reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Postavme se na hlavu

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 31873x 2013.06.06

Jogurtový dort s ovocem

 
celý článek | Adela Rychtáriková | přečteno: 31003x 2015.09.14

Když jsou muži v přechodu

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30760x 2021.11.07

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

 
Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

Pátráte po receptu na nedělní dezert? Upečte jednoduchý, lehký a výtečný obrácený koláč s jablky. Je to snad už dvacet let, co jsem ho se svou tetou úplně poprvé pekla, ale od té doby prostě patří k nám do rodiny. Vždy se povede, je prudce žravý a kouzelně voní. Můžu vám zaručit, že se po něm zapráší i u vás. 

 

 

 

Obrácený koláč

  • Náplň: 5 větších jablek, skořice, cukr a med podle potřeby
  • Na lité piškotové těsto:  5 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 5 - 6 lžic polohrubé mouky (podle toho, jak velká vajíčka použijeme), sníh z 5 bílků a kakao (v případě tmavého korpusu) - množství surovin velmi snadno upravíme podle velikosti pečící formy
  • Čokoládová poleva

 

Postup: Jablka oloupeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ovoníme skořicí, případně podle chuti medem nebo třtinovým cukrem. Jsou-li jablka dostatečně sladká, je už další cukr zbytečný. Vyšší pekáč nebo zapékací formu navlhčíme vodou a vyložíme papírem na pečení. Na něj rovnoměrně navrstvíme strouhaná jablka do výšky 1,5 až 2 cm a lžící dobře upěchujeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. V jiné misce utřeme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme mouku a nakonec jen velmi lehce sníh z bílků. Opatrně rozetřeme na jablečnou vrstvu a dáme péci asi na 30 minut. Po upečení necháme zchladnout a pomocí dalšího plechu nebo tácu otočíme. Stáhneme pečící papír a polijeme čokoládovou polevou. Hotovo! Stačí nechat ztuhnout a pak už jen nakrojit...obrácený koláč může vypadat třeba takhle:

 

                                 

 

Recept je snadno zapamatovatelný a také velmi variabilní. Můžete ho obohatit zakysanou smetanou, domácím smetánkem, pudinkem, barevně experimentovat s tmavým korpusem a bílou čokoládou, nebo zaměnit jablka za hrušky. Místo piškotové vrstvy lze pochopitelně použít jakékoliv jiné lité těsto, jen se zřejmě bude delší dobu péci a nebude tak vláčné jako pravý piškot. Všechny tyto variace jsem ale vyzkoušela a fungují také. Originál je ale jen jeden...

 

                       

 

Přeji dobrou chuť!

Foto: Archiv autorky

 

2016.02.27 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31415x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obrácený koláč recept na obrácený koláč s jablky dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Víte, jak správně nosit a kombinovat šperky?

Šperky jsou nedílnou součástí ženského šatníku. Díky nim vytvoříte i z nenápadného modelu outfit jak z přehlídkového mol...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.03.29 | přečteno: 31039x

Rozpalte ho...

      ...
 
celý článek | Kamila Kovářová | 2013.04.22 | přečteno: 30844x

Jahody pro zdraví i krásu

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjime...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.07.02 | přečteno: 30801x

Markéta (52): Manžel je najednou odtažitý

S manželem jsme spolu více než dvacet pět let a vychovali jsme tři děti. Vždy jsme si skvěle rozuměli a byli „jedna duše...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.26 | přečteno: 31250x
 

Portál pro ženy