newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ochutnejte rozmanitost růžových vín

 
Ochutnejte rozmanitost růžových vín

Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon… Modré odrůdy, ze kterých na Moravě čím dál častěji vzniká populární a stále módnější víno růžové. Tajemství jeho barvy není ukryto ve smíchání vín červených a bílých, jak se stále ještě značná část veřejnosti domnívá, ale v technologii jeho výroby.

 

A zatímco červená vína nechávají vinaři několik dní ležet na rmutu (tedy pomletých slupkách, ze kterých pak víno získává svou typickou barvu), růžová vína se po pomletí hroznů lisují do několika málo hodin (zpravidla 4 až 6 hodin).

Není ale výjimkou, že se surovina lisuje prakticky okamžitě po pomletí. Takový postup pak růžovému vínu dodává podobné vlastnosti, jako vínu bílému. Tedy svěžest, ovocnost a lehkost. Dál už je jen na vinaři, kolik v daném růžovém víně nechá zbytkového cukru, tedy zda „jeho“ růžové víno bude suché, nebo naopak s vyšším obsahem zbytkového cukru. Obě kategorie, i široká škála vín mezi těmito dvěma póly, přitom mají své věrné fanoušky.

I růžová vína se navíc mohou chlubit celou škálou barev. Rosé dokáže předvést sladce malinové tóny, jemně lososovou barvu i tmavě pomerančové až temně cibulové tóny. Záleží samozřejmě na zvolené odrůdě a technologii zpracování.

Je vhodné k archivaci?

Jednoduchou otázkou pak je, zda růžové vypít hned, nebo je nechat archivovat? Tady je odpověď jednoznačná. Pokud Rosé nevypijeme jako aktuální ročník, dá se otevřít ještě tak za rok, později už raději ne. I když i v této kategorii se občas najdou výjimky.

Vinaři růžová vína připravují jako lehké osvěžující pití, ideální pro teplejší večery a v drtivé většině případů tak nejsou určena pro archivaci. Růžové víno doporučujeme pít vychlazené na 7 až 12 stupňů Celsia, v parných letních dnech se nespletete ani s kostkou ledu nebo ledovou tříští, nakrájenou jahodou či malinami. Ty jen potrhnou aroma vína často připomínající právě jahody, lesní ovoce nebo maliny. A orosenou skleničku správně vychlazeného Rosé si nejlépe vychutnáte v příjemné společnosti přátel nejlépe na zahradě, terase či kdekoliv venku.

Párování vína s jídlem

A pokud víno rádi doplňujete k jídlu (nebo naopak jídlo k vínu) můžete se alespoň orientačně řídit následující poučkou. Díky dostatku kyselinek má růžové víno plnou chuť a výborné je právě ke spoustě pokrmů, například k salátům, grilovanému masu, těstovinám nebo polotvrdým sýrům. Ideálně se tak hodí k letním piknikům a zahradním slavnostem.

Z historického hlediska se dá říci, že i když růžové víno u nás získává svou popularitu teprve posledních asi deset let, vyrábělo se tu již v šestnáctém století. Z devatenáctého století, jak dokládají původní etikety ze sklepů panství Žernoseky, se dochovala i přezdívka růžového vína „ryšák“.

Ještě delší historii mají růžová vína ve světě. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata z doby kolem roku 400 př. n. l., jeho výroba pak dosáhla velkého rozmachu ve Francii v sedmnáctém století.

V tuzemsku se objem produkce růžových vín rok od roku zvyšuje. Zatímco v roce 2003 činil podíl růžových vín na celkové produkci tichého vína u nás jen 0,04%, nyní se pohybuje kolem deseti procent.

Růžové víno tak dnes najdeme v produkci prakticky všech větších vinařství, například na Znojemsku si širokou škálu Rosé můžete vybrat z nabídky specializovaného e-shopu s víny vinotrh.cz, kde se svými růžovými prezentují třeba Vino Hort, Vinařství LAHOFER, Vinařství Hanzel, Ampelos, Vinice Hnanice, Vinařství Špalek či Vinařství Waldberg.

 

 

 

Image courtesy of markuso at FreeDigitalPhotos.net

2015.09.30 | Admin | přečteno: 30127x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: růžové víno vinařství prodej vín

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Usnadněte si úklid – tyto dvě věci vám pomohou ušetřit čas i peníze

Nebaví vás úklid? Možná zbytečná otázka – koho by taky bavil. Určitě tedy oceníte jakékoliv rady, jak si tuto nepříjemno...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.08.28 | přečteno: 30173x

Zasoutěžte si o lahodné rakytníkové ceny s e-shopem zdravyrakytnik.cz

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherkyním Monice P., Janě B. a Radce Z.! Ostatním děkujeme za účast a budeme drž...
 
celý článek | Admin | 2021.08.17 | přečteno: 30156x

Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

Vypadá to trochu jako nevzhledná tmavě šedivá brambora. Leží to  v supermarketu na regále se zeleninou a ani tro...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2016.04.21 | přečteno: 30078x

Nic není nemožné

Jsou lidé, kteří udělají cokoliv pro splnění svých snů. A pak jsou lidé, kteří se takovým odvážlivcům smějí, ale přit...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.21 | přečteno: 30145x
 

Portál pro ženy