newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

 
Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

Pátráte po receptu na nedělní dezert? Upečte jednoduchý, lehký a výtečný obrácený koláč s jablky. Je to snad už dvacet let, co jsem ho se svou tetou úplně poprvé pekla, ale od té doby prostě patří k nám do rodiny. Vždy se povede, je prudce žravý a kouzelně voní. Můžu vám zaručit, že se po něm zapráší i u vás. 

 

 

 

Obrácený koláč

  • Náplň: 5 větších jablek, skořice, cukr a med podle potřeby
  • Na lité piškotové těsto:  5 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 5 - 6 lžic polohrubé mouky (podle toho, jak velká vajíčka použijeme), sníh z 5 bílků a kakao (v případě tmavého korpusu) - množství surovin velmi snadno upravíme podle velikosti pečící formy
  • Čokoládová poleva

 

Postup: Jablka oloupeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ovoníme skořicí, případně podle chuti medem nebo třtinovým cukrem. Jsou-li jablka dostatečně sladká, je už další cukr zbytečný. Vyšší pekáč nebo zapékací formu navlhčíme vodou a vyložíme papírem na pečení. Na něj rovnoměrně navrstvíme strouhaná jablka do výšky 1,5 až 2 cm a lžící dobře upěchujeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. V jiné misce utřeme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme mouku a nakonec jen velmi lehce sníh z bílků. Opatrně rozetřeme na jablečnou vrstvu a dáme péci asi na 30 minut. Po upečení necháme zchladnout a pomocí dalšího plechu nebo tácu otočíme. Stáhneme pečící papír a polijeme čokoládovou polevou. Hotovo! Stačí nechat ztuhnout a pak už jen nakrojit...obrácený koláč může vypadat třeba takhle:

 

                                 

 

Recept je snadno zapamatovatelný a také velmi variabilní. Můžete ho obohatit zakysanou smetanou, domácím smetánkem, pudinkem, barevně experimentovat s tmavým korpusem a bílou čokoládou, nebo zaměnit jablka za hrušky. Místo piškotové vrstvy lze pochopitelně použít jakékoliv jiné lité těsto, jen se zřejmě bude delší dobu péci a nebude tak vláčné jako pravý piškot. Všechny tyto variace jsem ale vyzkoušela a fungují také. Originál je ale jen jeden...

 

                       

 

Přeji dobrou chuť!

Foto: Archiv autorky

 

2016.02.27 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31491x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obrácený koláč recept na obrácený koláč s jablky dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dámské šaty, které by neměly žádné ženě chybět

  Dámské šaty by neměly ve skříni žádné dámy chybět, dělají ženu ženou, vnášejí do našeho šatníku krásu, něžnost...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.09 | přečteno: 30903x

Cestování v autobuse tenkrát a dnes

Od svých 12-ti let jsem dojížděla do školy každý den, dnes dojíždím pro syna do školky každý den. Dívám se a srovnává...
 
celý článek | Meridene | 2014.04.01 | přečteno: 30879x

Warszawa- město mnoha vůní

  Když se řekne Varšava, většina lidí si představí město, které kdysi bylo zničeno válkou a dnes tam v ...
 
celý článek | Lenka Popelková | přečteno: 30798x

Zvětšení prsou může být splněným snem

Cesta k vytouženému tvaru i velikosti vašeho poprsí může vést i přes chirurgickou operaci zvětšení prsou. Každá ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.04.04 | přečteno: 31102x
 

Portál pro ženy