reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Staročeské koláče

 
Staročeské koláče

Neznám nikoho, kdo by se po nedělním obědě nechtěl zakousnout do tradičních staročeských koláčů. Řada dnešních hospodyněk se ale při představě jejich pečení obává složité přípravy a podceňuje svoji zdatnost. Náš tip zní – co takhle zkusit to s domácí pekárnou? Bude to hračka!

 

 

To, co bylo pro naše babičky téměř denní rutinou, zvládaly to levou zadní a ještě k tomu „od oka“, je pro některé z nás pořádným strašákem. Pokud si netroufáte na vlastní výrobu kynutého těsta, domácí pekárna je ideální pomocnicí. Stačí do ní nasypat, nalít a přidat všechny potřebné suroviny a zapnout program kynutí těsta. Úspěch máte zaručen. Upečte si nedělní koláče jako od babičky ještě dnes!

Recept na staročeské koláče

Těsto:

Do pekárny přidáme všechny tyto suroviny:

3dcl vlažného mléka, 2 žloutky, 90g cukru moučka, 90g másla, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, špetku soli, 20g droždí

Nastavíme program kynutí těsta a máme o něj postaráno.

Po vykynutí tvarujeme malé koláčky a uprostřed každého vyhloubíme dolíček. Plníme podle chuti různými náplněmi. Okraje potřeme vejcem s troškou mléka

 

Tvarohová náplň:

Smícháme 400g tvarohu (v pozlátku, nikoliv ve vaničce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 80g cukru moučka

Maková náplň:

Povaříme 200g mletého máku a 0,5 l mléka. Poté přidáme 100g mletých piškotů, rum, 1 vejce, vanilkový cukr.

Marmeládová nebo povidlová náplň:

Ideální je použít švestková povidla nebo nějakou tužší domácí marmeládu. Pokud takový zdroj nemáme, osvědčila se jahodová Hamé marmeláda.

Navrch posypeme koláče drobenkou ze 60g másla, 60g cukru moučka a 90g polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě do krásné zlatavé barvy. 

Foto: Archív Petry Petrovické

 

Doporučuji upéct hned několik várek, protože díky podmanivé vůni už při samotném pečení stojí na příděl ještě teplých koláčů dlouhá fronta a ty mizí doslova raketovou rychlostí. Pokud vám ale přesto nějaké zbudou a přejete si je uchovat vláčné, naskládejte je vychladlé do širokého pekáče, přiklopte poklicí nebo utěrkou a odneste do chladné spíže. Budou jako čerstvé i několik dalších dní. 

 

Přeji hodně úspěchů a hlavně dobré chutnání!

2015.05.17 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31371x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recept staročeské koláče domácí pekárna

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Prodloužení vlasů aneb jak být krásnější

  Chcete mít dlouhé vlasy, ale ony né a né narůst? Pořiďtě si pravé lidské vlasy, bez dlouhého čekání a zbyt...
 
celý článek | Kateřina Locku | 2013.03.21 | přečteno: 31376x

Od předkrmu po dezert: Průvodce plánováním nezapomenutelného svatebního menu

Plánování svatby zahrnuje celou řadu důležitých rozhodnutí. Jedno z nich má ale zvláštní schopnost zanechat v hostech hl...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.11.04 | přečteno: 31363x

Přirozené způsoby, jak podpořit růst vlasů

Krásné vlasy jsou předností každé ženy. Je proto důležité, abyste jim dopřála tu nejlepší péči, a to zejména pokud vám z...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.25 | přečteno: 31355x

Dupačky pro dospělé – odvážné a originální

Hledáte něco originálního a tak trochu ulítlého? Zároveň si chcete dopřát pohodlí při spaní, odpočinku u televize, ale i...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.05.02 | přečteno: 31385x
 

Portál pro ženy