reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Dobroty bez kalorií

 
celý článek | Potvora Fintivá | přečteno: 30131x 2014.04.05

Trnitá cesta k miminku

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30085x 2015.11.12

Jste ostražití?

 
celý článek | Meridene | přečteno: 30093x 2014.09.21

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Příprava na dítě: jak připravit sebe, svého partnera a svou domácnost na nového člena rodiny?

 
Příprava na dítě: jak připravit sebe, svého partnera a svou domácnost na nového člena rodiny?

Začali vám tikat biologické hodiny a myslíte si, že je ten správný čas na miminko? Cesta k miminku může být však různě dlouhá a psychicky náročná. Zároveň i příchod nového člena rodiny znamená mnoho změn - pro vás, vašeho partnera i celou vaši domácnost. Jak se tedy na dítě připravit? Berte to zodpovědně.

 

Na založení rodiny musí být dva

Na založení rodiny musí být dva, a tak nestačí, že dítě chcete vy. Musí chtít i váš partner. Společně se totiž budete o dítě starat, vychovávat ho a věřte, že dítě otočí váš dosavadní život vzhůru nohama.

Zatímco pro jednoho to může být neskutečná radost, příval štěstí a nový smysl života, jinému se z představy miminka v rodině ježí chlupy snad na celém těle. Proto je velmi důležité promluvit si o těhotenství a založení rodiny s partnerem.

V dlouhodobých vztazích většinou mají páry alespoň představu o otázkách rodičovství. Alespoň orientační konverzace o rodičovství by měla ve vztahu proběhnout poměrně brzy. Pokud se totiž partneři v otázce mít dítě zásadně názorově rozchází a není moc šancí, že by se jejich názory v horizontu pár let změnily, pravděpodobně na tomto problému vztah nakonec ztroskotá.

Tip: Víte jak upevnit partnerský a milostný vztah?

Přesto je potřeba téma založení rodiny s partnerem ve chvíli, kdy cítíte potřebu pořídit si miminko, znovu otevřít. Kdo ví, jestli se i on cítí v tuto chvíli připraven?

Doporučujeme, aby takový rozhovor proběhl tváří tvář, žádné zprávy na sociálních sítích nebo SMS. Některé věci by zkrátka partneři měli probírat osobně. Nezapomeňte, že je důležité volit vhodná slova, snažte se co nejlépe formulovat své myšlenky a také skutečně poslouchat to, co říká partner.

Stát se rodičem je opravdu velká zodpovědnost, odpovězte si společně s partnerem na několik základních otázek:

● Jste na miminko připraveni?

● Proč chcete mít dítě?

● Zvládnete dítě materiálně i citově zabezpečit?

● Umíte si představit změny, které dítě do vašeho života přinese?

● Počítáte s tím, že příchod dítěte ovlivní váš život a svobodu?

Pokud jste na otázky našly uspokojivé odpovědi a cítíte se oba připraveni, možná je skutečně ten správný čas na to stát se rodiči.

Před otěhotněním

Příprava na dítě by měla začít ještě předtím, než žena otěhotní. Je totiž potřeba připravit na těhotenství tělo. Orientačně se uvádí, že zhruba 3 měsíce předtím, než se pár začne o dítě snažit, by měli partneři začít pracovat na svém zdraví. Co všechno je potřeba dát dohromady?

Zbavte se zlozvyků

Zlozvyky - každý nějaké má, někdo větší, někdo menší. Některé zlozvyky však poškozují zdraví člověka, například kouření nebo pití alkoholu. Tyto i některé další zlozvyky mohou negativně ovlivnit i vývoj plodu.

Pro plod jsou ve vývoji nejdůležitější první týdny života, kdy se vyvíjí většina orgánů. Žena v tomto období ještě nemusí mít o svém těhotenství potuchy a zbavovat se zlozvyků až v průběhu těhotenství je náročné a vývoj plodu může být toxickými látkami již ovlivněn. Proto skoncujte se svými zlozvyky předem, buďte zodpovědní.

