newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Šalvěj hispánská čili Chia v kuchyni

 
Šalvěj hispánská čili Chia v kuchyni

Šalvěj hispánská, dnes hojně označována často jen jako Chia najde své místo v kuchyni nejen u aktivních sportovkyň, ale také u všech zastánkyň zdravé stravy a přípravy kreativních pokrmů!

 

 

Šalvěj hispánská, původně pocházející ze Střední Ameriky, je bylina pěstovaná pro svá šedočerná jedlá semínka, nazývaná chia. Vzhledem ke svým příznivým účinkům na organismus a velkému množství zdraví prospěšných látek byla oblíbená už u starých Aztéků.

Dnes je doporučována nejen pro ty, kteří holdují sportu a potřebují přísun energie a dostatečnou hydrataci, ale všem, kteří chtějí dodat tělu vápník, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. Protože se semínka při kontaktu s tekutinou obalí výživným rosolem, je možné je používat také jako náhražku vajíček a oleje při přípravě pokrmů, či pro získání hutnější konzistence a lepší stravitelnost.

Chia nápoj

Nejjednodušší způsob, jak semínka zařadit do jídelníčku! Nechejte chia odležet po té, co je zalijete tekutinou, aby se vytvořila již zmiňovaná gelová konzistence. Díky "chia-gelu" zůstane naše tělo déle hydratované, což ocení především všichni holdující běhu. Tento nápoj však může posloužit také jako svačinka, protože zasytí a především dodá tělu potřebné látky. Vhodné je použití jakéhokoliv mléka (obzvláště chutná je varianta mandlového, či sójového mléka), ovocné šťávy, či zcela obyčejné pitné vody.

Chia pudink

  • chia semínka, mléko (mandlové, sójové, kokosové či jiné), med nebo jiné sladidlo, libovolné jiné ovoce/ovocné pyré/oříšky

Příprava chia pudinku je jednoduchá, do připravené skleničky nalejeme mléko (velmi chutnou variantou je například sójové s vanilkovou příchutí) a přidáme přibližně 2 lžíce semínek, které zamícháme tak, aby byla co nejvíce ponořená. Podle chuti můžeme ještě přidat sladidlo - med, třtinový cukr apod. Následně necháme nejlépe přes noc v ledničce odležet. Semínka nasáknou tekutinu a vytvoří tak díky své gelové konzistenci pudink, který je možné střídavě prokládat ovocem, ovocným pyré nebo například oříšky.

Dezert s chia krémem

  • chia semínka, piškoty, zakysanou smetanu (může být v kombinaci s tvarohem nebo jogurtem), med nebo jiné sladidlo, mandarinky (nebo libovolné jiné ovoce), želatinu a strouhaný kokos

Ze všeho nejdříve si dno dortové formy vysypte strouhaným kokosem pro snadnější servírování dezertu. Následně vyložte piškoty místo vedle místa. V misce smíchejte přibližně 400 g zakysané smetany (možné v kombinaci s tvarohem nebo jogurtem u "lehčí" varianty) spolu s chia semínky a dvěma lžícemi medu, či jiného sladidla. Připravený krém rozetřete na piškoty a nechte v ledničce odležet alespoň půl hodiny. Poté vyskládejte krém ovocem dle libosti (např. mandarinkami jako na obrázku) a zalejte vlažnou želatinou. Po ztuhnutí želatiny je možné podávat.

Další využití 

Chia jsou vynikající nejen pro svou schopnost vázat tekutinu. Ale přece jen jsou to stále také semínka, tudíž je možné je jednoduše přimíchat do jogurtu, či ovesné kaše (další nápady a tipy na přípravu porridge: http://www.portalprozeny.cz/clanek/porridge-aneb-zdrava-snidane-v-mnoha-variantach). Vhodné je semínka použít také při pečení, při přípravě domácího pečiva, koláčů apod., které se tak stanou vláčnějšími a především bohatšími na živiny. Navíc nijak neovlivní chuť a nejsou tvrdá na skus!

Chia semínka dnes seženete nejen v prodejnách se zdravou výživou, ale také běžně v supermarketech nebo je lze objednat na internetu. Obecně se doporučuje dávka přibližně 1,5 lžíce chia semínek dvakrát denně, ale zároveň neplatí žádná omezující hranice. Takže se určitě neobávejte zařadit tuto aztéckou "superpotravinu" do svého každodenního jídelníčku!

 

 

Image courtesy of Apolonia at FreeDigitalPhotos.Net

 

2016.04.01 | Adela Rychtáriková | přečteno: 30113x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: chia semínka zdravá snídaně lehká svačinka dobrota šalvěj hispánská

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak mlsají Španělé

Španělská delikatesa má jméno Leche frita, což v překladu znamená "smažené mléko", a ve skutečnosti jde o n...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.06.30 | přečteno: 30071x

Vyhrajte skvělý dystopický román Adaptace

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.03.16 | přečteno: 30390x

Dejte si naklíčit vitamíny

Zimní období představuje pro organismus velkou zátěž. Ze všech stran na nás útočí viry a bacily, imunita je vlivem ní...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.01.17 | přečteno: 30058x

Valentýnské pečení

Blíží se 14. Února a s ním svátek sv. Valentýna       („Svátek svatéh...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.01.27 | přečteno: 30330x
 

Portál pro ženy