newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Plevel na talíři

 
Plevel na talíři

Máte zahrádku? Pokud ano, jistě se jako já potýkáte několikrát ročně s pleveli roztodivných forem. A přiznejme si - nejčastěji končí v kompostu. Ale víte, že některé z nich lze s úspěchem využít v kuchyni? Že ne? Tak čtěte dál...

 

V posledních několika letech se spousta lidí pokouší o návrat k přírodě a nejsou to jen vyznavači zdravého životního stylu. S tím je spojeno i pídění se po co nejkvalitnějších potravinách. Přitom nám rostou takřka pod nosem – na zahrádce nebo u paneláku! Jsou zadarmo a stoprocentně BIO! Obsahují velké množství minerálů, vitamínů a stopových prvků, které nenajdete v žádné pěstované zelenině. Žijí s námi totiž od té doby, co člověk začal pěstovat první rostliny pro svou obživu. Ještě na počátku 20. a 30. let minulého století se na vesnici, zejména na jaře, některé plevele v kuchyni bohatě využívaly – ať už jako příloha typu „špenát“, či zavářka do polévek a omáček a nebo přísada do nádivek a salátů.

Místo klasického špenátu je možné použít kromě obligátních mladých kopřiv (pozor – před použitím spařit horkou vodou) též merlík bílý (Chenopodium album), lidově zvaný také lebeda. Na zahrádce ho potkáme nejčastěji mezi řádky brambor, v okolí paneláků se vyskytuje  na rumištích, skládkách a v okolí staveb. Výborně se hodí rozmixovaný v kombinaci se slaným sýrem Feta jako náplň do taštiček z listového těsta. K pivu a vínu je to mňamka, která nemá konkurenci!

Další z častých plevelů má opravdu poetické jméno – ptačinec žabinec (Stellaria media). To sice ke kulinářským orgiím přímo nenabádá, spíše naopak, ale nenechme se mýlit! Jeho nať má jemně oříškovou chuť podobně jako třeba dnes tak populární rukola a výborně se hodí do salátů a k ochucení pomazánek, polévek, omáček a nákypů. Stejné využití lze nalézt i pro popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) a „obyčejnou“ pampelišku. Její poupata můžete naložit do „okurkového láku“ a máte vynikající kapary!

Některé z plevelů mají velké jedlé květy, které se výborně hodí i ke zdobení sladkých jídel a dezertů. Například květy sedmikrásky (Bellis perennis) nebo fialky (Viola odorata) můžete v zavařovačce zasypat krystalovým cukrem a uložit do ledničky. V chladu vydrží i několik týdnů. Hodí se ke zdobení dortů, pudinků a zmrzlinových specialit.

Vydávám se tedy vyplenit ledničku, kde mám od včerejška  mističku tiramisu s kandovanými lístky růže stolisté... V těchto horkých dnech je to tedy lahoda! A jak jste na tom vy?

 

 

2015.08.01 | Mgr. Martina Fabšičová | přečteno: 30872x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: plevele merlík ptačinec popenec pampeliška

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vybíráte tiskárnu? Zvolte takovou, která nebude provozně příliš náročná

Pokud stojíte před výběrem tiskárny, zvažte, do jaké míry budete doma toto zařízení využívat. Pokud jen sporadicky, pak ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.02.19 | přečteno: 31133x

Vánoce bez nemocí? Zkuste hlívu ústřičnou a houbu shiitake

Ten předvánoční shon! Snažíte se v záplavě nakupujících rychle vyřídit nákupy, poklidit doma, napéct cukroví… V tuto dob...
 
celý článek | Admin | 2017.12.12 | přečteno: 30993x

DIY: Pomocník na umývání štětců

Umývání štětečků na makeup může být poněkud zdlouhavé. Proto některé kosmetické značky přišly s různými pomocníky pro ur...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.11.23 | přečteno: 30950x

Luxusní bytový textil vám zajistí pohodlí. A navíc skvěle vypadá!

Patříte mezi ženy, které milují luxus a rády si dopřávají opravdovou kvalitu bez ohledu na to, zda se jedná o kosmetiku,...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.01.28 | přečteno: 30962x
 

Portál pro ženy