Často se stává, že v tomto ohledu si odpírají své neřesti hlavně ženy, budoucí matky. Faktem ale zůstává, že odepřít by si alkohol, cigarety nebo jiné škodlivé látky pro tělo měl i nastávající tatínek. Například alkohol může ovlivňovat kvalitu spermií, které se snaží proniknout do vajíčka a zdraví obou rodičů je tak na místě.

Vsaďte na vitamíny

Už i v době před početím se zaměřte na vitamíny a další potravinové doplňky stravy. Pravdou je, že těhotenství ženské tělo stojí spousty energie, a proto je dobré ho co nejlépe vyživit a zaměřit se i na doplnění potřebných vitamínů a minerálních látek.

Mezi důležité látky v těhotenství patří vitamíny B, D, C a minerální látky jako magnesium, vápník, železo nebo jód.

Vitamíny skupiny B jsou důležité pro správný vývoj mozku dítěte, posilují imunitní systém a mají vliv na krvetvorbu a tvorbu DNA.

Vitamín D je důležitým vitamínem pro zpracování vápníku a tím pádem i pro dobrý stav kostí.

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém a má antioxidační účinky.

Magnesium podporuje správný vývoj svalů a nervů, růst kostí a zubů. V těhotenství také pomáhá na křeče nebo nadměrné tvrdnutí těhotenského bříška. O jeho vhodnosti pro vás se můžete poradit s lékařem.

Vápník je důležitý pro zdravý růst kostí, zubů, nervů, svalů a celkově podporuje vývoj plodu v těhotenství. O užívání vápníku se doporučujeme poradit s lékařem.

Železo je v těhotenství důležité pro adekvátní prokrvení dělohy, je však třeba dbát na správnou dávku železa. O jeho užívání se poraďte s lékařem.

Jód je minerální látka důležitá pro správný vývoj štítné žlázy plodu a pomáhá při tvorbě nervového systému. Pokud tělo ženy nemá dostatek jódu, je zvýšené riziko potratu a vrozených vývojových vad. Poradit se o vhodnosti užívání jódu můžete na endokrinologii, zvlášť pokud trpíte sníženou nebo zvýšenou funkcí štítné žlázy.

Naopak dejte pozor na vitamin A. I ten je pro tělo těhotné ženy důležitý a prospěšný, ale ve vyšších dávkách může poškodit správný vývoj dítěte. Dávejte proto pozor na jeho doporučenou denní dávku a hlídejte si složení doplňků stravy. Ostatně doporučenou denní dávku byste měli hlídat u většiny potravinových doplňků v době těhotenství i mimo ni.

Dobrým řešením může být také užívání vitamínů přímo určených pro těhotné a kojící ženy. Na trhu je však široká nabídka těchto přípravků, proto pokud začnete vitamíny užívat ještě před početím, máte čas vyzkoušet si několik vitamínových preparátů a najít ty pravé pro vás a vaše tělo.

Kyselina listová v době před otěhotněním

Užívání kyseliny listové v době před početím je skvělý nápad. Pokračovat v jejím užívání potom můžete i v průběhu prvního trimestru. Kyselina listová pomáhá snižovat riziko vrozených vývojových vad u plodu a dále také snižuje riziko potratu.

Kyselina listová je rozpustná ve vodě a nehrozí, že byste se jí mohli předávkovat. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 500-900 mikrogramy. Užívat ji můžete ve formě tablet nebo získávat z běžně dostupné zeleniny, jako je špenát, brokolice nebo růžičková kapusta. Problémem je, že tepelnou úpravou se velká část kyseliny listové ničí, a tak jsou potravinové doplňky, které můžete zakoupit v lékárně, větší jistotou.

Zaměřte se celkově na zdravější životní styl

Už z výše uvedeného vyplývá, že byste se obecně měli zaměřit na zdravější životní styl. Ten zahrnuje zdravou stravu, dostatek pohybu, ale také omezení stresu.

Jistě tušíte, co zdravý životní styl obnáší. Jen ve zkratce se pojďte s námi podívat, co je vhodné v období před otěhotněním zařadit do svého každodenního života.

Zdravá strava

Zdravá strava může celkově přispět k očistě vašeho těla a lépe jej připravit na těhotenství. Potraviny, které jíte jsou palivem pro vaše tělo a čím kvalitnější palivo dodáte, tím lépe bude vaše tělo fungovat.

