newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Listopad na zahradě

 
Listopad na zahradě

Listopad je posledním měsícem zahradnické sezóny. Je to doba závěrečných příprav zahrady na bezpečné přezimování. Ač se může zdát, že již není třeba spěchat a zahradě se zvláště věnovat, je tomu právě naopak. Listopadová péče ochrání vaše celoroční úsilí. A péče, kterou nyní zahradě věnujete, se jistě odrazí na jaře. 

 

 

Jarní rytí vaše úsilí hatí! Rytí záhonů až na jaře může v důsledku znamenat až poloviční úrodu. Pokud jste v létě po sklizni zaseli zelené hnojení, je nutné je před rytím posekat. Ušetří vám to mnoho práce při samotném rytí. Ve zrytém záhonu se během zimy rozloží všechny organické látky a půda bude díky tomu na jaře v perfektní kondici. Rytím také vezmete vítr z plachet plevelům, kterým narušíte vegetační cyklus. Pokud je váš záhon plevely silně zasažen, tak právě podzim je vhodný čas na použití herbicidů.

Komu se zeletí, tomu se nůžky straní! Rostliny, které si ponechávají zelené listy i přes zimu, se na podzim nestříhají! Týká se to třeba bergénie, kostřavy, čemeřice a dalších především dekorativních rostlin. Jejich stále zelené listy můžete později využít do vánočních dekorací. Po odstranění zelených listů by mohli snadněji zamrznout, právě listy jsou v tomto případě tou nejlepší ochranou před mrazem.

Hnůj, sedlákovo zlato! Platilo a platí to stále. Listopad je vhodným obdobím k prohnojení záhonů i trávníků. Na záhony je vhodný řádně proležený hnůj. Ke stromům, trvalkám a na trávníky pak kompost. Ideální je přihnojit i jahody, živiny se během zimy vstřebají a tím zlepší půdní prostředí a navíc i rostliny ochrání před holomrazy. Pokud nemáte k dispozici klasický hnůj, k dostání je i granulovaný.

Upusť, ale nevypouštěj! Tohle platí pro zahradní jezírka. Pokud máte ta betonová, stačí upustit pouze třetinu a do jezírka na hladinu uložit dřevěné prkno, které bude během mrazů vyrovnávat tlak a tím ochrání betonové stěny před popraskáním. Pokud máte jezírko plastové, můžete je nechat plně napuštěné. Jsou vyráběna v kónickém tvaru a mráz jim tedy neublíží. Naopak vypuštěním byste napáchaly více škod. Vymrzlo by totiž okolí jezírka, které by tlačilo na plastovou vanu a mohlo by ji poškodit.

Listopad, rebarbory čas. Pokud chcete omladit a rozsadit rebarboru, je nyní ten pravý čas. Rebarboru vyryjeme, ideálně starší rostlinu. Rostlinu vyryjeme, jakmile ztratí všechny listy. Vyjme se celý kořenový bal, případně se rozdělí na menší, velké rány je nutné ošetřit dřevěným uhlím. Rostlinu poté umístíme do chladného prostředí, kdy chladno podpoří růst. Je však nutné kořeny udržovat ve vlhku, do jara nesmí vyschnout.

Růže do postele ulož. Opravdu to neberte doslova, jen je nutné se před zimou dobře postarat o stromkové růže. Nižší rostliny přiháčkujeme k zemi, přikryjeme chvojím a poté zeminou. Pokud je rostlina již starší a háčkováním by hrozilo její poškození, je nutné ji zabalit do papírového pytle. Papír má velmi dobré izolační vlastnosti a je v tomto případě vhodnější než netkaná textilie.

S kadeřavostí broskví jednou provždy zatoč. Taphrina deformans je houbové onemocnění, projevující se kadeřavostí především u broskvoní. Jakmile stromky ztratí listí, je vhodné období k ošetření postřikem a to v intervalu 4-5 týdnů, je však nutné, aby nemrzlo. Postřik se opakuje v lednu (tři dny musí být nad 5°C) a pak v době, kdy se začnou nalévat pupeny.

O ptáčky zpěváčky se postarat musíš! Snad ta nejpříjemnější listopadová zahradní povinnost. Oni se nám pak odmění tím, že se postarají o hmyz, kterým se během roku běžně živý. Do krmítek sypeme slunečnici, proso, mák i ovesné vločky. Na stromy můžeme zavěsit lojové koule. Krmítka však musíme umístit tak, aby se k nim nedostali kočky. Ideálně na dohled z okna, můžete se pak kochat pohledem na stále živou zahradu a navíc pak bezpečně poznáte, kdy je nutné krmítko doplnit.

 

Ještě pár krásných dní nás jistě čeká, tak neváhejte a vyrazte na zahradu a pečujte o ni. Ona vás pak na jaře jistě odmění.

 

foto: freedigitalphotos.net; “A Person Raking Fallen Leaves On The Lawn With A Fan Rake” by Tuomas_Lehtinen; “Old Wooden Bench In Park” by Serge Bertasius Photography; “Leaves” by Gualberto107

2015.11.03 | Katka Mikulášková | přečteno: 30057x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: listopad zahrada zahradničení zima přípravy práce volný čas

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Punčochatá

Je tu má nejoblíbenější roční doba. Ráda po zimě provětrám „kejtičky“, v sukních různých délek i šíř...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.05 | přečteno: 30191x

Boj s alergií pro vás s létem nekončí? Nenechte se jí omezovat!

S končícím létem si mnoho lidí trpících alergií na pyly může konečně oddychnout. Některé byliny a trávy sice pořád kveto...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.01 | přečteno: 30101x

Soutěž o 3 luxusní parfémy značky Charismo

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.05.18 | přečteno: 30265x

Simulujte!

Nemáme na mysli předstírání nemoci, ale návštěvu netradičního světa simulátorů, které vás přenesou tu do pilotního kř...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.11.18 | přečteno: 30153x
 

Portál pro ženy