Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

 
 

Každé ráno se rybáři vydávají do hlubin oceánu s cílem chytit ty nejčerstvější mořské plody. Metody lovu se mohou lišit podle regionu a druhu plodů, které se loví, vždy se ale snaží minimalizovat vedlejší úlovky a zachovat udržitelný přístup k rybolovu. Například rybolov pomocí sítí a nástrah je tradiční metodou, která umožňuje rybářům lovit různé druhy mořských plodů, přičemž minimalizují dopad na mořské prostředí. Potápěči se zase vydávají sami do hlubin a sbírají mořské plody ručně, což vyžaduje zručnost a znalost prostředí.

Obsah obrázku oranžováPopis byl vytvořen automaticky se střední mírou spolehlivosti

Právě potápěči se vydávají na kamenité mořské dno pro mořské ježky, jejichž kaviár je považován za jeden z nejlahodnějších na světě s údajnými afrodiziakálními účinky. Potápěči sbírají ježky pomocí nářadí podobnému hrábím, aby nepoškodili okolní ekosystém, ježka a nezranili se o jeho ostny. Následně jsou vajíčka velmi pečlivě ručně extrahována a ježek je vrácen zpět na mořské dno. 

Naopak zcela mimo oceán se nebezpečným způsobem získávají ve Španělsku vilejši, prapodivní korýši, kteří jsou ale oblíbenou pochoutkou Španělů v období svátků. Vilejši rostou na skalních útvarech omývaných rozbouřeným Atlantikem. Přístup k nim je pouze z moře, rybáři proto musí k útesům připlout lodí a následně skočit na mokré a kluzké útesy. Tento manévr je velice nebezpečný a v krajním případě může lovce stát i život. Odměnou je ale nadstandardní výdělek, ceny vilejšů totiž každým rokem stoupají, a ty nejlepší kousky se prodávají i za 10 000 Kč za kilo.

Obsah obrázku stůl, Kuchyňské nádobí, dřevěné, lžícePopis byl vytvořen automaticky

                                   Vilejši (percebes) ve vlastní šťávě, Conservas de Cambados, 659 Kč, edelikatesy.cz

Další ceněnou lahůdkou Kantábrie je krab. Vybrat si můžete dokonce ze čtyř druhů, které se zde vyskytují – krab hnědý, krab pobřežní, krab sametový a krab pavoučí. Právě krab pavoučí je nesmírně ceněnou pochoutkou pro své jemné a lahodné maso. Vyskytuje se především v Atlantském oceánu a v menším množství také ve středozemním moři. Ten nejcennější pochází z ústí galicijských řek, kde se loví ve velice omezeném množství v období od prosince do června, aby byla dodržena ochranná doba regenerace.

Nejen svým unikátním tvarem, ale i výjimečnou chutí zaujmou Atlantské škeble neboli břitky pojmenované podle břitvovitého tvaru. Hledání břitek v písku je oblíbenou zábavou dětí i dospělých na plážích kolem ústí galicijských řek, kde je získávají i sběrači pro komerční trh. Jejich chuť je oproti jiným škeblím je intenzivnější a maso pevnější, proto k jejich úpravě stačí trochu olivového oleje a česneku, a i po konzervaci si zachovávají pevnou texturu.

Obsah obrázku jídlo, Kuchyně, plody moře, bezobratlýPopis byl vytvořen automaticky

Mořské plody v konzervách jsou nejen chutnou a zdravou volbou, ale také nabízejí jedinečnou možnost objevovat širokou škálu chuťových kombinací. Buďte kreativní a zkuste nové recepty s těmito luxusními delikatesami, které přinesou chuť oceánu přímo do vaší kuchyně.

 

| přečteno: 153x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: gastronomie, lahůdky, mořské plody, oceán, dary moře, kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Slovníček wellness pojmů - 2. díl

Pokračujeme druhým dílem lexikonu wellness a spa. Znáte všechny termíny? ...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.02.29 | přečteno: 30040x

Ruce jako z alabastru

Staré rčení říká, že pravá dáma se pozná podle toho, jak má upravené ruce. Co je na tom pravdy sice nikdo netuší, ale mi...
 
celý článek | Admin | 2017.09.20 | přečteno: 30253x

Rybí tuk v těhotenství je výborným zdrojem omega-3 i vitamínu D. Zkusíte ho?

Každé nastávající mamince je doporučeno obohatit svůj jídelníček o větší porci živin, aby ona i miminko dobře prospívali...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.05.10 | přečteno: 30363x

ZIMNÍ SVATBA

Plánujete svatbu a přemýšlíte, jak ji udělat odlišnou a nezapomenutelnou? Co takhle uspořádat svůj velký den v z...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.01.05 | přečteno: 30138x
 

Portál pro ženy