Tip: Víte jak okamžitě snížit hladinu cukru v krvi pomocí potravin?

Dodržovat byste před i v těhotenství měli základní principy zdravého stravování - jíst pravidelně, po menších porcích, upřednostnit hlavně přirozené a základní potraviny nad těmi průmyslově zpracovanými a podobně. Zapomínat byste neměli ani na dodržování pitného režimu.

Pohyb

Pohyb je důležitou součástí života v každém životním období, včetně těhotenství a období před ním. Ideální je, pokud se ženě povede ještě před otěhotněním dostat se na svou optimální váhu. Orientačně ji můžete zjistit pomocí výpočtu BMI.

Hýbat byste se měli alespoň 4-5x týdně. Pokud jste se doposud moc nehýbali, nepřepalte start, začněte chodit na pravidelné procházky, věnujte se turistice, začněte chodit plavat nebo jezdit na kole.

Stres

Pokud máte v životě mnoho stresu, určitě to vaší pohodě, klidu a šanci na otěhotnění moc nepomáhá. Naučte se snižovat svůj stres. Každému pomáhají trochu jiné techniky, a tak je potřeba věnovat relaxaci dostatek času, abyste objevili to pravé pro vás.

Někomu pomáhá pobyt v přírodě, jinému meditace a dechová cvičení, dalšímu k odreagování pomohou například kreativní činnosti nebo malováním mandal.

Nechte zkontrolovat svůj zdravotní stav

Zanedbat byste neměli ani celkové vyšetření zdravotního stavu, pokud chodíte na pravidelné preventivní prohlídky, není se čeho bát. Pokud ne, je čas vyrazit k lékaři. Těhotenství je totiž poměrně velká zátěž pro ženský organismus a je dobré otěhotnět zdravá.

V rámci preventivních vyšetření by se měl zkontrolovat váš celkový zdravotní stav - sluch, zrak, srdce, tlak krve, vyšetření žil a podobně. Navštívit můžete i další specialisty - endokrinologa, gynekologa nebo stomatologa.

Kontrola očkování

Až budete u svého obvodního lékaře, nechte zkontrolovat také svou vakcinaci. Ujistěte se, že jste podstoupila všechna základní očkování.

Nastávající maminky by měly zvážit vakcínu proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli. Všechna očkování je dobré podstoupit ještě před obdobím těhotenství. I když neexistuje žádný průkazný důkaz o tom, že by očkování mohlo poškodit plod dítěte, preventivně je lepší se očkování v těhotenství vyhnout.

Zajímejte se o rodinnou anamnézu

I když se často lidé dohadují o tom, jestli by chtěli spíše holčičku nebo chlapečka, ve výsledku si všichni přejí, aby se jim narodilo zdravé miminko. Zdraví vašeho dítěte kromě dalších faktorů ovlivňují i genetické faktory.

Není proto od věci zajímat se o rodinnou historii nemocí a zdravotních problémů. Odhalili jste v rodině své nebo vašeho partnera potenciální hrozby, které by se v rámci genetiky mohly přenášet dál?

Popřemýšlejte o návštěvě genetického poradenství, popř. nechte provést různá vyšetření. Některé základní genetické testy, například na Downův syndrom, se provádí i v samotném těhotenství, prevence je ovšem také velmi důležitá.

Vysaďte antikoncepci

Vysazení antikoncepce je zcela logickým krokem, pokud se chcete začít snažit o miminko. Ať už užíváte jakoukoli formu antikoncepce, po jejím vysazení můžete otěhotnět.

Po vysazení hormonální antikoncepce přichází tzv. superovulace, během které je velká šance na otěhotnění. Některým ženám se teda může podařit otěhotnět hned v prvním menstruačním cyklu. Jiné si musí na zdařilý pokus počkat. Přece jen často se tělo musí samo od antikoncepce “vyčistit”.

Nezoufejte proto, pokud se nezdaří hned s prvním pohlavním stykem. Některé ženy si musí na miminko počkat několik měsíců nebo i let i přesto, že podstoupí různá vyšetření a muž i žena jsou v pořádku. Na vině často bývá stres.

