newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Připravte si osvěžující ovocnou bombu

 
 

Na složitou přípravu zapomeňte. Využijte odšťavňovač nebo mixér a ingredience rozmixujte na co nejmenší kousky tak, aby vám vznikl krém. Tedy stejně, jako byste postupovali při výrobě smoothie. Ovoce i mléčné výrobky můžete kombinovat dle vlastní chuti a představivosti. Do přípravy můžete zapojit i ty nejmenší. 

Vybírejte poctivě

Největší přidanou hodnotou domácí zmrzliny je její kvalita. Nejen, že máte pod dohledem, kolik cukru použijete, ale rovněž si můžete zvolit vlastní ovoce i mléčné výrobky. Ovoce i mléčné produkty v bio kvalitě, pocházející z produkce ekologického zemědělství, pak budou zárukou kvality. Ty nejhodnotnější pak obsahují maximální množství vitamínů a minerálů v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Při pěstování bio ovoce se nepoužívají umělé postřiky ani průmyslová hnojiva a například bio mléko, ze kterého se výsledné produkty vyrábějí, obsahuje až o 68 % více omega-3 mastných kyselin než mléko konvenční. Kromě bio farem, kam si můžete přijet ovoce i mléčné výrobky sami vybrat, můžete využít i internetové ochody a supermarkety, kde biopotraviny poznáte podle označení logem biolistu a biozebry.

Kombinacím se meze nekladou

Hrajte si s ovocem i mléčnými produkty. Zakysaná smetana, bílý jogurt, tvaroh, mandlové mléko i mléko z ovesných vloček – zkrátka si dopřejte to, na co máte chuť. Do receptů je pak ideální především sezónní ovoce, jako jsou třeba jahody, broskve, maliny nebo borůvky. Uvidíte, že vám tato sladká osvěžující lahůdka přijde v horkých dnech vhod.

Oblíbená jahodová zmrzlina

Ingredience:

  • 1 ks bio zakysané smetany
  • 1 ks bio bílého jogurtu
  • 1 kg bio jahod
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru

Jahody očistěte, umyjte a společně s jogurtem přidejte do kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne směs o konzistenci krému. Mezitím si v druhé misce připravte smetanu s cukrem, které rozmícháte dohladka. Nakonec obě směsi dobře promíchejte a dejte zmrazit.

Neobyčejná mátová zmrzlina

Ingredience:

  • 80 g bio cukru
  • 300 ml bio mléka
  • 300 ml bio smetany
  • hrst máty v biokvalitě

 

Smícháme cukr s mlékem i mátou a zahřejeme tak, aby se cukr rozpustil, ale směs neprošla varem. Podle chuti případně přidejte cukr. Následně nechte vychladnout v lednici a hotovou směs posléze sceďte. Přidejte smetanu a vše rozmixujte. Takto připravenou zmrzlinu vložte do uzavíratelné nádoby určené do mrazáku.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

 

| přečteno: 30270x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty, zmmrzlina, bio, domácí zmrzlina

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké barvy teplákových souprav budou letět tohle léto?

Tepláková souprava je nestárnoucí klasika, která je vhodná na všechny příležitosti. Nemusí být jenom na sportovní a...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.05.24 | přečteno: 30156x

Jak ochránit své boty před nepřízní sychravého počasí?

Podzim je období sychravého a deštivého počasí, s tím se nedá nic dělat. Jednou z věcí, která tím však značně trpí, j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.19 | přečteno: 30122x

Přivítejte jaro ve svěžím a stylovém outfitu i vy

První jarní den je už za námi a právě teď je ten pravý čas zaměřit se na svůj šatník. Pokud jste taky dospěla k tomu, že...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.03.31 | přečteno: 30111x

Nepřehlédnutelně přehlédnutelná kniha

Knihu Stehlík Donny Tarrtové snadno přehlédnete, i když je to více jak sedmisetstránková „bichle“. Když u...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2016.03.22 | přečteno: 30061x
 

Portál pro ženy