newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

 
5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

Léto se překlopilo do druhé poloviny a to znamená jediné, sezóna zavařování je v plném proudu! Tak ji nepromeškejte a pusťte se do toho taky. Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít jako odpověď spížku plnou vlastních zavařenin. A ty se v zimních měsících budou náramně hodit, tomu věřte. Nejste v této oblasti zatím příliš zkušení? Poradíme, na co si dát největší pozor.

 

 

1. Vyberte vhodné ovoce

Chcete si zavařit meruňky, broskve, hrušky nebo třeba třešně jako kompot? Vybírejte ovoce zralé jen tolik, aby bylo pořád pevné. Díky tomu se vám nerozvaří, to pak nebývá výsledný kompot příliš lákavý. Naopak na marmelády a džemy se hodí ovoce hodně vyzrálé. Můžete tak ubrat množství cukru a marmeláda bude přirozeně sladší a chutnější. 

2. Pořádně umyjte sklenice

Na přípravě sklenic si dejte záležet. Nejdříve je umyjte v teplé vodě s mycím prostředkem, pak je opláchněte pod studenou vodou a pro jistotu je můžete ještě dát na několik minut do trouby se 100°C teploty. Díky tomu zlikvidujete případné zárodky bakterií a plísní, které by vám výsledek znehodnotily.  

3. Dobře volte, čím sladit

Nejlevnějším sladidlem je samozřejmě klasický bílý cukr. Ale do něj musíte při přípravě džemů a marmelád ještě přidat pektózu, látku zodpovědnou za rosolnatění. Jednodušší je sáhnout v obchodě rovnou po želírovacím cukru, který už pektózu obsahuje. 

4. Zavařeninu dobře uzavřete

Každou sklenici po naplnění (pozor, nikdy ji neplňte až po okraj) musíte uzavřít tak, abyste zabránili přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků dovnitř. Víčka utěsňující se zavařovací hlavou nepoužívejte opakovaně. Při druhém a dalším použití už nemusí okraj víčka tak pevně držet. Naopak šroubovací víčka se dají používat opakovaně, můžete je utáhnout podle potřeby a dobře těsní, takže jsou velmi praktická. 

5. Zavařeniny si označte

Možná vám to připadá zbytečné, když přece víte, kam co ukládáte a jak vnitřek vypadá. Ale věřte tomu, že třeba u marmelád se po čase barvy trochu změní a nebude tak snadné jednotlivé druhy od sebe rozeznat. Označit si každou skleničku nálepkou s názvem zavařeniny je proto vhodné. A připište i datum výroby. Přece jen se může stát, že přes zimu vše nespotřebujete a další rok se vám zapletou s novou várkou. Takto budete mít ve spížce přehled a budete na první pohled vědět, co máte nejdříve spotřebovat.

 

2022.08.08 | Martina Limbergová | přečteno: 30655x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zavařování léto zavařeniny sklenice rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Včera mi bylo málo, dneska je mi moc

  Jak že zní název toho songu? V blbým věku? Co to vlastně znamená „blbý věk“? Pro někoho pětadv...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.16 | přečteno: 30932x

Jarní tipy pro vlasy z kadeřnictví Klier a NOVINKA Kérastase Premiére

Po dlouhé zimě bývají vlasy mdlé, suché a dehydratované. Věnujte jim proto právě v jarním období náležitou péči, kterou ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.03.25 | přečteno: 936x

Co s bylinkami po sezoně?

Správně by otázka měla znít, co a s kterými bylinkami po sezoně? Dosud jste je asi měly na zahrádce či v květináčíc...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.10.30 | přečteno: 30960x

Soutěžte s námi o knihu Tradinář - český bestseller roku 2019

Kniha TRADINÁŘ s podtitulem „Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů“ vyhrála Cenu čtenářů v soutěži Český Bestseller...
 
celý článek | Admin | 2020.03.22 | přečteno: 30760x
 

Portál pro ženy