newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Umíte se zdravě pohádat?

 
Umíte se zdravě pohádat?

Ať chceme nebo ne, ke konfrontacím v životě prostě dochází. Jenže ne vždy je to něco, co je špatně! Asi samy ze zkušenosti víte, že hádka dokáže mnoho věcí ujasnit a pročistit. Důležité ale je, abyste hádkou prošly „zdravě“ a zbytečně se netrápily.

Můžeme vám poradit, pomocí jakých pravidel lze hádku úspěšně dovést ke zdárnému řešení problému.

 

Pravděpodobně se nejčastěji hádáte s partnerem, ale nemusí to tak nutně být. Ať už máte napjaté vztahy s kýmkoli, je hádka často mnohem lepší (a pro váš psychický stav určitě vždy lepší) než neustálé odkládání konfrontace, které vás může trápit i celé roky.

Psychologové se samozřejmě problematikou hádek zabývají a formulovali několik základních pravidel, jak se během hádky „správně“ chovat, a hlavně funkčně jednat. Jaké jsou jejich rady?

Jděte do toho

Jak už jsme si řekly, zastávat pozici „mrtvého brouka“, mlčet a věřit, že se věci samy od sebe nějak vyřeší, to v reálném životě nefunguje. Vy se totiž uvnitř trápíte a co hůř, napětí na obou stranách roste a stává se z něj časovaná bomba. Proto je mnohem lepší řešit problémy hned a postupně, než se vše nabalí v jednu kouli, která vás během finální hádky semele.

Když řešíte problémy hned na začátku, je to nejen účinnější, ale také méně bolestivé. Nezbytné je ale také problém dořešit, nenechávat jej otevřený, jinak se na vašem duševním zdraví podepíše vlastně stejně, jako byste jej vůbec řešit nezačala.

Kontrolujte své emoce

Pokud se vám nepodaří udržet emoce na uzdě, i když jste na hádku připravená s těmi nejlepšími argumenty, pravděpodobně to pro vás stejně nedopadne dobře. Asi nejdůležitější je nezvyšovat hlas a za žádnou cenu nezačít na druhého křičet. Jakmile začnete křičet, vyvoláte obdobné chování i u druhého a výsledkem bude jen nepřehledný řev.

                                                                          

Velmi důležitou radou je též neskákat druhému do řeči. Jakmile druhá strana začne říkat něco, s čím vy zásadně nesouhlasíte, nezačněte s protiargumenty hned. Vyplatí se počkat, až ten druhý domluví. Aby se věci mohly vyřešit, je potřeba dát prostor oběma stranám a všem pro a proti. Bohužel to není tak snadné, protože hádající se partner nebo kdokoli jiný nemusí být zdaleka tak rozumný, aby vyslechl i on vás.

Zkuste si předem domluvit nějaká pravidla, třeba právě to, že si vzájemně nebudete skákat do řeči.

Mluvte k věci a nevytahujte na světlo minulost

Určitě se vyhněte výrazům, jako je například „vše“, „nikdy“, „nic“ a podobnému zevšeobecňování. Často v hádce používáme výrazy: „Ty nikdy nic neuděláš.“ „Všechno je jen na mně.“, ale to je naprosto neproduktivní. Dojde pouze k tomu, že druhou osobu znehodnocujete a způsobíte, že se cítí bezcenná.

Pocit bezcennosti druhého stejně tak vyvoláte, pokud začnete připomínat minulé chyby a poukazovat na ně. Chcete-li opravdu něco vyřešit, minulost nechejte spát, i když to někdy může být obtížné.

                                                                

A nezapomínejte – hádejte se výhradně v soukromí! Nedovolte, aby vaši hádku sledovalo nějaké publikum, nechcete přeci do svých problémů zapojovat i další lidi, nebo snad ano? A že není dobré hádat se před dítětem, to asi víme všechny. Nejde jen o to, že hádka je pro dítě zátěž. Dítě ztrácí pocit kontroly nad svým okolím a během hádek rodičů snadno získává pocit, že se mu hroutí celý svět.

Pro příště tedy nebuďte obětí hádek ani hysterkou, která se druhého snaží překřičet, ale zkuste vést konflikt ke zdárnému řešení problému. Uvidíte, že se psychicky uleví nejen vám!

 

2020.09.17 | Jana Brandtlová | přečteno: 30174x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hádka problém řešení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Veronika (48): S manželem jsem se odcizili

Brzy to bude 25 let, co jsme se s mým mužem vzali. Vychovali jsme spolu krásnou dceru, která už vylétla z hnízda. Těšila...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.26 | přečteno: 30056x

Nakupujte výhodně každý den! Je to snazší, než si myslíte!

Nakupování je pro toho, kdo má peněz nazbyt radost, pro jiného (asi pro většinu z nás) starost. Stále více lidí obrac...
 
celý článek | Admin | 2014.08.30 | přečteno: 30148x

Zlatá klec

Jak poznat, že jsme potkaly toho Pravého? A co dělat, když si uvědomíme, že to tak není? Určitě bojovat. Za sebe i za...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.04 | přečteno: 30138x

Voňavé tvoření pro potěchu oka i pro zdraví

Podmanivá vůně, bzučení včel a čmeláků. Ano – bohatě mi kvete levandule. Jako každý rok ji začínám sklízet již ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.07.09 | přečteno: 30340x
 

Portál pro ženy