newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

První pomoc při záchvatech žravosti

 
První pomoc při záchvatech žravosti

Záchvaty žravosti nás přepadají z různých důvodů. Někdy si potřebujeme spravit náladu, jindy zaháníme vlčí hlad, doklad toho, že jsme přes den stravu poněkud podcenili nebo na ni v důsledku spěchu při plnění povinností zapomněli. Jak na to, když dojíte a máte neustále potřebu dát si nášup, ačkoliv hlad už je dávno zahnán na ústup?

 

Nejjednodušší je jít si hned po jídle vyčistit zuby. S mentolovou příchutí v puse se rapidně sníží chuť na další jídlo, ať slané nebo sladké. Variantou tohoto zákroku je mátový čaj.

Čaje obecně jsou perfektní k ukojení bezedných chutí, a to obzvláště večer, kdy často celodenní vzorné stravování napadá touha po hříchu. Čaje můžete vypít, kolik chcete (pozor ale na cukr!), při potřebě sladkého existuje nepřeberné množství ovocných čajů. Jen se pokuste sahat spíše po sypaných nebo se alespoň ujistěte, že jsou bez aromat a umělých sladidel. 

Náročnější na disciplínu je první pomoc v podobě procházky na čerstvém vzduchu. Je ale fakt, že se nám často po jídle vůbec nic nechce, zvlášť, když je venku počasí, že by ani psa nevyhnal. V takovém případě si najdete nějakou činnost, která vám zabaví hlavu i ruce.

A co dělat, když zamíříme do restaurace, kde, jak známo, dávají více než štědré porce, které do sebe většinou i přes funění kvůli přejezení nacpeme do posledního sousta? Je to trochu nechutné, ale účinné. Objednali jste si k jídlu pití? Pak část jeho obsahu nalijte do zbytku jídla, který už nechcete zkonzumovat (kdyby vás tak nelákal). Pak vás chuť stoprocentně přejde. Jen se snažte tuto strategii uskutečnit pokud možno nenápadně, ať nepůsobíte jako čuně.

Nejracionálnější řešení je samozřejmě hlídat si správný příjem živin po celý den. Případně se nenechat vystresovat a nebýt tak vystaveni emocionálnímu přejídání. Ani jedno, ani druhé není vůbec snadné a je jasné, že čas od času prostě zhřešíme. Jen se musíme snažit, aby to nebylo moc často.

Kniha se zajímavým titulem Francouzky netloustnou doporučuje dát si před každým jídlem zeleninovou polévku. Nemá moc kalorií a perfektně zasytí. V knize je, mimochodem, zmíněno, že Francouzky jsou v jídle velice ukázněné, ujídají od každého chodu jen pár soust pro ochutnání. Nemají potřebu do sebe jídlo cpát bez rozmyslu, ale vychutnávají si každý chuťový vjem. Čerstvé suroviny si pečlivě vybírají, nesahají po potravinách plných chemických dochucovadel a jiných "vylepšovátek". Patrně není možné zcela zobecňovat, jak se daný národ chová při stolování, ale pár bodů k inspiraci se zde najde.

Nemůžete-li si pomoct, naplánujte si jeden den v týdnu (ideálně pátek nebo sobota, abyste byli do pondělí zase fit), kdy popustíte uzdu svým chutím i množství jídla, které si povolíte. Přesto dbejte na to, aby zdravé potraviny i v tento den převažovaly nad hříšnými. A i u těch sledujte složení.

Pokud bojujete s přejídáním a přebytečnými kily, je lepší, když se budete držet prvního bodu, uvedeného v tomto článku. Jestliže se vám přesto občas nový životní styl vymkne kontrole, neházejte flintu do žita a od druhého dne pokračujte opět ve zdravém stravovacím režimu. A hlavně se nevzdávejte.

 

foto: www.freedigitalphotos.net

2015.03.01 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30116x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo závislost psychika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Osobní rozvoj vám pomůže k radostnějšímu životu

Život v dnešní době se nám mnohdy zdá velmi složitý. Denně zažíváme stres v pracovním procesu, do toho starosti o rodinu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.03.08 | přečteno: 30073x

Vaporizace – využijte účinky bylinek na maximum

Bylinky jsou skvělým lékem na mnohé neduhy a inhalace je jedním z nejlepších způsobů, jak jejich léčivých látek využí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.17 | přečteno: 30114x

Tereza Balonová - kytara a já patříme k sobě

Mladou písničkářku Terezu Balonovou jsem poprvé viděla teprve nedávno, na koncertě kapely Jelen, kde vystupovala jako př...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.31 | přečteno: 30163x

Pouštíme máminu sukni aneb svět je skvělé místo...

  ŠKOLA...mateřská, základní, střední... rodiče čím dál nechápavější...děti čím dál dospělejší... Při pohled...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2014.10.10 | přečteno: 29979x
 

Portál pro ženy