newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak ušetřit při cestování? Díky levným letenkám to jde snadno

 
Jak ušetřit při cestování? Díky levným letenkám to jde snadno

Bylo vaším snem vždy cestování? Tak potom dnes máte ty největší možnosti, jaké byste si mohli přát. Můžete doslova procestovat celý svět, a to díky levným letenkám do těch nejzajímavějších destinací. Umíte ale letenku opravdu dobře koupit? Možná jste proseděli už spoustu času u počítače, ale tak nějak jste na tom internetu nic kloudného nenašli. Proto se na věc nyní podíváme v našem článku.

 

Zajímejte se o letenky s předstihem

Možná máte právě v hlavě takový ten klasický přístup, že co seženete na poslední chvíli, to musí být zaručeně levné. V případě letenek to však nebývá pravidlem a ty nejlepší úlovky často získáte s dostatečným předstihem. Jestli si takovou letenku ale budete moci koupit, do značné míry ovlivňuje vaše:

  • Časová flexibilita
  • Ochota slevit z komfortu cestování

Někdy totiž najdete opravdu výhodnou nabídku, ale ta je na termín, se kterým jste původně nepočítali. Tady se rozhodně hodí, pokud máte flexibilní zaměstnání, kde se můžete uvolnit podle potřeby. Potom je nakupování takových letenek teprve ta opravdová zábava. Při vybírání těch nejvýhodnějších letenek si ale pravděpodobně nebudete moci příliš vybírat mezi leteckými společnostmi, a tak je to pochopitelně do určité míry spojeno s nižším komfortem cestování. Například konkrétní nízkonákladová letecká společnost nemusí letět na to největší letiště v zemi apod.

Nákup s předstihem ale samozřejmě není jediná možnost. Není řečeno, že neseženete akční letenky na poslední chvíli. Určitou nevýhodou je tady skutečnost, že to už musíte být opravdu skutečně operativní. Mnohdy to znamená, abyste měli v podstatě dopředu sbaleno a byli připraveni kdykoliv vyrazit. Je to prostě daň za někdy neodolatelné cenové nabídky.

Kde letenky hledat?

Pojďme konečně k tomu, kde vlastně takovou výhodnou nabídku najít. Jednak je dnes na internetu k dispozici velké množství cestovatelských blogů, které poskytují cenné rady a tipy na zajímavé cenové nabídky letenek, které byste si neměli nechat ujít. Můžete využít ale také služeb vyhledávačů letenek, které vám najdou letenku dle:

  • Zadaných termínů
  • Požadovaného letiště

Můžete samozřejmě při zadávání parametrů ovlivnit jak termín odletu, tak termín plánovaného návratu. V různých destinacích si můžete vybírat různá letiště, a tak zkombinovat pro vás nejideálnější spoj. Pokud vás zajímají levné letenky, vyplatí se vyzkoušet různé kombinace a letět můžete podle toho, kde to bude cenově nejdostupnější. Musíte však samozřejmě potom počítat případně s tím, že třeba menší levnější letiště může být vzdálenější od centrálních dopravních uzlů.

Dejte si pozor na pravidla lowcost aerolinek

Pokud se budete specializovat na vyhledávání těch nejlevnějších nabídek letenek, pravděpodobně ve většině případů budete využívat služeb nízkonákladových aerolinek. Počítejte s tím, že tyto aerolinky mívají různá omezení, která u standardních aerolinek nebývají.

Typickou situací jsou tady různé poplatky a příplatky, které nejsou zahrnuty v ceně letenky jako takové. Může to být už poplatek za odbavení kufru, protože konkrétní nízkonákladová aerolinka třeba umožňuje cestovat pouze s příručním zavazadlem. Dobře se dívejte také na povolené rozměry zavazadel a hmotnosti, kdy byste mohli také snadno zbytečně připlácet.

Spočítejte si veškeré náklady na cestu

Pokud chcete cestovat opravdu levně, nemůžete se omezit pouze na to, že budete počítat s cenou letenek. A je potřeba pamatovat nejen na ubytování, což napadne každého, ale třeba také na to, kolik v cílové destinaci utratíte za vstupy na památky, do rezervací, za přesuny v místě. Počítejte i s takovými náklady, jako je cestovní pojištění. Rozhodně je vhodné sjednat nějaké kvalitní ještě před odletem, protože vás může ochránit před mnoha nečekanými situacemi.

 

2020.02.18 | Lea Kubová | přečteno: 30051x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cestování letenky nákup rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Všeléky v kuchyni

Je pozdě večer, bolí vás zub, lékárna má dávno zavřeno a návštěva zubní pohotovosti vás děsí i ve snech? Nezoufejte a...
 
celý článek | Mgr. Petra Králová | 2014.02.13 | přečteno: 30065x

Kouzelná levandule: Jaké obrazy s jejím motivem lze sehnat?

Znáte levandule? Aby ne, vždyť se jedná o květiny, které se pěstují velmi často. Dulenka či levandule, jak zní lidové ná...
 
celý článek | Admin | 2019.03.17 | přečteno: 30356x

SŮL NAD ZLATO ANEB ZNÁTE JE VŠECHNY?

Solit či nesolit? Diskutabilní téma. Přestože jsou různé alternativy v rámci dochucení pokrmů, je však mít na paměti, že...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.04.21 | přečteno: 30162x

Protistresový jídelníček

Podlehnout stresu není žádné umění. Ale život v neustálém poklusu se na vás podepisuje čím dál víc a strádá nejen vaše p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.04 | přečteno: 30102x
 

Portál pro ženy