newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Manželství a láska

 
Manželství a láska

Manželství je svazek dvou lidí, kteří si slibují věrnost a lásku po celý život. Má dnes sice trochu jiný význam, než tomu bylo před padesáti nebo sto lety, ale jedno by společné být mělo - láska. Manželství bez lásky se zdá jako ryba bez vody, ale i takové sňatky existují. Jak fungují a lze v takovém manželství vůbec žít?

 

Já a ty

Ve většině případů je zamilovanost převedena v harmonický vztah dvou lidí, kteří se rozhodnout vše zpečetit oficiálně. Manželství je pak svazek, který může, ale také nemusí, vydržet dokonce i padesát let. Z jednoduchých a prostých slov „já a ty“ se rázem stane společné „my“ a cesta životem může začít plout na vlnách neznáma. Ano neznáma, protože si ani jeden z partnerů neuvědomují, co manželství vlastně obnáší, jaká skrývá úskalí a na co si musejí oba zvyknout. Základem šťastného vztahu je především láska, ke které se musí ovšem přidat tolerance, důvěra i respekt. Šance na harmonické a dlouholeté manželství pak rapidně vzrůstají.

                                                                

Manželství bez lásky

I takové případy se vyskytují a není jich zrovna málo. A tak se naskýtá otázka, co takový sňatek slibuje manželům a zda má vůbec nějakou budoucnost? Přitom ani nezáleží na tom, zda partnerům chyběla láska už od začátku nebo se zkrátka časem vytratila...

Základem harmonického manželství ani nestačí mít někoho rád. Vášeň je sice nesmírně důležitým aspektem pro každý vztah, ale oba partneři si musejí uvědomit, že se jako manželé teprve učí žít spolu a mít odpovědnost jeden za druhého, že musejí přijmout slibovanou povinnost žít spolu v dobrém i ve zlém, což vyžaduje obrovskou dávku tolerance, velkorysosti a umění dávat. A někdy takovou tíhu zodpovědnosti jeden z partnerů (nebo oba) neunese. Pak tu může být dokonce sňatek z rozumu a tudíž bez lásky. A o šťastném manželství se jistě hovořit nedá. Jenže….jenže jsou situace, kdy se láska a vášeň vytratí až po letech. Co teď? Jak z bludného kruhu ven? A má takové manželství vůbec smysl?

                                                                

Záchranný kruh

Partneři si musejí znovu a důrazně uvědomit, že ke spokojenému a šťastnému životu ve dvou vášeň nestačí. Ano, ta je potřeba k rozdmýchání chemické reakce vzájemné přitažlivosti, ale žít spolu znamená všechno to, co jsme už zmínili výše. Rozvíjet se, pomáhat si a společně vychovávat potomky - to vše dohromady může ještě dál upevňovat manželství. Kdy se tedy vyplatí pomyslný záchranný kruh? Tehdy, když o to oba partneři stojí, když chtějí napravit to, co během let pomalu ztrácelo „palivo“, když mají stále zájem jeden o druhého.

Zkušenosti nade vše 

V životě se prostě takové situace stávají. Mnohdy si jde člověk pro radu k sousedce, jiný se svěří kamarádce nebo zajde do manželské poradny. Udělat si v tom jasno musí ale každý sám, neboť z nejistých vztahů vznikají situace plné nevěry, úzkosti, a dokonce i psychického teroru nebo domácího násilí.

Ale také spolu můžete vše překonat - a možná bez té pravé lásky a vášně, zato však v pevném přátelství a podporujícím partnerství kráčet životem dál, bok po boku.

                                                                

2022.10.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30125x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: manželství láska partneři děti vztahy rodina tolerance

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Hitem je cínový šperk

Šperky ze zlata a stříbra zná každý, ale co takhle zkusit něco trochu jiného – cín. Cínové šperky mohu být mohu...
 
celý článek | Potvora Fintivá | 2014.04.12 | přečteno: 30204x

Nebraňte se rychlovkám

Většinou jsou to muži, kdo by si alespoň čas od času rádi dopřáli rychlou akci bez dlouhé předehry. Prostě šaty dolů ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.03 | přečteno: 30169x

Muži a roztomilé přezdívky

Vážně se mužům líbí? Nebo je spíš nesnáší? Podle těch, co znám, je správná druhá možnost. Ale možná se najdou výjimky...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.09 | přečteno: 30164x

TRX-zavěste se, prosím

TRX neboli Total-Body Resistance Exercise vám procvičí pomocí silových cviků celé tělo. V této době frčí prakticky ve...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.22 | přečteno: 30067x
 

Portál pro ženy