reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Tajemství jedné knihovny

 
celý článek | Eva Štíbrová | přečteno: 30223x 2017.06.13

Vánoční šílenství

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30027x 2013.11.30

První dojem

 
celý článek | Petra Zápotočná | přečteno: 30198x 2017.11.09

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Šalvěj hispánská čili Chia v kuchyni

 
Šalvěj hispánská čili Chia v kuchyni

Šalvěj hispánská, dnes hojně označována často jen jako Chia najde své místo v kuchyni nejen u aktivních sportovkyň, ale také u všech zastánkyň zdravé stravy a přípravy kreativních pokrmů!

 

 

Šalvěj hispánská, původně pocházející ze Střední Ameriky, je bylina pěstovaná pro svá šedočerná jedlá semínka, nazývaná chia. Vzhledem ke svým příznivým účinkům na organismus a velkému množství zdraví prospěšných látek byla oblíbená už u starých Aztéků.

Dnes je doporučována nejen pro ty, kteří holdují sportu a potřebují přísun energie a dostatečnou hydrataci, ale všem, kteří chtějí dodat tělu vápník, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. Protože se semínka při kontaktu s tekutinou obalí výživným rosolem, je možné je používat také jako náhražku vajíček a oleje při přípravě pokrmů, či pro získání hutnější konzistence a lepší stravitelnost.

Chia nápoj

Nejjednodušší způsob, jak semínka zařadit do jídelníčku! Nechejte chia odležet po té, co je zalijete tekutinou, aby se vytvořila již zmiňovaná gelová konzistence. Díky "chia-gelu" zůstane naše tělo déle hydratované, což ocení především všichni holdující běhu. Tento nápoj však může posloužit také jako svačinka, protože zasytí a především dodá tělu potřebné látky. Vhodné je použití jakéhokoliv mléka (obzvláště chutná je varianta mandlového, či sójového mléka), ovocné šťávy, či zcela obyčejné pitné vody.

Chia pudink

  • chia semínka, mléko (mandlové, sójové, kokosové či jiné), med nebo jiné sladidlo, libovolné jiné ovoce/ovocné pyré/oříšky

Příprava chia pudinku je jednoduchá, do připravené skleničky nalejeme mléko (velmi chutnou variantou je například sójové s vanilkovou příchutí) a přidáme přibližně 2 lžíce semínek, které zamícháme tak, aby byla co nejvíce ponořená. Podle chuti můžeme ještě přidat sladidlo - med, třtinový cukr apod. Následně necháme nejlépe přes noc v ledničce odležet. Semínka nasáknou tekutinu a vytvoří tak díky své gelové konzistenci pudink, který je možné střídavě prokládat ovocem, ovocným pyré nebo například oříšky.

Dezert s chia krémem

  • chia semínka, piškoty, zakysanou smetanu (může být v kombinaci s tvarohem nebo jogurtem), med nebo jiné sladidlo, mandarinky (nebo libovolné jiné ovoce), želatinu a strouhaný kokos

Ze všeho nejdříve si dno dortové formy vysypte strouhaným kokosem pro snadnější servírování dezertu. Následně vyložte piškoty místo vedle místa. V misce smíchejte přibližně 400 g zakysané smetany (možné v kombinaci s tvarohem nebo jogurtem u "lehčí" varianty) spolu s chia semínky a dvěma lžícemi medu, či jiného sladidla. Připravený krém rozetřete na piškoty a nechte v ledničce odležet alespoň půl hodiny. Poté vyskládejte krém ovocem dle libosti (např. mandarinkami jako na obrázku) a zalejte vlažnou želatinou. Po ztuhnutí želatiny je možné podávat.

Další využití 

Chia jsou vynikající nejen pro svou schopnost vázat tekutinu. Ale přece jen jsou to stále také semínka, tudíž je možné je jednoduše přimíchat do jogurtu, či ovesné kaše (další nápady a tipy na přípravu porridge: http://www.portalprozeny.cz/clanek/porridge-aneb-zdrava-snidane-v-mnoha-variantach). Vhodné je semínka použít také při pečení, při přípravě domácího pečiva, koláčů apod., které se tak stanou vláčnějšími a především bohatšími na živiny. Navíc nijak neovlivní chuť a nejsou tvrdá na skus!

Chia semínka dnes seženete nejen v prodejnách se zdravou výživou, ale také běžně v supermarketech nebo je lze objednat na internetu. Obecně se doporučuje dávka přibližně 1,5 lžíce chia semínek dvakrát denně, ale zároveň neplatí žádná omezující hranice. Takže se určitě neobávejte zařadit tuto aztéckou "superpotravinu" do svého každodenního jídelníčku!

 

 

Image courtesy of Apolonia at FreeDigitalPhotos.Net

 

2016.04.01 | Adela Rychtáriková | přečteno: 30114x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: chia semínka zdravá snídaně lehká svačinka dobrota šalvěj hispánská

 
archiv

Nejzajímavější články

 

angličtina ve výuce neslyšících

povinná výuka anglického jazyka se ne všude shledává s pochopením a nadšením. ...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.04.05 | přečteno: 30088x

Jak se dostat do formy po Vánocích, nejen do svatebních šatů

Také máte výčitky z toho, co jste všechno snědla přes Vánoce? Máte pár kil nahoře a už teď si lámete hlavu, jak to sh...
 
celý článek | Ing. Pavlína Kalamárová | 2014.01.17 | přečteno: 30039x

Den otců aneb táto, mám tě rád

Den dětí slavíme 1. června, Den matek připadá na druhou květnovou neděli… Nezapomnělo se ale na někoho? Aby bylo spraved...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.20 | přečteno: 30072x

Po stopách Václava IV

V minulém článku jsem doporučila vybrat si nějaký krosový závod v místě, kde to dobře znáte, aby vám odpadl...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.10.09 | přečteno: 30009x
 

Portál pro ženy