reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Hitem je cínový šperk

 
celý článek | Potvora Fintivá | přečteno: 30243x 2014.04.12

CESTA KE KRÁSNÉMU ÚSMĚVU

 
celý článek | Kateřina Lulková | přečteno: 30213x 2019.05.19

Posilovna v přírodě

 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | přečteno: 30122x 2015.09.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Slávky na víně

 
 

Jediné, co není pro slabší povahy, je příprava na přípravu a myšlenka, že budete vlastně čistit a vařit živého živočicha.

Naprostým začátkem všeho, hned po nákupu (např. v Makru, nebo Ocean48), je mušle přebrat a vyčistit. Hned v úvodu vyhodíme mušle, které jsou poškozené (děravé) a mušle, které jsou otevřené a na poklepání nereagují tím, že se zavřou (ty jsou s největší pravděpodobností mrtvé).

Potom se nevyhneme tomu, že budeme muset každou mušli zvlášť vzít do ruky a kartáčkem očistit a potom se s ní poprat. Doslova, z většiny mušlí bude čouhat chuchvalec čehosi (trávy, řasy), kterou si chudák mušle nestihla dojíst, než byla odlovena. A tenhle zbytek stravy je potřeba z lastury a „tlamičky“ mušle vytáhnout. Uděláme to tak, že uchopíme mušli za špičatější konec a „trávu“ budeme táhnout směrem k oblejšímu. Sílu, kterou budete táhnout, si musíte vyzkoušet sami, chce to trávu vytáhnout, ale nepřetrhnout. Protože mušle jsou mrchy a pokud se vám nepodaří vytáhnout na první pokus a trávu zatrhnete, mušle ten zbyteček, který se budete snažit uchopit, abyste mohli pokračovat, vcucne do lastury a už se k němu nedostanete. Ale i tak to není žádná tragédie, maximálně skřoupnete nějaké zrnko písku při konzumaci ;)

Teď máte to nejhorší za sebou, hodinu čištění a přetahování, při které se ozývají různé zvuky a mlaskání všech zúčastněných (vás i mušlí). A teď už k samotnému vaření.

Co budeme potřebovat:

  •          1 až 2 kila živých slávek
  •          Olivový olej
  •          Šalotku
  •          Česnek
  •          Bílé víno (asi deci a kousek)
  •          Kapku vývaru
  •          Sůl a pepř
  •          Petržel, a klidně chilli (čerstvé)

Všeho tak nějak přiměřeně

Očistíme šalotku a česnek a nakrájíme je (šalotku na větší kousky, česnek třeba na plátky, kdo chce i nadrobno krájené chilli), vhodíme do rozpáleného oleje, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem, já nechávám víno hodně vyvařit a přilévám vývar (přeci jen tím krmím děti). V hrnci je tak centimetr a půl tekutiny a do té vysypeme slávky. Osolíme, opepříme a opatrně promícháme a přiklopíme poklicí (hrnec je lepší široký a nízký). Vaříme tak 5 až 6 minut (já zasypu petrželkou až těsně před koncem). Během vaření budou pod pokličkou mušle krásně pukat, jak se budou otevírat.

Při servírování na talíř ještě zkontrolujeme, jestli nezůstala nějaká mušle zavřená (tu nekompromisně vyhodíme). Nakrájíme čerstvou bagetku, vrhneme se na tu dobrotu, mušle vylupujeme pomocí půlky lastury a v tom úžasném sosíku máčíme bagetu….

 

A klidně v únoru a na Moravě ;)

Dobrou chuť

| přečteno: 30154x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Slávkyreceptmušle na víně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

I ZRALÁ PLEŤ MŮŽE ZÁŘIT

Máte pocit, že make-up svět a vše co se ho týká je směřováno spíše k mladším generacím, než jste vy sama? Že veškeré tre...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.12.09 | přečteno: 30096x

5 skvělých míchaných drinků, se kterými zazáříte na každé oslavě

Míchané drinky jsou oblíbeným pitím v plážových letoviscích na dovolené i v koktejlových barech u nás. Málo...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.03.29 | přečteno: 30920x

4 jednoduché kroky ke krásnější a zdravější pleti

Dostala jste chuť na velkou změnu? Pokud vás přestal bavit pohled na unavenou tvář, která rozhodně nevypadá na svůj věk,...
 
celý článek | Admin | 2019.06.07 | přečteno: 30181x

Soutěž o originální plakát k narození miminka

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výhercům Lucii K., Zdeňce p. a Miroslavu C.! Ostatním děkujeme za účast a bu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.01.19 | přečteno: 30286x
 

Portál pro ženy