newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Suchá vs. dehydratovaná kůže: Poznáte rozdíl?

 
Suchá vs. dehydratovaná kůže: Poznáte rozdíl?

Voda je nezbytná pro celé tělo – koneckonců, lidské tělo je přibližně 70 % z vody. Při jejím nedostatku trpí celý organismus. Nejběžnějším projevem je pocit žízně, který se dostaví při dehydrataci. Nedostatkem tekutin však trpí i naše kůže, o které se často říká, že je suchá. Jenomže dehydratovaná kůže a suchá kůže jsou dvě různé věci.

 

 

Abychom vypadali a cítili se dobře, musíme udržovat tělo hydratované uvnitř i z venku. Když se tělo dehydratuje, děje se mnoho věcí a žádná z nich není dobrá. Nejmarkantnější je pocit žízně. Můžeme však trpět suchem v ústech, křečemi svalů, bolestmi hlavy, nevolností, ztrátou energie a suchou pokožku.

Suchá pokožka

Suchá pokožka je typ pleti – jako mastná pleť, normální pleť, kombinovaná pleť atd. Když je vaše pokožka suchá, nemá na povrchu téměř žádný maz. Suchá pokožka se může zlepšovat nebo zhoršovat díky vnitřním a vnějším faktorům, včetně počasí, sezóny, režimu péče o pleť.

Lidé, kteří mají suchou pokožku, mají obvykle viditelné, šupinaté skvrny na povrchu kůže. Jsou citliví na extrémní výkyvy teplot a jejich jemné linie a vrásky jsou patrnější. Na druhou stranu, lidé se suchou pokožkou mají tendenci mít méně pupínků než ti s mastnou pletí.

Pokud máte suchou pleť, určitě si vyberte čisticí prostředek na obličej, který je vytvořen pro suchou pleť, aby pomohl doplnit tolik potřebnou vlhkost. Stačí používat obličejové sérum spojené s denním a nočním hydratačním krémem.

Jistě chcete, aby i vaše tělo bylo hydratované, pak používejte výživný tělový krém ihned po koupeli nebo sprše, když je pokožka stále vlhká. Dobrá věc na suché pokožce je, že můžete pomoci zmírnit příznaky, a udržet pokožku krásnou.

Příčiny dehydratované kůže

Dehydratovaná kůže je momentální stav, který může potkat jakýkoli typ pleti. Jinými slovy, kůže každého z nás je náchylná k dehydrataci. Dehydratovaná kůže je výsledkem toho, že tělo potřebuje vlhkost, a to jak uvnitř, tak na povrchu. Jak říká odbornice na výživu Herbalife Susan Bowerman, většina lidí potřebuje denně 8–12 šálků tekutiny (asi 2–3 litry). Potřeby se však poněkud liší v závislosti na vašem věku, pohlaví a úrovni aktivity.

 

Dehydratovanou pokožku doprovázejí některé zjevné příznaky:

  • Vaše pokožka bude vypadat matně a unaveně.
  • Může mít pocit napětí, citlivosti a v některých případech i pálení.
  • Může být zarudlá, podrážděná a mít hrubou, šupinatě vypadající texturu.
  • I jemné vrásky jsou mnohem znatelnější.

Ve skutečnosti jsou příznaky dehydratované kůže velmi podobné těm, které doprovází spálení sluncem. Dehydratovaná pokožka se může objevit kdykoli v průběhu celého roku a často ji zhoršuje počasí, klimatizace, topení, vítr, koupele nebo sauny a samozřejmě také výběr našeho životního stylu.

K dehydrataci kůže přispívá kouření, pití přílišného množství alkoholu nebo kofeinu a nadměrné solení. Musíme si také být vědomi toho, co si dáváme na kůži. Používání přípravků na péči o pleť, které obsahují mnoho dráždivých přísad nebo které nebyly testovány dermatologem, může tento stav ještě zhoršovat.

 

Jak proti dehydrataci pokožky bojovat?

Ujistěte se, že vaše tělo hydratujete pitím velkého množství vody. Buďte svědomití ohledně toho, co mažete na své tělo. Buďte pilní při ranním a večerním režimu péče o pleť. Podívejte se na hydratační látky, jako je aloe vera, které pokožce dodají tolik potřebnou vlhkost, kterou postrádá. Vyberte si čisticí prostředky na obličej a tělo, které neobsahují sírany, protože budou k pokožce mnohem jemnější.

Vždy používejte hydratační krém na celé tělo, aby vaše pokožka byla hydratovaná po celý den. Pokud skutečně trpíte dehydratací, zkuste zvlhčovač vzduchu, který zvýší vlhkost v domácnosti nebo kanceláři.

Klíčem k udržení zdravé a mladistvé pokožky je udržovat tělo dobře hydratované uvnitř i vně. Zdravá strava spojená s každodenním režimem péče o pleť je přesně to, co vaše pleť potřebuje. Pamatujte, že nejzdravější pleť je vždy ta nejkrásnější.

 

 

2020.02.07 | Lea Kubová | přečteno: 30128x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása pleť pokožka péče hydratace kosmetika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jahody pro zdraví i krásu

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjime...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.07.02 | přečteno: 30040x

Recenze knihy Smrtelný hřích: Násilí na dětech je nejhorším zločinem

Markéta Harasimová vydala letos na jaře další novinku s názvem Smrtelný hřích. Tentokrát jde o psychologický román, kter...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.07.22 | přečteno: 30313x

Muž na józe: Nekonečno

Zkontrolujeme si základní postoj. Stojíme rovnoměrně na obou nohách. Uvolníme nohy tak, jak je vám to pohodlné, povol...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.03.04 | přečteno: 30025x

Hana Hindráková - rozhovor o Keni, afrických románech a neziskové organizaci Fair

Uspět na poli literatury není lehké, o tom by mohlo vyprávět mnoho začínajících spisovatelů. Co je potřeba k tomu, ab...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.14 | přečteno: 30058x
 

Portál pro ženy