newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak dosáhnout pocitu štěstí? Začít musíte u sebe

 
Jak dosáhnout pocitu štěstí? Začít musíte u sebe

Cítíte se unaveně a mizerně, i když se za každou cenu snažíte, abyste byla šťastná vy i vaše rodina? Možná jen moc tlačíte na pilu. Zvolněte a začněte nejdříve u sebe. Uvidíte, že změna se brzy dostaví.

 

Urputná snaha o dokonalost vede k frustraci

Často se cítíme mizerně, i když se usilovně snažíme o opak. Děláme vše pro to, aby naše rodina byla za každou cenu spokojená, abychom v práci perfektně splnily všechny požadavky nadřízených, abychom to měly doma krásně uklizené a nazdobené, a tak dále a tak dále. Očekáváme, že až tohoto dosáhneme, budeme konečně opravdu šťastné. Jenže tento dokonalý stav ne a ne přijít. Výsledkem je naše frustrace, která se prohlubuje s každým pokusem mít vše ideální a zároveň se zavděčit všem kolem sebe. Zastavte se na chvíli a zamyslete se, jestli je toto opravdu ta správná cesta, jak dosáhnout štěstí.

Co vlastně to štěstí je?

Dá se štěstí nějak definovat? Je to vůbec uchopitelný pojem? Těžko, protože je velmi individuální a každý si pod ním představí něco jiného. Každopádně ale jde o stav naší mysli a je jen na nás, jestli se k němu dopracujeme. Určitě to ale nepůjde cestou přepracování a psychické vyčerpanosti, po které nás vede naše snaha být tu vždy pro všechny a mít vše dokonalé. Začít musíme u sebe a nejlépe dost radikálně.

Je naše představa štěstí stejná jako u našich blízkých?

Naše představa o tom, co je pro rodinu to nejlepší, nebývá vždycky shodná s tím, jak to cítí ostatní. My si ale myslíme, že právě tak by to mělo být. Bojujeme za to, aby se naše představy proměnily ve skutečnost, a často jsme z toho vyčerpané a rozladěné. Obzvlášť, když ostatní členové rodiny naši snahu považují za otravnou, nebo dokonce nepříjemnou. Jsme pro ně hysterkou, která pořád jen prudí. Poznáváte se v tom? Pak by možná stálo za to zamyslet se nad tím, jestli to takto opravdu chcete.

Otázky, které vám napoví správný směr

Když se opět ocitnete v situaci, kdy se svou snahou stojíte snad proti celému světu, položte si několik otázek: Je tato záležitost pro mě natolik zásadní, abych si za ní stála za každou cenu? Stojí mi to za to, abych se teď cítila tak mizerně? Přinese mi prosazovaný výsledek tolik dobrých pocitů, aby minimálně vyvážily ty nepříjemné, co prožívám nyní? Nemohla bych tuto energii věnovat raději něčemu, co by mi přineslo radost už nyní?

Naše pozitivní energie se odrazí na celé rodině

Když si pokaždé upřímně odpovíte na tyto otázky a upustíte od všeho, co pro vás není až tak zásadní, jistě se vám uleví. Pokud se navíc místo válek za perfektní život přesně podle svých představ budete soustředit na samu sebe a své příjemné pocity, dost pravděpodobně se změní i pohled vašich blízkých na vás. Pozitivní energie načerpaná z činností, které vám přináší potěšení, na vás prostě bude znát. Vaše spokojenost se odrazí na všem a určitě nezůstane bez povšimnutí. Možná pak budete sama překvapena, jak to doma může skvěle fungovat, když všemu necháte volnější průběh, nebudete tolik tlačit na pilu a budete si prostě užívat všeho, co vám život zrovna přináší.

 

2018.11.11 | Martina Limbergová | přečteno: 30061x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: láska vztahy štěstí rodina psychologie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kde se vzaly, tu se vzaly aneb Čokoládové figurky a kolekce

Čokoláda na stromeček prostě patří, resp. stále je naší představou spojenou s tradičními Vánocemi. Málokdo ale ví, že pů...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.12.16 | přečteno: 462x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit VIII – fartlek

Když jsem se začala připravovat na silniční a terénní závody na deset kilometrů, tak jsem měla v plánu od trenér...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.07.07 | přečteno: 30286x

Odhlučnění místností pro maximální pohodu. Co funguje?

Znáte to, hluční sousedé nejsou něco, co by nám přidalo na klidu. Někdy jsme naopak hlučnější i my sami, ale musíme se k...
 
celý článek | Admin | 2019.06.20 | přečteno: 30138x

Čtenářský deník, díl 7.

Venku je ošklivé šedivé, mlhavé a ubrečené počasí a to vybízí k uvaření horkého čaje se spoustou medu a citrónu,...
 
celý článek | Meridene | 2014.11.27 | přečteno: 30049x
 

Portál pro ženy