newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Recenze knihy Smrtelný hřích: Násilí na dětech je nejhorším zločinem

 
Recenze knihy Smrtelný hřích: Násilí na dětech je nejhorším zločinem

Markéta Harasimová vydala letos na jaře další novinku s názvem Smrtelný hřích. Tentokrát jde o psychologický román, který se věnuje tématu incestu. Jak se hlavní hrdinka popere se svým osudem, jež ji vrhnul napospas pedofilnímu otci?

 

Když dětské sny zpřetrhá netvor

Erice je jedenáct let a naplno si užívá všech dětských radostí života. Škola, kamarádky, rodinná pohoda, prostě tak, jak to má v normálním dětství být. To ale netuší, že se její život brzy obrátí vzhůru nohama, a to vinou jejího vlastního otce, kterého miluje a důvěřuje mu. Matka musí na čas odjet pečovat o nemocnou babičku a Erika proto zůstává sama s otcem. V něm tato příležitost probudí jeho pedofilní úchylku a začne dceru sexuálně zneužívat. Přestože je Erika ještě velmi mladá, brzy pochopí, že toto jednání není v pořádku. Otec si však vynucuje poslušnost rodičovskou autoritou, které je těžké se vzepřít. A když se o to Erika v zoufalství přece jen pokusí a vykřičí jejich tajemství před matkou, místo zastání se dočká opovržení a nedůvěry. Matka se jednoznačně postaví na stranu otce, kterému bezmezně věří. Erice tak nezbývá než se se svým osudem smířit.

I po letech od hrozných zážitků Eriku trápí deprese a sebevražedné myšlenky. Není schopná komukoliv se svěřit, natož navázat partnerský vztah. Ve chvíli, kdy se konečně může postavit na vlastní nohy a odstěhovat se z domu plného hrůzných vzpomínek, přijde neplánovaně na svět její sestra. Pro Eriku to znamená návrat těch nejděsivějších nočních můr a bolestivých vzpomínek, zároveň ale také odhodlání udělat vše pro to, aby sestřičku ochránila od stejného osudu. To ještě ani náhodou netuší, že to jednou opravdu bude muset vzít do svých rukou a poté se poprat s následky svých činů.

Incest je téma, o kterém by se mělo mluvit

Řekla bych, že kniha Smrtelný hřích určitě není oddychovka, u které člověk vypne a jen se odreaguje. Otevírá silné téma, o kterém budete ještě nějakou dobu přemýšlet. Ale to je dobře. Možná právě tato kniha pomůže otevřít debatu a prolomit alespoň trochu tabu, které se k incestu váže. Násilí páchané na dosud bezstarostných a bezbranných dětech, obzvlášť jejich nejbližšími, kteří by je měli za každou cenu chránit, je prostě ohavné. Bohužel se to skutečně děje a rozhodně bychom před tímto tématem neměli zavírat oči jen proto, že se nám nelíbí. Čím více se o tom bude mluvit a psát, tím méně se snad budou oběti zneužívání bát vyhledat pomoc.

Ale zpět ke knize. Musím přiznat, že její začátek se mi nečetl úplně lehce. Jistě to nebylo tím, že by byla špatně napsaná. Právě naopak. Markéta umí děj popsat tak, že se do něj čtenář dokonale vžije. A scény, kdy otec zneužívá svou dceru a ubližuje jí, mě obzvlášť jako matku dítěte v podobném věku (a to mám syna) velmi zasáhly. Mám ráda detektivky i krimithrillery, nevadí mi číst krvavé scény a probírat se zvrácenou myslí pachatele, ale toto je něco jiného. Jakmile jsem se ale přenesla přes tyto pro mě těžší počáteční kapitoly, děj odsýpal svižně tak, jak jsem u Markétiných knih zvyklá. Napjatě jsem sledovala další Eričin osud, její snahu vypořádat se s minulostí a zabránit dalším zvěrstvům v budoucnu. Postavy jsou jako vždy perfektně popsané a čtenář si je díky tomu může snadno oblíbit, nebo je naopak nesnášet se vším opovržením. Knihu Smrtelný hřích určitě doporučuji k přečtení a také k zamyšlení.

 

2021.07.22 | Martina Limbergová | přečteno: 30320x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recenze Smrtelný hřích Markéta Harasimová psychologický román kniha

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Získejte pohled hvězd aneb 5 zásadních kroků k hustým a dlouhým řasám

Krásné oči upoutají pozornost druhých na první pohled. A jsou to právě husté a dlouhé řasy, které jim dodají ten správný...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.09.25 | přečteno: 635x

JSTE ZERO WASTE?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu za rok vy nebo celá vaše domácnost vyprodukujete a co se s ním děje potom?...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.22 | přečteno: 30196x

Pořiďte si do předsíně stylový sedací botník

S nedostatkem úložných prostor se dnes potýká velká část domácností, a nezáleží přitom ani tolik na velikosti ko...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.06.11 | přečteno: 30151x

Zbavte dítě opruzenin, na český trh přichází Zitenax. Matky ocení jeho šetrné složení

Jedním z nejčastějších kožních problémů kojenců je plenková dermatitida. Na český trh nedávno vstoupil nový přípravek...
 
celý článek | Admin | 2016.09.25 | přečteno: 30037x
 

Portál pro ženy