newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zrodila se francouzská elegance

 
Zrodila se francouzská elegance

Dior i Louis Vuitton jsou pilíři francouzké módy, avšak počátek toho všeho zařídil Francouz Thierry Hermés. Kdyby tehdy tento kreativní podnikatel nezačal s tvorbou jezdeckého oblečení, neměli bychom dnes možnost obdivovat ladnost a krásu slavné kabelky Birkin.

 

Po pařížském náměstí se procházejí dámy v pasovaných empírových modelech. Krajkové slunečníky jim dělají společnost a doplňují elegantní francouzský styl. Z dálky je slyšet klopýtání koní, které se poklusem blíží. I letmý cval svižných hřebců pozvedne pouliční prach a nepatrně pokryje vše, co má v dosahu.

Paříž je výsostná dáma, která hrdě hledí do růžové budoucnosti a je si jistá svojí elegancí. Francouzi mají být nač pyšní. Jejich přesvědčení je dovedlo právě sem, na otevřená prostranství s neomezenou volností. Již několik let se plnými doušky nadechují a vydechují.

Jsou naprosto svobodní a hrdost, která jim dodává sílu v kramflících, je nutí cestovat, poznávat nepoznané a neomezovat se pouze na stará místa, ve kterých ještě doutná žár revoluce.

Zasloužená pýcha dovoluje vše, a také zapomenout, že k pohodlnému cestování není ještě vše dokonalé. Nicméně ne všichni Francouzi si tuto skutečnost neuvědomují. V té samé době stříhá první plátna Thierry Hermés, a aniž tuší, spolu s tímto snad i nepatrným činem rozpoutá další francouzskou revoluci – začínají se psát pravé dějiny francouzské módy.

Ani velký Louis Vuitton, nebo ohromný a nesmrtelný Dior. Kdepak. Francouzskou eleganci jako první předvedla značka Hermés, založená roku 1837 Thierrym Hermésem. Ten si jasně uvědomoval, co lidem chybí a to jim umožnil mít – kvalitní a vkusné doplňky pro jezdectví. Francie byla nadšená a chtěla tyto oděvy nosit bez ustání. Byly nejen elegantní, ale i potřebné.

Dalo by se předpokládat, že vznik a rozmach automobilového průmyslu dožene značku ke krachu. Jenže tato rodinná firma měla ve svém vedení vždy precizního manažera a obchodníka, který znal správnou cestu a dokázal si situaci předpovědět dříve, než se vůbec stane. A tak začala značka Hermés vyrábět kufry, tašky či jiná zavazadla, která byla pro cestovní vozem více než nutná.

O několik let později se Hermés představil se svou kolekcí kabelek. Jejich zvláštnost je v tom, že každá má svůj původ, rodokmen a taktéž každá z nich byla vytvořena pro konkrétní známou osobnost. První z nich byla Kelly bag, pro herečku a kněžnu Grace Kelly, za nedlouho Birkin, podle herečky Jane Birkin. Ta předčila svou dobu a dnes se jedná o jednu z nejluxusnějších a nejžádanějších kabelek. Čekací lhůta je několik let a i cena je této době příměrná. Každá žena, vlastnící kabelku Birkin je ihned středem pozornosti. Hermés je totiž téměř dvě stě let známkou francouzského luxusu a nejvyšší elegance.

2013.06.28 | Darina Adámková | přečteno: 30118x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdroj: Encyklopedie módy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zima ve vašich vlasech…

Sluníčko nám svítí čím dál méně, nechte proto zazářit alespoň vaše vlasy! Po létě si potřebují od slunečních paprsků ...
 
celý článek | Admin | 2015.12.08 | přečteno: 30093x

Svět olejů předčí jakoukoli kosmetiku

Oleje, konkrétně ty přírodní a bio, obsahují vzácnou kombinaci vitaminů, minerálů a antioxidantů, a rozhodně se vyplatí ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.10.11 | přečteno: 30162x

Konflikty ve vztazích

Konflikty jsou nedílnou součástí všech vztahů. Sporům se v každodenním životě nelze vyhnout. Týkají se partnerských, rod...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.03 | přečteno: 30114x

Dopřejte si luxusní přehozy do ložnice i na sedačku v obýváku

Většinou pečlivě vybíráme postel a stejnou péči věnujeme také volbě správné matrace. Mnoho lidí ale už odbyde výběr toho...
 
celý článek | Admin | 2019.06.29 | přečteno: 30119x
 

Portál pro ženy