newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

 
Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

Pátráte po receptu na nedělní dezert? Upečte jednoduchý, lehký a výtečný obrácený koláč s jablky. Je to snad už dvacet let, co jsem ho se svou tetou úplně poprvé pekla, ale od té doby prostě patří k nám do rodiny. Vždy se povede, je prudce žravý a kouzelně voní. Můžu vám zaručit, že se po něm zapráší i u vás. 

 

 

 

Obrácený koláč

  • Náplň: 5 větších jablek, skořice, cukr a med podle potřeby
  • Na lité piškotové těsto:  5 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 5 - 6 lžic polohrubé mouky (podle toho, jak velká vajíčka použijeme), sníh z 5 bílků a kakao (v případě tmavého korpusu) - množství surovin velmi snadno upravíme podle velikosti pečící formy
  • Čokoládová poleva

 

Postup: Jablka oloupeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ovoníme skořicí, případně podle chuti medem nebo třtinovým cukrem. Jsou-li jablka dostatečně sladká, je už další cukr zbytečný. Vyšší pekáč nebo zapékací formu navlhčíme vodou a vyložíme papírem na pečení. Na něj rovnoměrně navrstvíme strouhaná jablka do výšky 1,5 až 2 cm a lžící dobře upěchujeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. V jiné misce utřeme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme mouku a nakonec jen velmi lehce sníh z bílků. Opatrně rozetřeme na jablečnou vrstvu a dáme péci asi na 30 minut. Po upečení necháme zchladnout a pomocí dalšího plechu nebo tácu otočíme. Stáhneme pečící papír a polijeme čokoládovou polevou. Hotovo! Stačí nechat ztuhnout a pak už jen nakrojit...obrácený koláč může vypadat třeba takhle:

 

                                 

 

Recept je snadno zapamatovatelný a také velmi variabilní. Můžete ho obohatit zakysanou smetanou, domácím smetánkem, pudinkem, barevně experimentovat s tmavým korpusem a bílou čokoládou, nebo zaměnit jablka za hrušky. Místo piškotové vrstvy lze pochopitelně použít jakékoliv jiné lité těsto, jen se zřejmě bude delší dobu péci a nebude tak vláčné jako pravý piškot. Všechny tyto variace jsem ale vyzkoušela a fungují také. Originál je ale jen jeden...

 

                       

 

Přeji dobrou chuť!

Foto: Archiv autorky

 

2016.02.27 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31354x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obrácený koláč recept na obrácený koláč s jablky dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyrobte si originální parfém

  Každá z nás se může obalit obláčkem jedinečné vůně. Opojně vanilkové, citrusově svěží nebo romanticky...
 
celý článek | Jana Burešová | 2017.04.20 | přečteno: 30858x

Pořiďte si do předsíně stylový sedací botník

S nedostatkem úložných prostor se dnes potýká velká část domácností, a nezáleží přitom ani tolik na velikosti ko...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.06.11 | přečteno: 30989x

TEST: Znáte svět adrenalinových zážitků?

Adrenalinové zážitky určitě znáte. Možná jste nějaký i absolvovala. Jsou to oblíbené dárky pro nejrůznější příležitos...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.06.24 | přečteno: 31105x

Dokonalé kojení, i když miminko zrovna spinká

Mnoho maminek se v době kojení setkává s problémem, kdy mají přebytek mléka nebo naopak jeho nedostatek. Problém může sn...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.05.07 | přečteno: 30801x
 

Portál pro ženy