Sledujte svůj menstruační cyklus a plodné dny

Při snahách otěhotnět je dobré začít se zajímat o svůj menstruační cyklus. Mnoho žen až v tomto období začne plně chápat jeho fungování, protože doposud se o něj příliš zajímat nemusely. Nastává ale období přiučit se něčemu novému. Porozumění vašemu cyklu a odhadnutí období plodných dní může pomoci zvýšit šance na rychlejší otěhotnění.

Průměrná délka menstruačního cyklu je asi 28 dní, může se však mírně lišit a to zhruba o dalších plus mínus 7 dní. Začněte tak, že si zaznamenáte první den vašeho menstruačního cyklu, tedy den, kdy vám končí menstruace a pak už jen počítejte.

Plodné dny nastávají zhruba v polovině vašeho cyklu. Pomoci vám s měřením mohou v dnešní době i moderní mobilní aplikace. Pokud si chcete být stoprocentně jisté ohledně vašich plodných dnů, můžete vyzkoušet také ovulační testy.

Co dělat když se nedaří otěhotnět?

Smutek v partnerství často nastává, pokud se dítě opakovaně nedaří počít. Je jasné, že se to nemusí podařit napoprvé, ale kdy se vydat pro radu? Kdy navštívit gynekologa nebo začít zvažovat například možnosti umělého oplodnění?

Navštívit gynekologa je dobré, pokud se o miminko snažíte už déle než rok, popř. jste opakovaně potratila. Pravděpodobně vás čeká celá řada vyšetření - od genetiky, vyšetření dělohy, vejcovodů a vaječníků až po laboratorní vyšetření hormonálních hladin v krvi. Vyšetření se mohou týkat i vašeho partnera.

Pokud vám k oplodnění nepomůžou ani rady odborníků, bude vám pravděpodobně doporučeno obrátit se na centrum asistované reprodukce.

V těhotenství

Jste v očekávání? Výborná zpráva! Přípravy na miminko v tuto chvíli ale nekončí, ba naopak teprve začínají. Jak se připravovat na příchod dítěte v těhotenství?

Pokračujte ve zdravém životním stylu

Některé rady, které jsme vám dali již do období před početím je dobré poslouchat i nadále. Jednou z nich je například pokračovat ve zdravém životním stylu, jíst zdravě, dbát na přísun vitamínů, kyseliny listové, dostatečně se hýbat a vyhýbat se stresu.

Pozor dejte také na užívání léků. V těhotenství jsou některé léky zcela nevhodné, a to i ty, které běžně naleznete v každé domácí lékárničce, jako je aspirin nebo ibuprofen. O všech užívaných lécích v těhotenství se proto poraďte s lékařem, popř. čtěte příbalové informace léčiv.

Tip: Některé léky nejsou hodné ani v období, kdy žena kojí. Co všechno byste měli o kojení vědět?

Docházejte na pravidelné prohlídky k lékaři

I pravidelné prohlídky u lékaře v těhotenství by měly patřit k přípravě na dítě. V těhotenství je žena v soustavné péči svého gynekologa, který ji informuje o všech prohlídkách a vyšetřeních.

Kromě pravidelných prohlídek v jeho ordinaci vás čeká i několik speciálních vyšetření, díky kterým se může předejít zdravotním komplikacím u těhotné ženy nebo jejího dítěte.

Jaká vyšetření vás čekají?

Pravidelné prohlídky u vašeho gynekologa - zpočátku přibližně jednou měsíčně, ke konci těhotenství zhruba jednou týdně. Na začátku těhotenství (v rozmezí 8.-14. týdne) vás čeká vstupní prohlídka, na jejímž konci dostanete těhotenskou průkazku

Základní screeningová a ultrazvuková vyšetření, která hodnotí průběh těhotenství. V druhém trimestru vám může být nabídnuto i další screeningové vyšetření, které má za cíl vyloučit některé další vrozené vývojové vady, toto vyšetření si však těhotná hradí sama.

● Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství vás čeká vyšetření těhotenské cukrovky. Víte, jaké příznaky může těhotenská cukrovka mít?

