžete také systém upomínek a přidat další členy domácnosti.

  1. Nebuďte na úklid sami

Nebuďte na úklid sami. Pokud máte velkou domácnost mělo by být samozřejmé, že vám s úklidem ostatní členové rodiny pomohou. Ideální je, pokud má každý člen domácnosti svůj úkol a za něj nese jasnou zodpovědnost. Tímto způsobem všichni společně zvládnou uklízet rychle, efektivně, pravidelně a bez velkého stresu.

Nutno zmínit, že vést k uklízení děti je to nejlepší, co pro ně v tomto směru můžete udělat. Děti okolo 10 let věku by už měli vědět, jak vyleštit a umýt skleničky a skleněné nádoby, jak si vysát pokoj nebo pověsit prádlo.

Díky zapojení dětí do pravidelného úklidu domácnosti získávají dovednosti potřebné k udržování pořádku, mohou se cítit hrdé na výsledky, kterých dosahují a spokojené, protože pomohly svému okolí. Rozvíjí se u nich smysl pro zodpovědnost, organizovanost i disciplinovanost.

Pokud i tak máte potíže s časovou náročností úklidu, není žádná ostuda požádat o pomoc úklidovou službu. Dnes už existuje mnoho firem, které nabízí pomoc pravidelně i jednorázově. Pokud úklidovou firmu právě vybíráte, snažte se najít spolehlivou a důvěryhodnou firmu na základě recenzí. Představu si udělejte také o cenových nabídkách úklidových firem ve vašem okolí.

  1. Pravidelnost především

Pravidelnost je klíčová. Pokud uklízíte na každodenní bázi, úklid můžete provádět s minimálním úsilím a rychle. Vyhnete se tak situacím, kdy špinavé prádlo přetéká z koše nebo kdy už kvůli hoře špinavého nádobí nemůžete v kuchyni nalézt ani jednu čistou vidličku.

  1. Vyzkoušejte minimalistický přístup

Patříte mezi milovníky doplňků a dekorací a ve vaší domácnosti neexistuje polička, na které se neobjevují sošky, vázy nebo suvenýry z cest? Potom se nemůžete divit, že vám utírání prachu zabírá tolik času.

Vyzkoušejte minimalistický přístup v domácnosti. I ten vám může pomoci snížit čas potřebný k úklidu, i když chápeme, že tento styl není úplně pro každého. Čím méně věcí však máte, tím rychleji a snadněji uklidíte.

Protože se minimalistický styl zaměřuje na jednoduchost a funkčnost, může pomoci vytvářet prostor, kde je snadné udržovat pořádek.

Inspirujte se: Víte, jak správně používat vysavač a vhodné sáčky?

  1. Pořiďte si kvalitní pomocníky na úklid

Pořízení kvalitních pomocníků na úklid může být sice velkou, za to účinnou investicí, díky které váš úklid domácnosti bude rychlejší a důkladnější. Dnes na trhu naleznete mnoho produktů, které vám usnadní úklid a sníží čas potřebný k uklízení.

Při výběru pomocníků na úklid se vždy ujistěte, že zvolené zařízení odpovídá vašim potřebám a že jeho použití je účinné a především bezpečné.

Vysavače

Mezi nejoblíbenější pomůcky k uklízení patří robotické vysavače, které mohou vyčistit podlahy i bez vašeho dohledu.

Ne každému pochopitelně musí vyhovovat robotické vysavače. V takovém případě je vhodné vědět, jak vybrat vhodný vysavač přímo do domácnosti. Sáhnout můžete například po tyčovém vysavači, který je lehký a snadno se s ním manipuluje.

Oblíbené jsou také ruční vysavače na okna, díky kterým můžete okna umýt rychleji až o dvě třetiny vašeho času. Kromě oken vám takové vysavače často pomohou také s údržbou zástěn sprchových koutů nebo zrcadel.

