newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

 
Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři. 

 

Každé ráno se rybáři vydávají do hlubin oceánu s cílem chytit ty nejčerstvější mořské plody. Metody lovu se mohou lišit podle regionu a druhu plodů, které se loví, vždy se ale snaží minimalizovat vedlejší úlovky a zachovat udržitelný přístup k rybolovu. Například rybolov pomocí sítí a nástrah je tradiční metodou, která umožňuje rybářům lovit různé druhy mořských plodů, přičemž minimalizují dopad na mořské prostředí. Potápěči se zase vydávají sami do hlubin a sbírají mořské plody ručně, což vyžaduje zručnost a znalost prostředí.

Obsah obrázku oranžováPopis byl vytvořen automaticky se střední mírou spolehlivosti

Právě potápěči se vydávají na kamenité mořské dno pro mořské ježky, jejichž kaviár je považován za jeden z nejlahodnějších na světě s údajnými afrodiziakálními účinky. Potápěči sbírají ježky pomocí nářadí podobnému hrábím, aby nepoškodili okolní ekosystém, ježka a nezranili se o jeho ostny. Následně jsou vajíčka velmi pečlivě ručně extrahována a ježek je vrácen zpět na mořské dno. 

Naopak zcela mimo oceán se nebezpečným způsobem získávají ve Španělsku vilejši, prapodivní korýši, kteří jsou ale oblíbenou pochoutkou Španělů v období svátků. Vilejši rostou na skalních útvarech omývaných rozbouřeným Atlantikem. Přístup k nim je pouze z moře, rybáři proto musí k útesům připlout lodí a následně skočit na mokré a kluzké útesy. Tento manévr je velice nebezpečný a v krajním případě může lovce stát i život. Odměnou je ale nadstandardní výdělek, ceny vilejšů totiž každým rokem stoupají, a ty nejlepší kousky se prodávají i za 10 000 Kč za kilo.

Obsah obrázku stůl, Kuchyňské nádobí, dřevěné, lžícePopis byl vytvořen automaticky

                                   Vilejši (percebes) ve vlastní šťávě, Conservas de Cambados, 659 Kč, edelikatesy.cz

Další ceněnou lahůdkou Kantábrie je krab. Vybrat si můžete dokonce ze čtyř druhů, které se zde vyskytují – krab hnědý, krab pobřežní, krab sametový a krab pavoučí. Právě krab pavoučí je nesmírně ceněnou pochoutkou pro své jemné a lahodné maso. Vyskytuje se především v Atlantském oceánu a v menším množství také ve středozemním moři. Ten nejcennější pochází z ústí galicijských řek, kde se loví ve velice omezeném množství v období od prosince do června, aby byla dodržena ochranná doba regenerace.

Nejen svým unikátním tvarem, ale i výjimečnou chutí zaujmou Atlantské škeble neboli břitky pojmenované podle břitvovitého tvaru. Hledání břitek v písku je oblíbenou zábavou dětí i dospělých na plážích kolem ústí galicijských řek, kde je získávají i sběrači pro komerční trh. Jejich chuť je oproti jiným škeblím je intenzivnější a maso pevnější, proto k jejich úpravě stačí trochu olivového oleje a česneku, a i po konzervaci si zachovávají pevnou texturu.

Obsah obrázku jídlo, Kuchyně, plody moře, bezobratlýPopis byl vytvořen automaticky

Mořské plody v konzervách jsou nejen chutnou a zdravou volbou, ale také nabízejí jedinečnou možnost objevovat širokou škálu chuťových kombinací. Buďte kreativní a zkuste nové recepty s těmito luxusními delikatesami, které přinesou chuť oceánu přímo do vaší kuchyně.

 

2024.04.11 | Nina Albertová | přečteno: 146x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: gastronomie lahůdky mořské plody oceán dary moře kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Volání kukačky, Robert Galbraith

Poměrně dlouho mi trvalo, než jsem se přemluvila, abych se do této knížky pustila. Odrazovaly mě od toho rozporuplné ...
 
celý článek | Meridene | 2014.08.21 | přečteno: 30129x

Venušiny kuličky: erotická hračka, která má i zdravotní benefity

Posilněte pánevní dno a dosáhněte intenzivních orgasmů. Po porodu se mnohým ženám stává, že ztrácí kontrolu nad močovým ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.06.20 | přečteno: 30191x

Zařaďte do svého jídelníčku rybí tuk. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje

Mnoho z nás má rybí tuk spojený s něčím odpudivým, co jsme byly nuceny jako děti popíjet pro náš zdravý vývoj. S postupe...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.11 | přečteno: 30196x

František

Ve svém životě jsem potkala spoustu lidí, kdo ne.Chytré, hloupé, vtipné.....asi není důležité vypisovat lidské vlastn...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2015.06.13 | přečteno: 30147x
 

Portál pro ženy