Kontroly krevního obrazu, popř. také testy na HIV, syfilis nebo žloutenku typu B

● V těhotenství máte nárok také na preventivní prohlídky u stomatologa

Připravte domácnost na příchod nového člena rodiny

Připravit na příchod nového člena rodiny musíte celou domácnost. Není to jen o tom alespoň základně vybavit dětský pokojíček, ale uzpůsobit i další místnosti v domácnosti. Musíte vytvořit místo na přebalovací pult, pro postýlku v obývacím pokoji, pro lahvičky v kuchyni, pro vaničku v koupelně a tak podobně.

Co se týče úpravy domácnosti, obvykle se vyplatí přemýšlet trochu do budoucna, děti totiž rostou jako z vody. Nebylo by dobré pořídit zábrany ke schodišti než vaše dítko začne lézt? Přesunout léky a ostré předměty v kuchyni do polic, do kterých se malé batole nedostane? Máte dostatečně odolnou podlahu před dětskou hrou na zemi?

Dětský pokoj pro miminko

Samozřejmě, že přípravy na dítě spočívají také v přípravě dětského pokojíčku. Je jasné, že přemýšlíte nad tím, jak dětský pokoj co nejlépe přizpůsobit. Snažte se přemýšlet co nejvíce do budoucna, aby pokoj vydržel funkční a s minimálními rekonstrukčními zásahy.

Snažte se, aby byl pokoj pro miminko co nejvíce prakticky uspořádaný a funkční. Zpočátku jste to hlavně vy, kdo pokoj užívá a je dobré mít všechno dobře zorganizované a po ruce. Vybírejte do pokoje vhodný a kvalitní nábytek, který vydrží.

Zútulnit interiér můžete například kusovým kobercem, pěknými závěsy nebo vkusným povlečením s dětským motivem. Nezapomeňte ani na dětské dekorace, využít můžete například samolepky na zdi, které rozveselí prostředí pokoje a hlavně je lze za nějaký čas odstranit bez potřeby nové výmalby stěn. Doplnit interiér můžete také o hračky, plyšáky nebo kostky se jménem dítěte.

Inspirace: Víte jak zařídit dětský pokoj tak, aby nenápadně rozvíjel kreativní myšlení dítěte?

 

Výbavička pro miminko

Přípravy na dítě se dotýkají také nákupu nových věcí, které budou potřeba, až se miminko narodí, a není jich málo. Které věci to jsou? Vezmeme to společně po různých oblastech života, abychom na nic opravdu nezapomněli.

Spánek

Novorozeňata většinu dne prospí. Proto začneme výběrem postýlky, kočárku a autosedačky, což jsou nejčastěji místa, kde děti spí. Pořídit také můžete dětské houpací lehátko - některé děti ho naprosto milují. Pozor však dejte na jeho tvar a ergonomii, z hlediska fyzioterapie a vývoje pohybového aparátu nejsou všechna lehátka vhodná.

Postýlka

V prvních měsících je nejlepším řešením pro miminko kolébka, v které je méně místa, dítě se cítí bezpečněji a navíc můžete dítě stimulovat a uspávat pomocí kolébání.

Ve snaze ušetřit není špatně ani pořídit rovnou klasickou postýlku, která možná časem poslouží i jinému děťátku. Dřevěné a kvalitní postýlky totiž vydrží desítky let.
Nezapomeňte však pořídit ani další vybavení k samotné postýlce, aby byl dětský spánek co nejpříjemnější - matraci, hnízdečko či molitanovou ochranu postýlky, povlečení, peřinku nebo speciální polštáře pro miminka. Dále by neměl chybět první muchláček nebo jiné dětské hračky.

Tip: V základní výbavě by vám neměla chybět ani elektronická chůvička a monitor dechu, který vám i při spaní umožní kontrolovat, zda je dítě v pořádku.

Kromě klasické dřevěné postýlky je dobré pořídit také přenosnou cestovní postýlku. Hodit se bude nejen při cestování, dítě v této postýlce může odpočívat přes den například v obývacím pokoji a vy ho budete mít lépe na očích.

Kočárek

Výběr kočárku většinou baví i tatínky - je to skoro jako vybírat nové auto, taky má 4 kola. Až budete kočárek vybírat, nenechte se unést jen designovými prvky a módními trendy. Myslete také na praktičnost.