Čistička vzduchu

Čistička vzduchu může pomoci zefektivnit úklid díky tomu, že z ovzduší odstraňuje škodlivé látky, jako jsou prach, pyl, plísně nebo viry a bakterie. Pokud v místnosti není dostatečně čistý vzduch, úklid může být náročnější. Díky čističce vzduchu také nemusíte uklízet tak často, protože povrchy zůstávají déle čisté.

Parní mop

Parní mop může zefektivnit úklid tak, že dokáže dezinfikovat povrchy bez použití chemických čističů a dokáže odstraňovat nečistoty pouze díky horké páře. Parní mop je navíc ekologický, protože neprodukuje žádný odpad a má nízkou spotřebu energie.

  1. Používejte účinné čisticí prostředky

Správný výběr a použití účinných prostředků na úklid může být klíčem k efektivnímu uklízení. Doporučujeme používat prostředky, které jsou vždy specificky určené pro daný povrch. Budete tak minimalizovat riziko poškození podlah, nábytku nebo spotřebičů. Důležité je také používat prostředky, které nejsou příliš agresivní a nepoškodí povrch.

Při výběru produktů vybírejte osvědčené a kvalitní výrobce s ověřenou značkou. Nízká cena není vždy zárukou spokojenosti.

Navíc pokud máte doma děti nebo alergiky či lidi s velmi citlivou pokožkou, vybírejte prostředky s malým množství chemikálií, aby byly co nejvíce šetrné k vašim blízkým i k životnímu prostředí. Účinně vyčistit domácnost zvládnete i za pomoci octa, sody, tekutého mýdla nebo éterických olejů.

Náš tip: Naučte se využívat příslušenství k vysavačům, díky kterému je úklid pro alergiky snadnější.

  1. Dobře organizujte pomůcky na úklid

Dobře organizované pomůcky na úklid mohou usnadnit úklid vašeho domova. Doporučujeme vám udržovat pomůcky snadno dostupné v místnostech, kde je potřebujete použít – prostředky na mytí nádobí by se měly nacházet v kuchyni, prací prášky a aviváže byste měli skladovat v blízkosti pračky a čističe toalety podle této zásady patří do skříňky v koupelně.

Je nezbytné vytvořit si systém skladování pomůcek, abyste vždy jednoduše nalezly vše, co k úklidu potřebujete. Pomoci vám mohou různé úložné boxy a další organizéry, díky kterým zvládnete uložit všechny houbičky, hadříky, utěrky, kolíčky na prádlo, prostředky na úklid i kyblíky, lavory a další.

  1. Dobře se bavte

Že úklid není pro většinu lidí zrovna zábava, jsme si ujasnili už v úvodu. Věřte ale, že pokud se dokážete při úklid trochu zabavit, vše vám půjde snadněji od ruky a nakonec to nebude ani taková dřina a nuda.

Vyzkoušejte například poslech oblíbené hudby, podcastů nebo audioknih. Některým lidem pomáhá také vidina odměny, která je za dobře odvedený úklid čeká.

 

2023.07.22 | Lea Kubová | přečteno: 755x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost domov úklid čistota tipy a rady

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ochranné pomůcky: povinnost, kterou zanedbávají zejména zaměstnanci

Jak už název napovídá, ochranné pomůcky zaměstnavatel poskytuje svým zaměstnancům, aby je ochránil. Může jít o ochranu z...
 
celý článek | Admin | 2021.05.27 | přečteno: 30154x

Soutěž: Vyhrajte měsíc s výrobky Jaroměřické mlékárny!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme všem výhercům! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.25 | přečteno: 30234x

Hudební procházka Vídní

Vídeň by měl každý Čech vidět a trošku taky znát. Byla mekkou českých muzikantů. Spojení je dodnes na tisíc. Při každé n...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.03.12 | přečteno: 214x

Recepty na klasické vánoční cukroví, které na talíři nesmí chybět

Vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí oslav Vánoc, svátků klidu a míru. Talířek dobrot určitě nechybí na slavno...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.12.11 | přečteno: 30142x
 

Portál pro ženy