newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

ŠPANĚLSKÝ FLAN

 
 

Bohužel netuším, nakolik bude dezert podobný originálu, já jsem ochutnala flan  pouze od českých kuchařek (ale podle receptu rodilých Španělek :-) )
Příprava je snadná, jen časově náročná, flan se nejdříve peče a potom ještě dlouho chladí.

Co bude potřeba?

  •   cukr a trošku vody (na karamel)
  •   5 až 6 vajec (podle velikosti)
  •   plechovku kondenzovaného mléka (já jsem použila slazené, pokud použijete neslazené, bude ještě potřeba asi 5 vrchovatých polévkových lžic cukru)
  •   stejné množství mléka
  •   a vanilkový lusk, nebo extrakt

A potom už jen odvahu!!

Začneme tím, že si připravíme karamel: na pánvi rozpustíme cukr, přilijeme kapku vody a necháme povařit. Až se vyvaří voda, začne karamel pěnit a máme hotovo.

Teď nastane nejulepenější fáze přípravy. Karamelem vymažeme nádobu vhodnou k zapékání (já jsem použila několik menších, protože vhodnou velkou nemám). Tenkou vrstvou boky a zbytek karamelu jsem rozdělila na dno formiček, tam je žádoucí, aby bylo karamelu víc.

A jdeme na samotnou hmotu na flan:

Nejdříve rozšleháme celá vejce, přidáme kondenzované mléko, v prázdné plechovce poté odměříme obyčejné mléko a přidáme lžičku až dvě extraktu, nebo semínka z celého lusku  a vše důkladně ušleháme.

A doporučuji přes sítko nalít do připravených misek. Misky vložíme do hlubšího pekáče a ten naplníme vodou minimálně do poloviny výšky zapékacích misek. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu na 150°C (horkovzduch, v elektrické 180-200°C-voda by neměla vařit). Flan je hotový, když je i na dotek tuhý (nebo do něj ďobněte špičkou nože, když zůstane čistý je hotovo).

Vylovíme misky z pekáče a necháme pomalu úplně vychladnout, teprve potom můžeme dát na několik hodin do lednice.

Servírování:

Uvolníme opatrně flan od stran zapékací misky, přikryjeme talířkem a rychle překlopíme.

Tadá :-)

 

 

| přečteno: 30295x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: flan, španělský dezert, karamelový flan

 
archiv

Nejzajímavější články

 

1000 věcí

  Já poměrně ráda čtu, od opravdu hodnotných literárních děl, po krátké úderné články na různých blozích a i...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.26 | přečteno: 30110x

Jak vám mohou doplňky stravy pomáhat?

Každá doba má to své. Ta současná je velmi uspěchaná. Sice zvládáme náročné pracovní tempo i starosti o domácnost, al...
 
celý článek | Admin | 2016.02.02 | přečteno: 30035x

Rekonstrukce kuchyně v několika otázkách

Stále se potvrzuje, že kuchyň je „srdcem domova“, kde se rádi shromažďují nejen členové rodiny, ale i přá...
 
celý článek | Admin | 2015.02.27 | přečteno: 30048x

Jednotlivá znamení horoskopu mají své vlastní

S koncem roku, respektive s přicházejícím rokem novým, se vždy s horoskopy a různými výklady, co vás čeká a nemine, rozt...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.16 | přečteno: 30469x
 

Portál pro ženy