Pro novorozeňata se nejvíce hodí hluboké kočárky, korbičky. Jak ale dítě roste, stále méně a méně chce jen ležet a korbička se stává stále méně a méně praktickou a vhodnou možností. Proto jsou dnes nejoblíbenější možností na trhu tzv. kombinované kočárky, které spojují klasický hluboký kočárek, sporťák a popř. i autosedačku v jeden celek.

Autosedačka

Autosedačka je dalším místem, kde děti často usínají. Zvuk auta je totiž v některých případech až neskutečně rychle uspí. Autosedačku navíc potřebujete jako jednu z prvních věcí - povezete si v ní totiž svůj uzlíček štěstí domů.

Jak už jsme zmiňovali, autosedačka může být součástí kombinovaného kočárku. Sáhnout ale můžete i po klasickém vajíčku, autosedačce vhodné pro ty nejmenší cestovatele.

Krmení

Pokud kojíte, máte zhruba do půl roku věku dítěte, kdy je v podstatě závislé pouze na mateřském mléce, vystaráno. Jestliže ale z jakýchkoliv důvodů nekojíte nebo nebudete kojit, čeká vás také investice do vhodných lahviček a odsávaček mateřského mléka.

Tip: Při kojení nezapomínejte ani na sebe a své pohodlí. Pořiďte si kvalitní těhotenské nebo kojící pyžamo pro snazší kojení, popř. také kojící polštář.

Oblékání

Dětské roztomilé oblečky jsou většinou to první, co si šťastná budoucí maminka pořídí domů. Oblečení pro novorozené, donošené dítě by mělo být obvykle velikosti zhruba 56-62. To, jaké oblečení kupujete by se mělo odvíjet od toho, v kterém ročním období se vám miminko narodí.

Nezapomínejte ani na drobnosti, jako jsou například dětské rukavičky nebo ponožky - ty nezapomeňte vzít také s sebou do porodnice. Novorozené děti mají velmi ostré nehty a hrozí, že by se bez rukaviček mohly poškrábat.

Hygiena

Hygiena je celkově oblastí, které musíte u miminek věnovat náležitou pozornost a je potřeba pořídit poměrně dost věcí. Mezi ně určitě patří:

● vanička na koupání

● osušky a žínky pro miminko

● kosmetické přípravky pro miminko, jako jsou dětský olejíček, mýdlo, pudr, mastička na opruzeniny, vlhčené ubrousky a další

● přebalovací pult

● látkové a jednorázové pleny

Hračky pro nejmenší

Mohlo by se zdát, že děti do 1 měsíce věku ještě svět okolo sebe tolik nevnímají - jen brečí nebo spí. I takto malé děti lze však některými typy hraček vhodně stimulovat. Navíc měsíc uteče jako voda a hraček pro kojence už existuje celá řada.

Je jasné, že pro každou věkovou skupinu se hodí jiné typy hraček. Už 14denní miminka začínají vnímat kontrastní prostředí - jednou z vhodných hraček pro ně jsou tedy kontrastní černobílé karty nebo kontrastní hračky zavěšené nad postýlkou, která potom využijí i kojenci.

Pamatujte také na to, že novorozenec vidí asi zhruba jen 10 % toho, co dospělý člověk a jeho zrak se vyvíjí postupně, proto mu hračky vkládejte do ručičky nebo mu je ukazujte ze vzdálenosti do 50 cm.

V období kojeneckého věku, to je od 1. měsíce do jednoho roku, si děti hrají především se svým tělem, postupně pozorují předměty, jejich tvary, zvuky a barvy. Jak vybrat vhodné hračky pro nejmenší?

● Hračky pro nejmenší by měly být měkké, bez ostrých hran, které by děti mohly poranit, protože kojenci prozkoumávají svět především ústy - hračky vkládají do úst, olizují nebo cucají.

● Hračky by měly mít správnou velikost, neměly by se skládat z žádných menších, oddělitelných částí, které by mohly způsobit dušení.

