newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dagmar (54): Sestra je sobec a jen využívá naše rodiče

 
Dagmar (54): Sestra je sobec a jen využívá naše rodiče

Moje mladší sestra byla vždycky tak trochu sobec, co se staral jen sám o sebe. Naši rodiče si přáli mít hodně dětí, ale po mém narození se jim další dítě dlouho nedařilo. Až po 15 letech se narodila sestra a jako vymodlené dítě mohla prakticky všechno. Uměla si naše omotat okolo prstu a dostala vždy, co chtěla. Vůbec jim to ale v dobrém nevracela a nezměnilo se to ani s věkem. Naši už jsou starší a ubývá jim sil. Potřebují pomoct s nákupem, starostí o domácnost a se vším kolem domu. Sestra se ale ani nenamáhá jim aspoň zavolat a zeptat se, jak se mají. Ozve se jen, když po nich chce peníze. Přesto je pro ně tou nejlepší a ochotně jí je dávají plnými hrstmi. Nejde mi o majetek, ale chtěla bych jim konečně otevřít oči, aby viděli, co je sestra zač a přestali s tím. Jde jim to nějak vysvětlit?

 

 

Milá Dagmar,

problémy kolem vztahu rodičů k „vymodlenému dítěti“ jsou velmi časté. Nejsem si jistá, zda se Vám může podařit, aby Vaši rodiče začali vidět sestru takovou, jaká je. Sobci jsou velmi zdatní manipulátoři a aby dosáhli svého, neváhají použít jakékoli prostředky. Vaše sestra byla evidentně už od malička rozmazlovaná, a bohužel se tak naučila, že pro ni rodiče vždy udělají první poslední, bez nároku na jakoukoli „oplátku“.

Sestra je tedy zvyklá jednat sobecky, a pravděpodobně jí to vůbec nepřijde divné. Sobec potřeby ostatních lidí nevidí (nebo nechce vidět), a tak jí asi ani nenapadne, že by rodičům měla nějak vypomoci. Buď to opravdu nevidí nebo, v tom horším případě, zneužívá svého postavení. Tím, že s rodiči není v kontaktu, je podvědomě „trestá“, respektive využívá toho, že když se jim jednou za čas ozve, rodiče mají takovou radost, že jí dají peníze nebo cokoli jiného, o co si řekne.

Vaši rodiče opravdu nevnímají, že je sestra využívá, a pokud jste se rozhodla „otevřít jim oči“, stojí před Vámi zatraceně obtížný úkol. I proto, že Vaši rodiče už jsou starší, je téměř nemožné úplně změnit jejich pohled na věc. Můžete ale pomalými krůčky a „pošťuchováním“ dosáhnout alespoň toho, aby se sestra zapojila do pomoci kolem domu a pomoci rodičům obecně.

Zkuste se vždy, když budete s rodiči mluvit, zeptat na sestru. Co dělá, zda volala… opakovaně, jako kolovrátek, se ptejte. Ptejte se také proč. Proč nevolá, proč nepřijede? Rodiče ji pravděpodobně budou obhajovat, že má moc práce, nového partnera nebo zkrátka jiné věci, které ji omluví. Přesto se ptejte znovu a znovu.

Také rodičům řekněte, že Vy sama máte velké množství práce a že potřebujete, aby Vám sestra pomohla. A tuto věc opakujte dokola také. Že sestra nemá čas, ale Vy ho máte? Nemáte! A proč sestra neustále potřebuje peníze? Na co? Za co je utrácí? Je to tvrdé, ale nepřestávejte na rodiče tlačit takovými a jinými upřímnými otázkami.

Pokud jde o nějakou drobnější pomoc, která není akutní, zkuste rodičům odmítnout s tím, ať poprosí sestru. A že Vy sama byste potřebovala, aby sestru poprosili o pomoc, protože Vy nestíháte. I když to třeba nebude pravda, zkuste, co to udělá. Teď mluvíme samozřejmě o malých věcech, nic zásadního takto řešit nejde, je jasné, že rodiče nemůžete nechat bez pomoci. Ale pokud to jen trochu půjde, tlačte rodiče k tomu, aby se také s něčím obrátili na ni.

Chápu, že o peníze Vám nejde, myslím si, že kdybyste rodiče o nějakou finanční výpomoc poprosila, neodmítli by ani Vás. Jenže Vy jste jiná než sestra. A jak sama píšete, jde Vám o to, aby se rodiče nenechali zneužívat. Znám mnoho podobných případů a moje zkušenost je bohužel taková, že Vám rodiče slíbí, že sestře už nedají ani korunu, ale nakonec stejně pomůžou. V zásadě opravdu nejde udělat nic jiného než na ně stále tlačit.

Předpokládám, že už jste si s rodiči zkoušela promluvit o tom, že sestře jde jen o to brát, ale nic nedávat. Proto navrhuji tyto lehce manipulativní kroky, respektive kontramanipulativní jednání.

V rozhovorech na toto téma s rodiči neustále pokračujte, opakujte jim, že přeci nejsou tak slabí, aby se nechali vydírat, a na každou jejich obhajobu Vaší sestry reagujte nějakým přiměřeným „ano, ale…“.

Nevím, jestli jsem Vám alespoň trochu pomohla, ale vyzkoušejte navrhovaný postup, a uvidíte. Počkejte, co se bude dít a neváhejte se mi znovu ozvat, třeba se společně posuneme dál.

Držím Vám palce.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.04.16 | Jana Brandtlová | přečteno: 30187x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sobec manipulace zneužívání rodiče sestra zneužívání rodičů dítětem rozmazlené dítě

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké mají Velikonoce v USA?

Velikonoce a jejich tradice jsou již za rohem. Velikonoční zvyky v České republice mají spoustu příznivců i odpůrců kvůl...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.03.26 | přečteno: 30435x

Pro své výjimečné šperky zvažte pořízení luxusního boxu. Šperky ochrání a vypadá dobře

Pokud už jste investovala do nákupu luxusních šperků nebo máte drahé šperky od přítele či manžela, případně třeba šperky...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.03.14 | přečteno: 30084x

Zřejmě jsem shopaholik

Oniománie - chorobná touha po nakupování - nezdrženlivé nakupování a hromadění i nepotřebných věcí a předmětů...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.26 | přečteno: 30065x

Zhubnout se dá i bez diety. Chce to ale striktně dodržovat pravidla

Pravidla, jak zhubnout bez diety, musí být v souladu s vaší povahou i životním stylem. Není nutné zkoušet dokola hladově...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.10.24 | přečteno: 30103x
 

Portál pro ženy