newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ekologie a pečivo: Papírové sáčky jako cesta k udržitelnosti

 
 

Jaké pečivo a odkud?

První věcí, kterou při výběru pečiva řešíte, je jeho chuť, případně jiná senzorická kvalita. Chléb nebo rohlík vám prostě musí chutnat. Pokud kladete důraz i na ekologickou stránku věci, měli byste vzít v potaz ještě další fakta. Kupujete čerstvě upečený výrobek nebo jen rozpečený ze zmrazeného polotovaru? Druhý jmenovaný už se toho mohl hodně nacestovat, o energetické náročnosti zamrazení ani nemluvě. Rozpečený chleba ze supermarketu a čerstvě upečený z lokální pekárny, to jsou dva zcela odlišné světy chuti i udržitelnosti.

Kam s ním?

Jenže cesta chleba, rohlíku nebo koblihy do vašeho žaludku nekončí v obchodě. Z obchodu si jej ještě musíte odnést domů. V čem? Otázkou, v jakých obalech je pečivo přepravováno nejčastěji, se ani nemusíme zdržovat. Plastové sáčky jsou evergreenem obchodů s potravinami a bohužel i skládek komunálního odpadu. Jistě, měly by se recyklovat, ale víte, jak to je s tím tříděním... Plastové obaly až příliš často končí v černé popelnici, což spolu s jejich téměř nekonečně dlouhým rozkladem tvoří velmi nepříjemnou kombinaci. Ne, ekologický obal na pečivo vypadá jinak.

Tou nejzelenější cestou samozřejmě je žádný obal nepoužít. Podle této knížecí rady ale můžete postupovat jen zřídka. Použitelná je prakticky pouze u chleba, a to jen v případě, že kupujete pouze ten. Pak přichází na řadu opakovaně použitelné obaly. I ty mají své výhody. Mezi hlavní nevýhody naopak může patřit hůře dosažitelná maximální hygiena. Přece jen jde o jídlo...

Pokud se tedy vrátíme k jednorázovým obalům, nejlepší cestou jsou papírové sáčky na pečivo. Ty bývají samy o sobě vyrobeny z velké části z již recyklovaného papíru. A samozřejmě je lze recyklovat dále. I pokud by ale skončily na skládce, rozloží se znatelně rychleji než ty plastové. Pečivo v nich navíc může dýchat, a tak nehrozí jeho zapaření či rozvoj plísní. Celkově tak déle vydrží dobré.

Jak správně recyklovat papírový sáček?

Ani s recyklací papírových obalů to ale není úplně jednoduché. Než si na www.packandcare.cz vyberete ty pravé, měli byste vědět, že recyklovat lze pouze čistý a neumaštěný papír. Ten od koblih a koláčů tedy do modrého kontejneru nepatří. I na skládce ale životní prostředí zatíží méně než srovnatelný plastový. Pokud tedy pečivo nakoupíte v papírovém sáčku, planetě tím jednoznačně pomůžete. 

 

| přečteno: 574x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nákupy, pečivo, ekologie, papírové sáčky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Konjac houba nejen pro citlivou pokožku

Konjac houba neboli konjacová brambora, někdy také označovaná jako Ďáblův jazyk nepředstavuje žádnou jedovatou rostli...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.10.24 | přečteno: 30107x

Deidův Sex jako cesta k Bohu vás pohladí i pohorší

Pravděpodobně používáte svoji partnerku k tomu, abyste se vzrušil. Líbí se vám, jak se jí uzoučký zadní díl bikin z...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.09.11 | přečteno: 30081x

Jaké výhody vám může přinést proteinová dieta a na co si dát pozor?

Každý člověk si moc dobře uvědomuje důležitost pestré stravy. Dostatek makro i mikroživin podpoří nejen naše fyzické, ný...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.11.11 | přečteno: 30271x

Je čas na karnevalové kostýmy – oblečte se originálně celá rodina

Karnevalová sezóna začala. Kdo má doma dítě, toho rozhodně diskuse o nejvhodnější masce nemine. No a s těmi menšími se m...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.02.03 | přečteno: 30268x
 

Portál pro ženy