Hračky pro děti by měly být zdravotně nezávadné, snadno omyvatelné, při výběru se zaměřte na materiály

Příprava dítěte na sourozence

Možná, že už doma jedno dítě máte. V takovém případě vás čeká v rámci příprav na dítě specifická situace. Připravit na příchod nového člena rodiny totiž musíte také sourozence. A i když vy jste plní radosti a štěstí, může se stát, že dítě, které už doma máte, s vámi tuto radost sdílet bohužel nebude. Jak dítě na sourozence připravit?

Pokud je dítě ještě malé, říkejte mu o tom, že bude mít sourozence až ve chvíli, kdy máte viditelné těhotenské bříško. Až potom dítě totiž může začít chápat, že v bříšku se schovává jeho bratříček nebo sestřička. Pokud je dítě už větší a jste si jistí, že slovům “budeš mít sourozence” porozumí, můžete mu těhotenství oznámit i dříve.

V rámci příprav na sourozence doporučujeme zapojovat dítě do plánování, výběru jména a dalších aktivit. Připravujte ho na roli staršího sourozence, nechte ho hladit vašeho těhotenské bříško a vysvětlujte výhody, které sourozenectví přináší.

V okamžiku, kdy sourozenec přijde na svět, nezapomínejte ani na starší dítě a buďte k němu pozorní a laskaví. Nově narozené miminko získává spousty pozornosti a lásky a to nejen od vás, ale i od prarodičů a všech návštěv. Je to pozornost, kterou ale mělo starší dítě doposud jen pro sebe a je pochopitelné, když začne žárlit. V některých případech se může také stát, že nebude jevit o svého nového sourozence zájem.

Příprava domácího mazlíčka na miminko

Je možné, že kromě vás s vámi v domácnosti už někdo žije - třeba pes nebo kočka. Těmto mazlíčkům byla doposud věnována velká část vaší pozornosti, po narození miminka však přijde změna. Jak na ni domácího mazlíčka připravit?

Pokud váš pes nepatří zrovna k nejvychovanějším, je nejvyšší čas na jeho výchově zapracovat. Domácí mazlíček by vás měl poslouchat, zároveň je dobré naučit ho neskákat na gauč nebo chodit do dětské ohrádky. Holt přijde změna a je dobré na ni psa připravovat postupně. Takováto příprava může zajistit snadnější soužití vašeho dítěte a zvířete.

Domácí mazlíček by měl být také řádně očkovaný a odčervený, abyste předešli různým komplikacím.

Je dobré mít na paměti to, že je přirozené, pokud domácí mazlíček na dítě žárlí. Je totiž třeba rozdělit pozornost mezi zvíře a dítě. Příchod dítěte do rodiny by neměl znamenat odsunutí domácího mazlíčka na druhou kolej - snažte se mu pořád věnovat dostatek svého času, mazlete ho, choďte na procházky, pořiďte mu hračky, s kterými si bude moci hrát.

Příprava na porod

Porod - i na něj je potřeba se připravit. Některé maminky se na něj těší, jiné jímá hrůza a pravdou zůstává, že univerzální návod, jak se připravit na porod neexistuje.

Předporodní kurzy

Pomoci vám mohou předporodní kurzy, na ty můžete docházet buď sama nebo s partnerem. V předporodní přípravě získáte mnoho důležitých informací, a to nejen o průběhu samotného porodu. V kurzech vás naučí i základy první pomoci u novorozenců a základy péče o novorozence, mohou vám pomoc s výběrem porodnice, naučí vás správně dýchat a podobně. Pro prvorodičky bývají předporodní kurzy skvělou volbou.

Cvičení v těhotenství

Dobrou přípravou na porod mohou být i různá cvičení vhodná pro těhotné. Můžete začít chodit do nějakých skupinových kurzů, kde se setkáte i s jinými maminkami, výhodou pak je, že společně můžete sdílet své těhotenské problémy. Nic vám ale nebrání cvičit také doma, jen pozor na bezpečnost cviků.

Zapomeňte na poskoky, skákání přes švihadlo, rychlé otočky nebo výskoky. Cvičení těhotných by nemělo být příliš náročné. Ideální je především cvičení s aktivním zapojením pánevního dna, cvičení na míči, dechová cvičení a těhotenská jóga nebo plavání.

