newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 jednoduchých tipů, jak předcházet bolestem nohou

 
5 jednoduchých tipů, jak předcházet bolestem nohou

Dokážete si představit, jak by vypadaly vaše každodenní aktivity bez zdravých nohou? Bolesti nohou mohou ovlivnit nejen vaši pohyblivost, ale také vaše každodenní život. Proto je důležité dbát na zdraví vašich nohou a předcházet bolestem, a to i v případě, že trávíte většinu dne v sedě. Následující tipy vám pomohou udržet vaše nohy zdravé.

 

Noste správnou obuv

Vhodně zvolená obuv je základ zdravých nohou. Chtějte takovou, která je dostatečně prostorná a ve které se mohou prsty volně pohybovat. Dále by měla být pevná a pohodlná, aby netlačila, ale zároveň dobře držela na místě. Ideální volbou je zdravotní obuv, která je anatomicky tvarovaná s ohledem na zdraví chodidel. Využijete ji jako přezůvky do práce, ale i na volný čas (k dostání jsou také ortopedické tenisky nebo společenské boty). Tuto obuv můžete zakoupit na e-shopu Arno.cz.

Pořiďte si ortopedické vložky či kompresní podkolenky

Bolestem nohou předejdete nejen správně zvolenou obuví, ale i ortopedickými vložkami. Ortopedické stélky vám pomohou vybrat ve zdravotnických potřebách. Ocení je zejména lidé v profesích, kde se hodně stojí a chodí. Stélka je jemná, pružná, zlepšuje rovnováhu a ulevuje od nepříjemných pocitů.

Kromě tohoto opatření můžete zauvažovat i nad kompresními podkolenkami (podporují cirkulaci krve a lymfy) a tejpováním plosky. Doporučujeme se o těchto opatřeních poradit s lékařem, který vám pomůže vybrat to nejlepší pro váš případ.

Hlídejte si držení těla

Při správném držení těla rovnoměrně rozložíte tlak na nohy, a tak předcházíte bolestem. Stůjte rovně, ramena držte vzadu a hlavu vzpřímenou. Během chůze hlídejte rovnováhu a mějte chodidla v přirozené poloze. Nechoďte na špičkách nebo na patách, nohy se tím nadměrně namáhají.

Pečujte o sebe

Po celodenním nošení bot nebo namáhavé činnosti je čas na regeneraci. Pokud vám to okolnosti dovolí, dopřejte nohám odpočinek a zvedněte je do polohy nad srdcem. Snížíte tím otok a zlepšíte prokrvení. Proti otoku je dobrá i sprcha. Sprchujte nohy střídavě teplou a studenou vodou. Povzbudíte tak krevní oběh.

Na unavené a bolavé nohy dále doporučujeme teplou lázeň s epsomskou solí. Ta krásně uvolní namáhané partie. Dále se osvědčily bylinné koupele a masti.

Masáže

Masáž je další preventivní opatření proti bolestem nohou. Snažte se nohu masírovat, mobilizovat její klouby, uvolňovat svaly a vazy. K masážím přidejte i protahování. Nezaměřujte se jen na chodidla, ale i na lýtko, úpony svalů stehen, pánev. Tyto oblasti jsou s chodidly propojené, takže je může bolest v dolní části těla negativně ovlivnit.

 

2023.04.22 | Nina Albertová | přečteno: 30132x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví bolesti nohy únava tipy a triky obuv

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Umět prohrát

       Málokdo umí prohrávat, přiznám se, že i já nerada prohrávám. Ale bohužel prohry ...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.26 | přečteno: 30165x

Vstříc jaru s dámskými botami Melissa a Zaxy

Jaro se blíží. Čas, kdy budete moci zahodit těžké zimní boty, je za dveřmi. Také, dámy, přemýšlíte, jakými poklady oboha...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.05 | přečteno: 30106x

Vybíráme interiérové dveře. Jsou lepší klasické nebo posuvné?

Dveře jsou nedílnou součástí každé místnosti v domácnosti. Jsou ryze praktickým, ale také výrazně designovým prvkem. Při...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.10 | přečteno: 30167x

Jak vám barvy ovlivňují život?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám barvy ovlivňují život? Existuje celá škála oblastí, kde se využívají barvy. Barvy...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.30 | přečteno: 30107x
 

Portál pro ženy