newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vrátit tak čas

 
Vrátit tak čas

Včera mě můj drahý poctil pozváním do kina. Jelikož je každá taková návštěva podmíněna výběrem z kategorie sci-fi či akčních snímků, zvolili jsme film Na hraně, v hlavní roli s Tomem Cruisem. Nechci si úplně stěžovat na takto laděné příběhy- v minulosti jsme zhlédli například Počátek a oba díly Hunger Games (ano, jsem si plně vědoma, že se jedná o dystopickou sci-fi pro mládež, ale úžasná hudba i samotný příběh si mě zkrátka získaly). Občas se ale přece jen stane, že šlápneme vedle. Jako včera.

 

V takových chvílích se snažím najít ve filmu něco, nad čím bych mohla přemýšlet, případně koho na plátně sledovat, abych se odpoutala od dějové linie. Přestože Tom Cruise je s přibývajícími léty čím dál přitažlivější, můj typ nikdy nebyl, a proto byla druhá varianta vyloučena. Zaměřila jsem se tedy na ideu, která se prolíná celým snímkem, a to možnost cestování v čase.

Ve filmu se jednalo ve zkratce o to, že Tom Cruise měl možnost znovu a znovu prožívat den před útokem na zlé mimozemšťany a vymýšlet lepší strategie k jejich úplnému zničení. Říkala jsem si, jak by bylo skvělé, kdybychom se i my mohli vrátit v čase a udělat něco jinak. Který den bychom si zvolili? Jakou situaci bychom chtěli vyřešit lépe? Jsem přesvědčena, že jen zodpovězení první otázky by zabralo celou věčnost, protože je samozřejmě důležité vybrat co nejpečlivěji- vždyť by se jednalo o následnou podobu našeho života až do současnosti!

Všichni jsme jistě v průběhu naší cesty několikrát odbočili jiným směrem, než bychom si představovali, a pak jsme se nestačili divit, jak strašlivou paseku jsme vytvořili. Často jsme se také točili stále v kruhu a vraceli se na totéž místo, i když jsme si byli plně vědomi, že bychom měli být úplně někde jinde. Faktem ovšem zůstává, že právě takové chyby nás dělají silnějšími a primárně díky nim sbíráme zkušenosti, které utváří naši jedinečnou osobnost. Pokud bychom změnili část naší minulosti, přišli bychom o řadu skvělých přátel, s nimiž jsme se na základě této odbočky potkali. Ano, mohli bychom vyřešit svou tehdejší situaci tak, aby nás k nim nasměrovala. Ale co kdyby i oni začali měnit svůj osud? Ve změti spletitých cest zbývá jen nepatrné procento naděje na shledání.

Podívejme se raději každý den kolem sebe a zamysleme se nad tím, kolik známe báječných lidí. Určitě jsme řadu z nich poznali při vypjatých situacích nebo v období, kdy jsme měli pocit, že jsme zcela na dně. Zhodnoťme objektivně náš současný život a pokud nejsme spokojeni, zkusme ho změnit teď, v současnosti. Naše drobná či větší selhání nechme za námi, protože ty už patří minulosti, kterou my měnit nemusíme. Všechno je tak, jak má být. A pokud ne, jedná se o odbočku, na jejímž konci nás čeká odměna. Ať už je její podoba jakákoliv.

 

2014.07.12 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30077x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: minulost; chyby; zkušenosti

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Čtení na léto? Vyhrajte detektivní román Potemnělý ráj

Soutěž už skončila. Gratulujeme výherkyni Anně P. a přejeme příjemnou zábavu při čtení. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.06.27 | přečteno: 30201x

BOJ PROTI VIROVÉMU ONEMOCNĚNÍ BEZ NUTNÉ NÁVŠTĚVY LÉKÁRNY. STOP CHŘIPCE!

Nevlídné zimní počasí, razantní výkyvy teplot, přecházení ze zimy do přetopené místnosti a naopak, to vše nahrává oslabe...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.02.05 | přečteno: 30059x

Volnočasové aktivity našich dětí

V dnešní době bohužel již není běžné, aby děti pobíhaly po ulicích a hrály si ve skupinkách jen tak před domem j...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.11 | přečteno: 30097x

Twerking

Tak jsem se konečně odvážila vyzkoušet si open class twerkingu, "toho třepání zadkem". Jednak jsem byla zvě...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.01.26 | přečteno: 30244x
 

Portál pro ženy