newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Je mateřská jiný svět?

 
Je mateřská jiný svět?

Kdo z nás by neslyšel, že žena na mateřské ztrácí svůj intelekt, bystrost a nadhled? Světem koluje na toto téma mnoho vtipů, v hospodě nad pivem o tom padne spousta poznámek, spoustě potenciálních mamin ze z toho pomyšlení klepou kolena, co když na mateřské opravdu zhloupnou, zapomenou na vše, co tvoří jejich život a zajímat je budou jen „plenkové příhody“?

 

V poslední době mě několik lidí nařklo, že dokážu mluvit a myslet jen na nočníkové úspěchy svého synátora (na které jsem opravdu patřičně hrdá :-)).

Rozhodla jsem se, že tomu musím přijít na kloub – opravdu se můj obzor takhle zúžil? Copak nemluvím o ničem jiném, kde jsou moje koníčky, zájmy, kultura, četba?

Dobrala jsem se k zajímavým výsledkům.

1)    Mateřství Vám opravdu kousek mozku ubere, je to útlum způsobený hormony, opět ho na sobě pociťuji při druhém těhotenství, ale normální ženská je schopná ve společnosti fungovat i tak, jen prostě nedá z hlavy matematické výpočty, jak byla dřív zvyklá. Dobrá zpráva, zas po porodu se vše zase vrátí a urovná.

2)    Mamina na mateřské je vystavena velice silnému tlaku zvenčí. Nikdo se jí neptá, jakou knihu naposledy přečetla, na jaké výstavě byla nebo o ní slyšela, všechni se ptají na miminko. Žena si na to časem zvykne, odvykne vyprávět o svých zájmech a rovnou začne mluvit o tom, jak robátko roste.

3)    Úplně největší tlak je vyvíjen na umění dítěte chodit na nočník.

 

Dítě si sotva donesete z porodnice, zaostřit oči na vás ještě neumí a už starší ženy v rodině, zasloužilé matky, kladou zákeřné otázky, kdy ho chcete začít dávat na nočník. Po vysvětlení vašich představ vědoucné zakývají hlavou a pronesou: “To já moje děti dávala…“. A je to v háji. Dítě neudrží hlavičku a ve vás hlodá, jestli jsou vaše teorie a předsevzetí správné.

 

Dítěti jsou tři měsíce, při pasení koníčků udrží hlavičku chvíli nahoře. „Tak co, už jste mu koupili nočník? Kdy začnete? Mělo by se co nejdříve, to u nás…“ A už v tom jedete ještě víc. Kolem slyšíte o bezženkové metodě, o posazování na nočník s držením, různé teorie, kdy je posazování nejoptimálnější – a vy se v tom plácáte. Největší počet a nejradikálnější teorie samozřejmě mají bezdětní přátelé a babičky a prababičky. Otázek neubývá, stále přibývají.

 

Dítě se naučí sedět. „Teď už by jste ho měli začít dávat na nočník!“, objevuje se vztyčený ukazováček u babiček.

Od té chvíle nemáte ani na chvilku klid. Každý telefonát i rozmluva s protistranou babiček, kolegyň z práce, sousedek a starších příbuzných začíná dotazem: „Už? Už se povedlo?“. Tato armáda samozřejmě neútočí pouze na vás, ale i na vašeho partnera. Ten se potom objeví znejistělý a řeší, zda by už tedy nebyl ten vhodný čas.

Málokdo odolá, ani já neodolala a párkrát kluka na nočník posadila. Naprosto bez výsledku, vůbec netušil, co by měl dělat.

 

Potom se u dítěte přehoupne rok. Maminy znejistělé neustávají agitací začínají probírat mezi sebou a šeptem si říkají, že zatím nic. Sem tam se ve skupině objeví geniální dítě, které to začne zvládat. Častěji se matka jen trefí do správné doby, nebo dítě sedí na nočníku tak dlouho, že se opravdu něco povede – rázem se zpráva roznese po příbuzenstvu a širokém okolí – a ostatní maminy znejistí. Dělám něco špatně? Mám něco dělat víc? Nenutím ho moc? Ptá se každá sama sebe. Odolají opravdu jen otrlé povahy.

 

Blíží se druhý rok. Malé holčičky (samozřejmě ne všechny) začínají nočníček zvládat. Maminky kluků lehce panikaří (opět ne všechny).

A pak to přijde – najednou , ať už dříve nebo později, se to naučí i vaše dítě.

Je to obrovská úleva, konec všem pochybnostem a myšlenkám, co dělám špatně.

Po dvou- až tříletém maratonu je tu úspěch a konec tlaku z okolí. Sice se objeví jiné strachy, školka a podobně, ale o tom jindy.

 

A vy se divíte, že je tohle téma pro maminky tak důležité? Dva roky se jejich život kolem toho točí, je to jedna z prvních věcí, na které jsou tázány a také se stává, že jsou podle toho okolím i hodnoceny jejich mateřské schopnosti.

 

Jaké s tím máte zkušenosti Vy?

 

Foto:http://www.freedigitalphotos.net

2014.05.17 | Ing. Šárka Spáčilová | přečteno: 30096x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mateřská; dítě; nočník

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Au-pair, slečna na hlídání

Práce slečny na hlídání není jen o tom zapnout dětem televizi, ale je to také pěkná zkouška nervů. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.09 | přečteno: 30022x

Chcete zhubnout? Dáme vám jednoduché rady!

  Léto se blíží a s ním i sezóna plavek. Pokud jste přemýšleli již nad tím, jak shodit pár kil navíc, přinášíme ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.03.22 | přečteno: 30065x

Chytré hodinky vám pomohou zhubnout

Hubnutí nikdy nejde samo od sebe. Vždycky je potřeba dosáhnout většího výdeje kalorií než příjmu. Jak to uděláte, je pou...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.08.26 | přečteno: 30133x

Nádoby na domácí bioodpad

Bioodpad byl vždy cennou surovinou pro výrobu kompostu, kterým jsme obohacovali půdu o potřebnou organickou hmotu, hu...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30237x
 

Portál pro ženy