newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dubaj – trochu jiná dovolená

 
Dubaj – trochu jiná dovolená

 

Nevíte, kam na dovolenou? Návštěva emirátu Dubaj může být zajímavý nápad.

 

Spojené Arabské Emiráty

Spojené Arabské Emiráty (SAE) se nacházejí na Arabském poloostrově u Perského zálivu a jsou tvořeny sedmi emiráty: Abú Dhabí (Abu Dhabi), Adžmán (Ajman), Dubaj (Dubai), Fudžajra (Fujairah), Rás al-Chajma (Ras al-Khaimah), Umm al-Kuvajn (Umm al-Kuvajn) a Šardžá (Sharjah).  Podstatnou část území Spojených Arabských Emirátů tvoří poušť a jedná se o jedno z nejteplejších lidmi obydlených míst na planetě.

Kdy se tam vydat?

Hlavní turistická sezóna v Dubaji je převážně v zimních měsících. Slova „zimních“ se nelekejte, v lednu bývají v Dubaji teploty kolem 35 stupňů, což je pro Evropany přijatelná teplota. Samozřejmě do Dubaje je možné letět i v létě, připravte se ale na teploty kolem 45 stupňů ve stínu. Takhle vysoké teploty by mohly někomu působit problémy, na druhou stranu mimo turistickou sezónu seženete levnější ubytování, případně další služby.

Ramadán

Dalším důležitým rozhodovacím kritériem pro volbu termínu návštěvy emirátu Dubaj je postní měsíc Ramadán. Ramadán je náboženský svátek trvající celý měsíc, který slaví muslimové po celém světě. Po dobu Ramadánu se mezi východem slunce a večerní modlitbou, která je v podstatě při západu slunce, drží půst. Není možné jíst, pít ani kouřit a celkově je nutné se chovat střídmě. Pro turisty z toho mohou plynout některá omezení jako například restaurace zavřené přes den. Na druhou stranu v době Ramadánu je opět možné sehnat levnější hotely, případně jsou levnější i další služby. Turistů je totiž v době Ramadánu méně. Po dobu Ramadánu je dobré přes den jíst, pít a kouřit v soukromí, ne na veřejnosti. Například v hotelovém pokoji.

Ramadán, stejně jako naše Velikonoce, nemá pevně daný termín. Doporučuji si termín Ramadánu v daném roce zjistit předem a případně upravit termín návštěvy Dubaje.

Co je dobré vědět o Spojených Arabských Emirátech, než se tam vydáte?

I zde platí pořekadlo „Jiný kraj, jiný mrav“. Státním náboženstvím Spojených Arabských Emirátů je Islám a z něj pramení několik pro nás možná nepochopitelných zákonitostí, které se pokusím shrnout v několika bodech:

1.                  V Dubaji je prakticky nemožné sehnat vepřové maso.

2.                  V Dubaji je na veřejnosti zakázáno konzumovat alkohol nebo být na veřejnosti pod vlivem alkoholu. Alkohol se běžně nedá koupit, jen snad v hotelových barech, které jsou přístupné jen hotelovým hostům. Také množství alkoholu, které je možné na jednu osobu do Dubaje dovézt, je značně limitováno.

3.                  Na veřejných místech by ženy měly být dostatečně zahalené. To znamená dlouhé kalhoty, nebo dlouhá sukně až na zem a také dlouhé rukávy. Tohle bohužel platí i při teplotách přes 40 stupňů ve stínu. V tomto ohledu je sice Dubaj ze všech emirátu nejtolerantnější, i tak by ale triko s krátkým rukávem mohlo na veřejnosti působit extravagantně. Místní ženy jsou na veřejnosti zahalené úplně. Pokud jde o koupání a plavky, v turistických průvodcích je ženám doporučováno mít na veřejných plážích místo bikin raději jednodílné plavky. Tohle se ale v Dubaji příliš nedodržuje. Je však dobré zmínit, že v některých dalších emirátech je koupání na veřejných plážích v plavkách úplně zakázáno a přípustný je pouze „koupací úbor“ zahalující celé tělo. Koupací úbor může na pohled připomínat neoprénový oblek potápěčů, ale bude určitě vyroben z jiného materiálu. Koupací úbor je možné spatřit na veřejných plážích i v Dubaji, pokud ji navštíví nějaká místní žena. Tyto zvyklosti ohledně oblékání neplatí v hotelích, nebo na hotelových plážích, kam mají přístup jen zahraniční turisté.

4.                  Není vhodné se na veřejnosti líbat, nebo třeba i jen držet za ruce. A když už, tak by pár měl být oddán. Je dobré si připomenout případ britského páru z roku 2010. Muž a žena z Británie byli odsouzeni ke 30 dnům vězení za to, že se, ač nebyli manželé, na veřejnosti líbali. Zkoušet takové věci ale nedoporučuji ani oddaným párům.

5.                  Není dobré mluvit na místní (zahalené) ženy a už vůbec není dobrý nápad je fotit. Nejsou to turistické atrakce.

6.                  Bezvěrci, tedy lidé bez vyznání, nebo lidé jiného vyznání než je Islám, mají přísný zákaz vstupu do mešit. Existuje však jedna výjimka, o které se ještě zmíním. Za určitých okolností lze vstoupit do mešity Jumeirah.

7.                  Je-li zrovna Ramadán, dodržujte na veřejnosti pravidla Ramadánu.

8.                  A na závěr asi nejdůležitější věc, kdo někdy navštívil Izrael, ten nesmí vstoupit na území Spojených Arabských Emirátů. Poznávací znamení osoby, která byla v Izraeli, je razítko izraelské pasové kontroly. Kdo má v pase razítko z Izraele, ten do SAE nesmí. Nepočítejte s tím, že se jedná jen o formalitu, kterou při nejhorším na letišti „ukecáte“. Pasy jsou podrobně zkontrolovány všem a razítko z Izraele rozhodně „neukecáte“.

Byl bych nerad, kdybych potenciální návštěvníky Dubaje vystrašil, nebo dokonce od návštěvy Dubaje odradil. V Dubaji platí, že kdo se nechce dostat do potíží v souvislosti s jinými kulturními zvyky, ten se do potíží nedostane. I kdyby někdo nevědomky porušoval místní pravidla, bude nejprve přátelsky upozorněn, že dělá něco, co nemá a dostane možnost své chování změnit. Zmiňovaný britský pár byli spíše provokatéři.

 

2015.11.09 | Admin | přečteno: 30190x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Dubaj dovolená cestování Ramadán zvyky víra

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Méně kil a více energie zásluhou červeného čaje

Touha po štíhlé postavě se stala jakýmsi fenoménem lidstva a povězme si na rovinu, že příchod letní sezóny je pro nás...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.15 | přečteno: 30156x

Jak ušetřit při cestování

Ačkoli sezónu dovolených už máme za sebou, ohlédněme se za letošním létem a zkusme se inspirovat pro další cestování. Os...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.09.24 | přečteno: 30200x

Ženská viagra dokáže obohatit váš sexuální život. Jak funguje a na co si dát před užitím pozor?

Podpůrné prostředky pro vylepšení sexuální potence už dávno nepatří pouze mužům, oblíbenost ženské viagry v po...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.04.29 | přečteno: 30538x

Zázračné CBD: Co dovede a hodí se i pro vás?

Konopí je známé pro své léčivé účinky. Řada sloučenin, které obsahuje, má mnoho velmi užitečných účinků pro léčbu různýc...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.08.24 | přečteno: 30123x
 

Portál pro ženy