newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

 
5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

Mnoho z nás má své dětství spojené s prázdninovými pobyty u babičky a dědečka, kde byl volnější režim než doma u rodičů. Ano, prarodiče jsou většinou trpělivější, více naslouchají a hlavně rozmazlují – platí u nich zkrátka jiná pravidla, protože nemají takovou odpovědnost za výchovu. I my rodiče si rádi odpočineme od svých povinností a svěříme děti na nějaký čas do péče prarodičům. Ti hrají v sociálním i emocionálním vývoji dítěte velkou roli.

 

Zde je pět důvodů proč:

1. Ovlivňují vztahy vašeho dítěte s ostatními
Názor dítěte na to, co představuje zdravý, normální vztah, je utvářen vztahem, který má se svým prarodičem. Prostřednictvím pravidelného kontaktu, podpory a důvěry mohou děti zažít, jak by měl v budoucnu vypadat skutečný a pozitivní vztah.
 
2. Předávají moudrost a životní hodnoty
Prarodiče už mají mnoho cenných životních zkušeností a mohou vašemu dítěti předat hodně rad do života. Děti je často poslouchají raději, než svoje rodiče nebo jiné dospělé. Prarodiče také nabízejí odkaz na rodinnou historii a děti lépe porozumí tomu, kým jsou a odkud pocházejí.
 
3. Poskytují pocit bezpečí
Zvláště v těžkých okamžicích dítěte, při traumatech nebo v dopívání, mohou být prarodiče dítěti velkou oporou. S nimi se jim mnohdy mluví snáze a otevřeněji než se svými rodiči, protože oni už nejsou ti, co vychovávají, ale spíše radí a pomáhají. Mají větší odstup, nejsou tak citově zaujatí a přísní jako rodiče.
 
4. Nabízejí dostupnou a spolehlivou péči
Většina rodičů se shodne na tom, že svěří do péče své dítě raději někomu, koho znají a na koho se mohou spolehnout. Pokud jsou pracovně vytížení či si nemohou dovolit drahé služby, pak mají prarodiče v životě rodiny nezastupitelnou roli.
 
5. Snižují stres v celé domácnosti
Některé studie prokázaly, že emocionálně blízké vztahy mezi prarodičem a vnukem či vnučkou jsou spojeny s menším počtem symptomů deprese pro obě generace. Děti milují společníky pro hru a zábavu, prarodiče si naopak užívají svou roli a dokážou si čas strávený se svými vnoučaty užít více než v mládí se svými vlastními dětmi. Mohou tak napravit to, co jim uteklo a najít další smysl svého života.
 
 
Je jisté, že vazba mezi prarodiči a vnoučaty je přínosná pro obě strany. Vnoučata dodávají prarodičům energii, lásku a možnosti, jak aktivně trávit volný čas. Prarodiče pak pro děti představují únik z každodenní rutiny s rodiči, odpočinek a větší svobodu. Jsou pro ně příležitostí povídat si, vstřebávat životní příběhy a moudré rady.
 
 
2019.02.07 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30317x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: prarodiče výchova děti vývoj

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Malá holka na cestě do velkého světa San Francisca

  Cestopis o tom, jak se jedna malá holka vydala na cestu do velkého světa a neztratila se, něco prožila, po...
 
celý článek | Olivia Odette | 2014.09.15 | přečteno: 30049x

Proč nebýt Happy v padesáti?

Deprese v našem věku? Není k tomu přece žádný důvod. Doma máme odrostllé děti, které mají pocit, že nás naprosto k ni...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2013.03.06 | přečteno: 30080x

Fenomén kočárky

Jak se žilo bez kočárků? Když si člověk představí dětský kočárek, připadá mu jako úplná samozřejmost do výbavy p...
 
celý článek | Irena Lochmanová | 2013.03.10 | přečteno: 30088x

Jak vybrat to nejlepší povlečení do své ložnice?

Při kvalitě spánku hraje roli nejen volba vhodné postele, roštu a matrace. Na čem si dát ještě záležet? Na výběru pov...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.02.04 | přečteno: 30090x
 

Portál pro ženy