newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

POKOŽKA V ZIMĚ VYŽADUJE SPECIÁLNÍ PÉČI

 
POKOŽKA V ZIMĚ VYŽADUJE SPECIÁLNÍ PÉČI

Během zimy naše pokožka trpí – většinou je vysušená, šupinatá a popraskaná. To může vést k nepříjemnému svědění a vyrážkám. Nízké teploty totiž zpomalují průtok krve, dochází k zúžení krevních cév, protože se tělo brání před přílišnou ztrátou tepla. Mazové žlázy vlivem chladu omezují své vyměšování, což způsobuje vysychání pokožky. Naštěstí však existuje mnoho praktických způsobů, jak chránit pokožku v zimě.

 

 

1. ZAKRYJTE SE OD HLAVY K PATĚ

Přirozený instinkt nám velí se v zimě pořádně zabalit, ale není to pouze o hromadění vrstev. Noste rukavice a nejlépe voděodolné, pokud prší nebo sněží. Dále zakryjte dostatečně krk a hrudník, to samé platí o pokrývce hlavy. Nejen, že budete v teple, také ochráníte své vlasy a uši před zimou a vlhkem.

 

2. ZVOLTE VHODNOU KOSMETIKU

Změňte kosmetické přípravky, než na které jste zvyklí v teplejších měsících, a vyberte ty se silnější schopností hydratace. Aplikujte tento krém ideálně hned po sprše, abyste uzamkli vlhkost v pokožce. Vhodné jsou též oleje, které zvláčňují kůži a tvoří na povrchu jemný filtr, která brání dalšímu vysychání. Nedoporučují se běžná mýdla, neboť mají vysokou hodnotu pH.

 

3. DODRŽUJTE PITNÝ REŽIM

Dodávejte tělu dostatek tekutin i zevnitř. Ujistěte se, že dodržujete pitný režim rovnoměrně během dne a vyhněte se konzumaci nápojů, které organismus naopak dehydratují, jako například alkohol, káva nebo kakao.

 

4. NEPŘEHÁNĚJTE TO S UMÝVÁNÍM

I když nás to v zimě svádí k horké koupeli, nepobývejte v ní příliš často a dlouho. Horká voda pokožku dráždí a rychleji ji vysušuje. Raději zvolte sprchování vlažnou vodou, které by nemělo trvat déle než pět minut.

 

5. UPŘEDNOSTNĚTE TEPLO, NE HORKO

Střídání extrémních teplot pokožku zatěžuje. Přechody z přetopených místností do chladného počasí vaší pokožce neprospívají.

 

6. VYVARUJTE SE MOKRÉHO OBLEČENÍ

V zimě raději investujte do nepromokavých a kvalitních materiálů, včetně bot a rukavic. Kůže se velmi snadno ve vlhkém prostředí zapaří a vzniká podráždění a svědění. Jakmile zmoknete, co nejrychleji se převlékněte do suchého oblečení.

 

7. POŘIĎTE SI ZVHČOVAČ VZDUCHU

Investicí do zvlhčovače vzduchu podpoříte hydrataci pokožky v zimních měsících. Umístěte do ho místností, kde trávíte nejvíce času, například do kanceláře nebo do ložnice.

 

2019.11.17 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30070x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kůže zima hydratace suchá pokožka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Buďte štíhlejší, papejte tuky

Chcete zhubnout? Přestaňte jíst tučné výrobky! Kupujte jen nízkotučné potraviny! Odtučněná varianta je úplně nejlepší...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.28 | přečteno: 30158x

Pes je skvělý parťák pro děti i dospělé. Jaké psí plemeno se hodí do vaší rodiny?

Pes je úžasný společník a věrný kamarád, který dokáže rozveselit a projasnit každý den. Chcete si takového čtyřnohého...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.10.06 | přečteno: 30167x

Hygiena duše

Celému našemu tělu věnujeme péči. Považujeme za samozřejmé je mýt, natírat všemožnými krémy, oblékat do skvěle padnou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.27 | přečteno: 30133x

Soutěž o balíček luxusní kadidlové kosmetiky Luban

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherkyni Lence M.! Ostatním děkujeme za účast a budeme držet pěsti v dalších sou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.10.29 | přečteno: 30194x
 

Portál pro ženy