Taška do porodnice

Když se porod blíží, nezapomeňte sbalit tašku do porodnice, ta by měla být sbalená už pár týdnů před plánovaným termínem porodu. Ideální je sbalit do porodnice dvě tašky - jednu pro sebe a druhou pro miminko.

Vám by v tašce neměly chybět všechny potřebné doklady, kojící pyžamo a podprsenka, župan, bačkory, oblečení, hygienické prostředky včetně vložek do podprsenky, gynekologických vložek nebo krému na bradavky.

Pro miminko je třeba vzít novorozenecké oblečení, přebalovací podložky, dětskou kosmetiku, plenky a další.

Tip: V rámci příprav na porod se zajímejte také o průběh porodu. Znáte například výhody a nevýhody přirozeného porodu oproti císařskému řezu?

Závěr

Přípravy na dítě jsou velmi obsáhlé. Postarat se o dítě a vychovat ho není lehký úkol, proto je potřeba si rodičovství nejprve dobře rozmyslet. Pamatujte na to, že je vždy dobré vědět, zda jsou na něj připraveni oba potenciální rodiče. Mít dítě je rozhodně velká životní změna, a tak je dobré spolu komunikovat nejen o radostech rodičovství, ale i o vašich vzájemných obavách.

Ještě předtím, než otěhotníte je dobré připravit na těhotenství tělo. Pokud vy nebo váš partner užíváte nějaké návykové látky, je ideální se těchto zlozvyků zbavit, protože by mohly ovlivnit vývoj plodu dítěte. Zároveň je dobré zapracovat na svém životním stylu - vyváženě se stravovat, dostatečně se hýbat, omezit stres a podobně.

Věřte nebo ne, ale příprava před vysazením antikoncepce může do určité míry ovlivnit to, jak rychle se vám podaří otěhotnět. Může se ale stát, že existují překážky nebo komplikace, které proces otěhotnění komplikují. Je potřeba neklesat na mysli, nepropadat stresu a panice, sex si užívat a být v pohodě. V případě, kdy se vám dlouhodobě nedaří otěhotnět, vyhledejte se svým problémem lékaře.

Pokud se vám již podařilo otěhotnět, gratulujeme. Vaše přípravy však ani zdaleka nekončí. Je třeba oznámit těhotenství rodině, v domácnosti zařídit mnoho věcí, pořídit celou výbavičku pro miminko, připravit se na porod a také pomalu připravovat na příchod nového člena rodiny i její případné další členy, ať už jiné děti nebo zvířata.

Už v průběhu těhotenství je dobré se také psychicky (a fyzicky) připravovat na porod. Jedná se sice o velmi bolestivé okamžiky, ale jen díky nim můžete na svět přivést svoje dítě. To, jak budete porod vnímat ještě předtím než k němu dojde, záleží hodně na vás a vaší psychice. Pomoci vám mohou předporodní kurzy a informace. I když jsou přípravy i samotné čekání na dítě dlouhé, určitě stojí za to.

 

2022.11.16 | Martina Limbergová | přečteno: 30163x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rodina dítě miminko rodiče těhotenství domácnost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Adolf Hitler: Léky, drogy, psychóza

Nejrůznější teorie se už od roku 1945 snaží vysvětlit Führerův dramatický úpadek. Možná, že šlo o terciární stadium syfi...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.06.03 | přečteno: 30180x

4 jedinečné tipy, které v posteli prostě musíte vyzkoušet

Zdá se vám, že už touha po těch letech společného soužití trochu slábne? Na milování se netěšíte tolik jako dřív a stává...
 
celý článek | Lea Kubová | 2018.08.30 | přečteno: 30646x

Jak dlouho se hojí kůže po laserové epilaci? 

Nebaví vás neustálé holení? Laserová epilace nabízí efektivní a trvalý způsob odstranění nežádoucích chloupků na různých...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.03.14 | přečteno: 213x

Tekutý kolagen pro zdravé klouby, vlasy, nehty i pevnější pleť

Pozorujete na sobě, že s přibývajícím věkem vaše kůže ztrácí na elasticitě a ani po aplikaci speciálních pleťových krémů...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.07.15 | přečteno: 30229x
 

Portál pro ženy