newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Spermidin aneb výživa pro buňky

 
 

Co přesně je spermidin?

Jde o látku, která se přirozeně vyskytuje ve všech organismech. Lidé ji do značné míry přijímají prostřednictvím stravy, přičemž obsah spermidinu v různých potravinách se velmi liší. V jedné ze studií provedené na univerzitě v Innsbrucku vědci vypozorovali, že lidé, kteří jedli stravu bohatou právě na spermidin, vykazovali nižší riziko onemocnění oběhového systému a v pozdějším věku byli zdravější, než je běžný průměr.

Buněčná výživa

Spermidin působí přímo na buněčné procesy a mimo jiné stimuluje autofagii, tedy samočistící proces v buňkách. Poškozený buněčný materiál, který může být pro buňku rizikový, pokud se začne v buňce ukládat, se díky autofagii shromažďuje a recykluje. Stejný efekt má například půst. Jestliže nic nejíte, autofagie se aktivuje, aby buňky načerpaly energii a vytvořily nové stavební kameny z vlastních zdrojů. Pozitivním efektem je vyčištěná zdravá buňka.

Ve kterých potravinách tuto zázračnou látku najdete?

Možná vás překvapí, v jak velkém množství potravin se spermidin skrývá. Obsahují ho například houby, různá semena, ořechy, celozrnné výrobky, oves či quinoa, luštěniny, ale především čerstvá zelenina. Doporučit můžeme zejména květák, brokolici, kukuřici, mangold a špenát. Pozornost si zaslouží i ovoce, přesněji řečeno jablka a hrušky.

 

                                                                

 

Ovšem jsou tu i jiné zajímavé možnosti. Na jaře můžete své pokrmy oživit lučním kvítím, nejlépe se k tomu hodí pampelišky. Na talíři vám navíc vykouzlí opravdu krásný design.

Připravte si jídelníček plný spermidinu

Pečená zelenina

Budete potřebovat:

  • ½ květáku (asi 300 g)
  • 300 g brokolice
  • 300 g celozrnné strouhanky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžičku soli
  • špetku mletého pepře

na dip:

  • 250 g jogurtu
  • 1 hrst čerstvých bylinek (petrželky, pažitky, máty, oregana, rozmarýnu nebo tymiánu)
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Růžičky květáku a brokolice nakrájejte na menší kousky a dejte je do misky. Zalijte olejem a vejci a důkladně promíchejte, aby se všechny kousky obalily. Strouhanku smíchejte s kari, solí a pepřem a směs nasypejte na připravenou zeleninu. Opět promíchejte, dokud nejsou všechny kousky obaleny. Poté je přendejte na plech a pečte při teplotě 180 °C zhruba 30 minut.

Na dip smíchejte jogurt se solí, pepřem a citronovou šťávou a přidejte najemno nasekané bylinky.

Servírujte tak, aby pečená zelenina zůstala teplá.

 

                                                                

Medová pomazánka z červené řepy

Budete potřebovat:

  • 200 g vařené červené řepy
  • 50 g zakysané smetany
  • 2 lžičky medu
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 lžičku strouhaného křenu
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Řepu nakrájejte najemno nebo rozmixujte. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte zbylými ingrediencemi.

Fazolová pomazánka bílá

Budete potřebovat:

  • 250 g vařených malých bílých fazolí
  • 50 g kaparů
  • 1 lžíci olivového oleje
  • šťávu a kůru z ½ citronu
  • ½ stroužku lisovaného česneku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Vařené fazole rozmixujte s olejem, česnekem a citronovou šťávou a kůrou do hladké pasty. Pokud se vám zdá příliš tuhá, přidejte trochu oleje. Poté vmíchejte kapary a dochuťte solí a pepřem.

Rozhodně se nemusíte bát, že s takovým menu přijdete o kulinářský zážitek, spíš naopak. A určitě najdete (nebo vymyslíte) spoustu dalších receptů na dobroty plné spermidinu, látky pro zdraví a dlouhověkost.

 

 

| přečteno: 31488x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: spermidin, zdraví, buňky, zelenina, červená řepa, luštěniny, pampelišky, očista

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Umět cizí jazyk na jedničku

Když čtete tento titulek, co se vám asi tak vybaví. Skutečná znalost jazyka nebo ohodnocení ve škole? Dostávat jedničky ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.10.29 | přečteno: 30290x

Barvy v interiéru

Barvy a jejich sladění jsou základním prvkem každého interiéru. Pokud jste v situaci, kdy přemýšlíte o novém bytě, tyto ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.02.11 | přečteno: 30167x

Seriál o grilování: 3. díl – Grily na dřevěné uhlí jsou nesmrtelnou klasikou

Co se vám vybaví, když se řekne letní grilovačka? Nejspíš žhnoucí oheň a vůně grilovaných lahůdek mísící se s ko...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.05 | přečteno: 30111x

Jak správně pečovat o suchou a mastnou pleť?

Mít tak ideální pleť, která by vypadala mladistvě a svěže, a přitom nevyžadovala příliš péče... Právě po tom asi touž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.02 | přečteno: 30067x
 

Portál pro ženy